TerDob Imbir wrażliwy na przymrozki , poza tym on lubi ciepełko więc ja trzymam go w altance i tylko w czasie pobytu na działce wystawiam w zacisze na słoneczko. Do gruntu to po " zimnej Zoście "
Co do Śledziennicy to jak nie zapomnę to dołożę do wcześniej uzgodnionych roślinek.
Ewiczka52 ostatnio niewiele mam czasu i nie zawsze wszędzie zdążę a w sezonie działkowym to bywa jeszcze gorzej bo wolę być w plenerze cały dzień ale po powrocie do domu jest sporo codziennych prac do wykonania i na Forum już nie starcza czasu.
Grażyna Widera zaraz po przeczytaniu Twego postu poszłam i skubnęłam kawałek listka. Faktycznie aromatyczny ale na razie mam ich mało więc pozostanę przy kupowanych kłączach. Mam też sporo ususzonego. Podobnie jak Ty używasz świeżych lisci z Imbiru to ja podskubuję liście z nazwy ( ,Trzy w jednym, Hiszpański tymianek itd.) ale u nas najczęściej mówią na niego Cuban Oregano.
BozenkaA na pewno dostaniesz kłącze bo ja też na bieżąco kupuję. Jednak ostatnio zauważyłam ,że kłącza mają pościnane te wypustki . Pytając dlaczego usłyszałam,że klienci uważają go za stary i nie chcą kupować ...

więc ścinają je.
Wypustki przy kłączu wyglądają tak jak na moim zdjęciu.
Grażyna Widera pisze:Jak wypuszcza zielone pędy to szybko uzupełnia bocznymi płaskimi listkami,wręcz wypustkami.Ja usuwałam właśnie te wypustki,nie cały pęd.
Powodzenia!
Grażynko nie za bardzo rozumiem Twą wypowiedź - zielone pędy rosnące w górę tak ale boczne płaskie listki wręcz wypustki ... gdzie ?
Właśnie ten Imbir wylądował w altanie a potem zmienię mu doniczkę na większą i całość zadołuję bo tak miałam w ub roku.
Drugi mam mniejszy i chyba zostawię w domu jak znajdę miejsce na parapecie.