Ogród Ignis05 cz 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz 3

Post »

:wit Krysiu,
długo mnie tu nie było, a temat dla mnie bardzo ciekawy. Może mi nie uwierzysz ale ja o sasankach prawie nic nie wiem.
Dopiero co poczytałam u Ciebie, dziś widziałam je w sprzedaży doniczka po 10 zł. Jutro chyba kupię dwa kolory, bo tylko takie widziałam.
Czy to jest roślina jednoroczna, a jak czytam sama się wysiewa. Gdzie najlepiej kupić, żeby mieć kilka kolorów.
One są takie milutkie, posadzę je koło oczka wodnego.
Piękny kolor tulipanów ;:108
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu będą u mnie różyczki z Rosarium :heja co prawda dopiero za 2-3 tygodnie doniczkowane ale dobre i to.
Izo gratuluję może połapiesz trochę nasionek? ;:3
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :wit
Rankiem zbudziłam się z deszczem. ;:138 Nareszcie dobrze podlał mi ogród. Najlepiej to widać po piwoniach, którym znacznie wydłużyły się łodyżki. Po południu już grzało słoneczko i mimo krążących jeszcze chmur już deszcz nie padał. Teraz to już mamy prawdziwą wiosnę. Nawet zaczynają u nas kwitnąć drzewka owocowe.

Justynko, ;:196 teraz to dla nas nastał pracowity okres. Ale jak cieszy każda wschodząca roślina. Wiele bylin i krzewów się rozsiewa. Kiedyś też odkryłam siewki lawendy i udało mi się uzyskać z takiej siewki nową roślinę.
Regularnie rozsiewa mi się tawułka z tych mniejszych. Mam chyba Goldflame. Ale te siewki nie zawsze powtarzają jej cechy.
Nawet rozsiewają mi się thuje a już bardzo muszę kontrolować brzozę. Ta potrafiłaby zamienić ogród w brzezinę w ciągu kilku sezonów. :roll:

Aniu, ;:196 bo te łapki jakieś takie bardzo pracowite są chyba. :;230
Trzeba dać roślinom trochę swobody. Mnie to łatwo przychodzi, bo czasu na wszystko nie starcza. ;:131

Iza - tu.ja :wink: kiedyś trafiłam na takie sadzonki ciemierników w torebkach w Auchanie. Sadzonki były dość nędzne, ale po kilku sezonach jakoś się pozbierały i nawet już chyba po raz drugi u mnie kwitną. Siewek na razie nie widziałam. Może jeszcze za słabe, a może ich nie odróżniam. Pewnie, jak coś zakwitnie, to będę wiedziała , co to. :lol:
Nie jestem pewna, czy można taką sadzonkę już trochę rozrośniętą podzielić. Muszę , gdzieś poczytać i chętnie się z Tobą podzielę.
Co do tulipanów, nie pamietam niestety nazwy. Może, gdybym znalazła gdzieś opakowanie... Kupowałam je jako takie z serii (kolor + zielony), gdzie kolor miał być biały :lol: i owszem biały robi się w miarę przekwitania :;230

Izaziem, :wink: dla Ciebie to jeszcze mam sporo rozrośniętych już siewek moich wilczomleczy :lol:
Możemy też dołożyć ciemierniki, jak będą. A jakie róże zamówiłaś ?

Izabelko, :wink: to jest nadzieja, że też się doczekm takich siewek. :tan

Maju :wink: sasanki , to raczej bylina. Mam te same krzaczki w tym samym miejscu od kilku sezonów .
A przy okazji się rozsiewają. :tan Zwróć uwagę, że lubią raczej wapienne podłoże, taki żwirek, który szybko obsycha i nie tworzy zastoisk wodnych.

Kasowanie uśmieszków ....
:wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Piękne tulipanki Krysiu ;:138
Przy takiej pogodzie ogród zakwitnie w oczach ;:173
Życzę miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Kasiu, :wink: ogród rzeczywiście kwitnie.
Widziałam zdjęcia z Twojej wyprawy. Pewnie już też tęsknisz za swoim ogrodem.
Życzę Ci szczęśliwego powrotu do domu ;:196

Tyle wolnych dni na początku maja. ;:138
Wybrałam się na kilka dni na południowy wschód - do Białegostoku. ;:173

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie spodziewałam się tam takich upałów. Widać na tych zdjęciach piękne błękitne niebo.
Tymczasem w mojej okolicy tylko niedziela była tak upalna.
Po moim powrocie było nawet dość chłodno, w nocy temperatura spadła poniżej 5 stopni.

