Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Krysiu :wit Witaj ;:196 Bardzo mnie ucieszyła wiadomość że imbir można wysadzić na działce , będzie mniej w domu bo już mam dosyć tych siewek i chodzenia koło nich ;:124
Dziękuję też za informację o Śledziennicy skrętolistnej , muszę się rozejrzeć za nią , może gdzieś znajdę .
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

CHRISTIN :wit Bardzo się cieszę że wpadłaś do tego wątku .Zawsze coś mądrego poradzisz ;:138 Ja dużo czytam różnych miesięczników ale porą zimową a teraz to tylko przed snem. Zatem życzę spokojnej nocki ;:19
Pozdrawiam Ewula
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hodowałam imbir przez dłuższy czas w domu,w doniczce.Wykorzystywałam jego zielone,lancelowate liście,cieniutko pokrojone do różnych mięś i ryb.Łączyłam je ze solą dokładnie, nacierałam np. wieprzowinę.Są bardzo aromatyczne i polecam używanie ostrożne( w niewielkiej ilości).
Natomiast korzeń w doniczce wręcz się potroił!Używałam całą zimę do herbaty.
Dlatego do sadzenia powinno się używać raczej szerokich doniczek, takich płaskich.Imbir zdecydowanie rozrasta się na szerokość.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Grażynko zaintrygowałaś mnie tym imbirem, bo mąż lubi z niego herbatki. Czy mogę teraz kupić korzeń i wsadzić do doniczki? Na co patrzeć przy wybieraniu?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Możesz go kupić przez cały rok i cały rok hodować.
Wybierać korzeń jędrny!!! Powinien mieć widoczne wypustki jasne, prawie seledynowe.Jak mu się przyjrzysz dokładnie to na pewno zauważysz.Nie musi być duży,mogą być 2 mniejsze.
Kładziesz - poziomo - na powierzchni ziemi,przykryć kolejną warstwą.Podlać.Utrzymywać wilgotne ale nie za mokre.No i ciepłe miejce to podstawa wzrostu.Jak wypuszcza zielone pędy to szybko uzupełnia bocznymi płaskimi listkami,wręcz wypustkami.Ja usuwałam właśnie te wypustki,nie cały pęd.
Powodzenia!
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Dzięki Grażynko. To teraz muszę upolować imbir. :D
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

We wszystkich marketach na bank,u nas w jarzynowych nie spotkałam.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Grażynko dziękuję za podpowiedź - nie wiedziałam że można i liście wykorzystać . A czy imbir wysadzałaś kiedyś bezpośrednio do ziemi , czy zawsze w doniczce hodujesz ???
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zawsze w doniczce, miałam go pod ręką w kuchni.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

TerDob Imbir wrażliwy na przymrozki , poza tym on lubi ciepełko więc ja trzymam go w altance i tylko w czasie pobytu na działce wystawiam w zacisze na słoneczko. Do gruntu to po " zimnej Zoście "
Co do Śledziennicy to jak nie zapomnę to dołożę do wcześniej uzgodnionych roślinek.

Ewiczka52 ostatnio niewiele mam czasu i nie zawsze wszędzie zdążę a w sezonie działkowym to bywa jeszcze gorzej bo wolę być w plenerze cały dzień ale po powrocie do domu jest sporo codziennych prac do wykonania i na Forum już nie starcza czasu.

Grażyna Widera zaraz po przeczytaniu Twego postu poszłam i skubnęłam kawałek listka. Faktycznie aromatyczny ale na razie mam ich mało więc pozostanę przy kupowanych kłączach. Mam też sporo ususzonego. Podobnie jak Ty używasz świeżych lisci z Imbiru to ja podskubuję liście z nazwy ( ,Trzy w jednym, Hiszpański tymianek itd.) ale u nas najczęściej mówią na niego Cuban Oregano.

BozenkaA na pewno dostaniesz kłącze bo ja też na bieżąco kupuję. Jednak ostatnio zauważyłam ,że kłącza mają pościnane te wypustki . Pytając dlaczego usłyszałam,że klienci uważają go za stary i nie chcą kupować ... :;230 więc ścinają je.
Wypustki przy kłączu wyglądają tak jak na moim zdjęciu.

Obrazek
Grażyna Widera pisze:Jak wypuszcza zielone pędy to szybko uzupełnia bocznymi płaskimi listkami,wręcz wypustkami.Ja usuwałam właśnie te wypustki,nie cały pęd.
Powodzenia!
Grażynko nie za bardzo rozumiem Twą wypowiedź - zielone pędy rosnące w górę tak ale boczne płaskie listki wręcz wypustki ... gdzie ?
Obrazek

Właśnie ten Imbir wylądował w altanie a potem zmienię mu doniczkę na większą i całość zadołuję bo tak miałam w ub roku.
Drugi mam mniejszy i chyba zostawię w domu jak znajdę miejsce na parapecie.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Krysiu ten wysoki, zielony pęd,który pokazałaś, pokryje się poprzecznymi liścmi, bardziej prostokątne niż okrągłe, i to na całej wysokości!! To właśnie te, które obrywałam.Szkoda,że go teraz nie mam bo bym sfociła.W każdym razie długo miałam go w doniczce aż korzenie niemal nie rozerwały doniczki. :D Praktycznie były same korzenie,ziemia zjedzona.Sporadycznie podlewałam biohumusem.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Krysiu ja od ubiegłego roku mam do czynienia z maką. Dostałam wiosną sadzonkę ale nie urosła w bulwę jak rzepa tylko wydała nasiona. To tak jak byś poflancowała siewki buraczków a te by zakwitły i wydały nasiona,oczywiście buraka wtedy nie ma. Nasiona maki zebrałam i wysiałam je teraz, w pierwszych dniach maja. Nie widzę wschodów ani tych z maja, ani tych,które się same wysiały w ubiegłym roku. Żałuję, że nie zostawiłam kilka nasionek na póżniejszy termin, tak żeby nasiona i młodziutkie siewki nie zaziębły, bo to może być przyczyną wybijania w nasiona jeszcze w tym samym sezonie. Powodzenia w uprawie.Pozdrowienia i ;:3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny, co to za roślina to maka i gdzie można nasiona dostać :wit
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Iwonkooo42, u Mirzana.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Czy stosuje ktoś przywrotnik? Trzy tygodnie czekałem na sprowadzenie ziół do zielarskiego,
w aptekach nie ma.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”