Kwasomierze glebowe,pH metr,płyn Heliga
Płyn Heliga - sprawdzanie kwasowości gleby
Pewnie zadaję pytanie w złym miejscu, ale szukałam takiego tematu i nie znalazłam. Sporo pisze się o tym, że można sprawdzić pH gleby samym płynem heliga, ale nie znalazłam nic na temat jak to zrobić. Do zakupionej butelki z płynem nie było żadnej instrukcji. No i jestem w kropce a chcę sadzić pomidory do szklarni. Czy ktoś może mi pomóc w tej kwestii?
Samym płynem nie sprawdzisz pH gleby. Musisz mieć kwasomierz i do tego płyn Helliga. Małą próbkę gleby nanosisz na wgłębienie na kwasomierzu i zalewasz płynem. Chwilę poczekaj, gleba zabarwi się w zależności od jej pH, barwę gleby porównujesz z barwami na kwasomierzu. pH 4-5 gleba jest kwaśna, pH 6- słabo kwaśna, pH 7-słabo zasadowa, pH 8- zasadowy, 9- silnie zasadowa
pozdro
pozdro
Witam
kupiłam taki oto pH-metr
Zachowuje si dość przyzwoicie, tzn tam gdzie podejrzewam pH około 5 tyle pokazuje, kwaśny torf ma 3,5.
Problem jest taki: mam dwa kwiatki posadzone w tej samej ziemi: rademachera (która choruje) i alokazja. Ziemia jest dokładnie ta sama. W alokazji wskazanie jest 5,5 i ta roslinka ma się dobrze, a u rademachery jest 3,5. Dlaczego więc w tej samej ziemi tak różne wskazania? Co moze byc przyczyną?
kupiłam taki oto pH-metr
Zachowuje si dość przyzwoicie, tzn tam gdzie podejrzewam pH około 5 tyle pokazuje, kwaśny torf ma 3,5.
Problem jest taki: mam dwa kwiatki posadzone w tej samej ziemi: rademachera (która choruje) i alokazja. Ziemia jest dokładnie ta sama. W alokazji wskazanie jest 5,5 i ta roslinka ma się dobrze, a u rademachery jest 3,5. Dlaczego więc w tej samej ziemi tak różne wskazania? Co moze byc przyczyną?
Sam miałem podobny problem, wynikający z faktu że sama buteleczka płynu Helliga kosztuje ok 10zł a buteleczka z ceramiczną podkładką i instrukcją
ok 40zł. Znalazłem taki przepis:
Bierzemy dwie białe łyżeczki plastikowe, na jednej trzeba uklepać trochę ziemi polać paroma kroplami płynu (najlepiej tak aby pokryć całą powierzchnie gleby) i po około 2,5 minutach przelać płyn na drugą białą łyżeczkę i porównać ze skalą wydrukowana na buteleczce.
pozdrawiam

Bierzemy dwie białe łyżeczki plastikowe, na jednej trzeba uklepać trochę ziemi polać paroma kroplami płynu (najlepiej tak aby pokryć całą powierzchnie gleby) i po około 2,5 minutach przelać płyn na drugą białą łyżeczkę i porównać ze skalą wydrukowana na buteleczce.
pozdrawiam

-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Re: pH ziemi
Dzięki za odpowiedzi 
Czy jest dokladny czy tez nie mozesz chyba sprawdzic kupujac ziemie o okreslonym pH w sklepie i dokonac pomiaru ? Wtedy zobaczysz czy jest taki sam jak ten podany na opakowaniu

Czy jest dokladny czy tez nie mozesz chyba sprawdzic kupujac ziemie o okreslonym pH w sklepie i dokonac pomiaru ? Wtedy zobaczysz czy jest taki sam jak ten podany na opakowaniu

Wystarczający jest kwasomierz z ceramiczną płytką i płynem Heliga
Nie kupuj elektronicznego za 5 zł, a nawet za 40 zł. Szczerze odradzam.

Nie kupuj elektronicznego za 5 zł, a nawet za 40 zł. Szczerze odradzam.
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Hmmm a jest sprzet w innej cenie (nawet duzo wyzszej) elektroniczny ale dokladny i niezawodny?
Napisz cos wiecej o tym kwasomierzu z ceramiczna plytka i plynem Heliga
Napisz cos wiecej o tym kwasomierzu z ceramiczna plytka i plynem Heliga

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Płyn heliga - jak sprawdzić pH
no dobra
ale na buteleczce są tylko kolorowe kwadraciki
czy ktoś mający podkładkę może napisać który kolor odpowiada konkretnemu pH?
edit
już znalazłam
w kolejności:
niebieski - 8
zielony - 7
żółty -6
pomarańczowy - 5
czerwony - 4

edit

niebieski - 8
zielony - 7
żółty -6
pomarańczowy - 5
czerwony - 4
Re: Kwasomierze glebowe
SlaWasII mozna wiedziec jaki kupiles jakies zdjecie lub link do aukcji bo wlasnie chce kupic tylko sie glowie jaki najlepiej moze ktos inny cos zasugeruje
Pozdrawiam

Pozdrawiam