Jednak roślinki łapią każdą kroplę wody z nieba i każdy promyk słońca. :wink:

-- 4 maja 2012, o 19:26 --

Po powrocie ogród zastałam kwitnący. :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipanki ;:173 i...pierwiosnek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Świerki są prawdziwą ozdobą Twojego ogrodu Krysiu. To co za pałac i ogród w Białym Stoku? Czy masz więcej zdjęć z tego miasta - wygląda bardzo ładnie. Tulipany w donicach - to coś nowego dla mnie. Jak uzyskać taki efekt?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Krysiu :wit zrobiłaś sobie fajną wycieczkę ;:138 Ten pałacyk to zdaje się Rektorat Akademii Medycznej w Białymstoku? Piękne ogrody i budynki ;:170 Ogród kwitnie ferią barw, wygląda zachwycająco ;:180 Bardzo podoba mi się pomysł z cebulowymi w donicach ;:63 też tak sadziłam w ubiegłym roku, ale tulipany nie był aż tak dorodne jak Twoje, podobnie jak Bufo-Bufo, zapytam więc o sekret ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oleńko i Kasiu :wink: odpowiem Wam razem - tak , to Białystok, a dokładnie pałac Branickich i ogród przy pałacu oraz pobliska katedra.
Obecnie w pałacu mieści się Uniwersytet Medyczny. Mam jeszcze trochę zdjęć, ale tam jest całe moje towarzystwo, więc nie będę ich tutaj zamieszczała. Białystok zrobił na mnie ogromne wrażenie. Miasto nabrało pięknego wyglądu, jest bardzo czysto i świeżo. Sporo bydynków zostało odnowionych. Wielkie uznanie dla gospodarzy tego miasta. Z pewnością spora zasługa też wiosennej pogody, budzącej się zieleni i dobrego towarzystwa. ;:173
Tulipany posadziłam w doniczki plastikowe do dobrej ziemi i donice z nimi zakopałam w ogrodzie. Jak tylko pokazały się wiosną podsypałam odżywkę do roślin kwitnących i to wszystko. To, że są takie to chyba tylko zasługa dorodnych cebulek.
Cieszę się, ze się spodobały. :lol:
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Krysiu, wędrowałaś szlakiem, na którym piękny ogród z tradycjami.
Fajnie, że pogoda sprzyjała.
Patent z tulipanami w doniczkach wykorzystam, jeśli pozwolisz :?: Nie będzie problemu ze strachem o ewentualnych amatorów (kulinarnych) i z tym, by usychające liście nie straszyły ;:108
Podobają się i to bardzo ;:215 . Najbardziej chyba te biało-zielone ;:167
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wycieczka jak widzę była super.
A w ogrodzie wiosna na całego. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ależ masz bajeczne te tulipany.
A te w donicach zimują na zewnątrz, czy też je gdzieś wnosisz?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Nie wiedziałam, że Białystok ma takie ładne miejsca, nigdy tam jeszcze nie byłam... :)
Ale dużo masz tych kwitnących, wiosną taki efekt jest baardzo pożądany! U mnie jest znacznie mniej kolorowo,ale to też trochę taki wybór, bo pachnące odstraszają mojego m. Za to mogę pochwalić się jednym orlikiem, kupiony jako mikro sadzoneczka i taki mikry też urósł. Co prawda w nazwie miał White, ale jest różowy, przynajmniej patrząc z góry.
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Krysiu - bardzo mi się podobają różowo-zielone tulipany ( są na trzecim zdjęciu). Czy one są wysokie czy niskie?
Zdjęcia z Białegostoku - fantastyczne. Byłam tylko raz i to w styczniu, na zwiedzanie parku nie było szans...
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

U nas majówka była dniami pracowita a wieczorami imprezowa ;:3 Plan oczywiście nie zrealizowany. Dzisiaj miał być kończony a tu deszcz 8-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”