Kwasomierze glebowe,pH metr,płyn Heliga

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Płyn Heliga - sprawdzanie kwasowości gleby

Post »

Pewnie zadaję pytanie w złym miejscu, ale szukałam takiego tematu i nie znalazłam. Sporo pisze się o tym, że można sprawdzić pH gleby samym płynem heliga, ale nie znalazłam nic na temat jak to zrobić. Do zakupionej butelki z płynem nie było żadnej instrukcji. No i jestem w kropce a chcę sadzić pomidory do szklarni. Czy ktoś może mi pomóc w tej kwestii?
Awatar użytkownika
milva
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2009, o 17:29

Post »

Samym płynem nie sprawdzisz pH gleby. Musisz mieć kwasomierz i do tego płyn Helliga. Małą próbkę gleby nanosisz na wgłębienie na kwasomierzu i zalewasz płynem. Chwilę poczekaj, gleba zabarwi się w zależności od jej pH, barwę gleby porównujesz z barwami na kwasomierzu. pH 4-5 gleba jest kwaśna, pH 6- słabo kwaśna, pH 7-słabo zasadowa, pH 8- zasadowy, 9- silnie zasadowa
pozdro
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Użyj łyżki i porównaj kolor ze zdjęciem podanym wyżej. Dobrze jest umyć łyżkę wodą demineralizowaną.
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

Witam
kupiłam taki oto pH-metr

Zachowuje si dość przyzwoicie, tzn tam gdzie podejrzewam pH około 5 tyle pokazuje, kwaśny torf ma 3,5.
Problem jest taki: mam dwa kwiatki posadzone w tej samej ziemi: rademachera (która choruje) i alokazja. Ziemia jest dokładnie ta sama. W alokazji wskazanie jest 5,5 i ta roslinka ma się dobrze, a u rademachery jest 3,5. Dlaczego więc w tej samej ziemi tak różne wskazania? Co moze byc przyczyną?
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

A ile ma być ziemi, czy pobrać ją z powierzchni czy trochę głębiej i ile tego płynu? Przepraszam za być może naiwne pytanie, ale mi to trzeba tłumaczyć jak "chłop krowie na rowie" bo inaczej nawet wodę na herbatę przypalę.
Awatar użytkownika
milva
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2009, o 17:29

Post »

No tyle, aby zmieściło się w tym zagłębieniu na kwasomierzu :) więc niewiele. Lepiej brać z nieco głębszej warstwy gleby, tak ok. 5 cm. A płynu Helliga wystarczy jedna lub dwie kropelki :)
pozdrawiam serdecznie
suszi111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2009, o 12:13

Post »

Sam miałem podobny problem, wynikający z faktu że sama buteleczka płynu Helliga kosztuje ok 10zł a buteleczka z ceramiczną podkładką i instrukcją :wink: ok 40zł. Znalazłem taki przepis:

Bierzemy dwie białe łyżeczki plastikowe, na jednej trzeba uklepać trochę ziemi polać paroma kroplami płynu (najlepiej tak aby pokryć całą powierzchnie gleby) i po około 2,5 minutach przelać płyn na drugą białą łyżeczkę i porównać ze skalą wydrukowana na buteleczce.
pozdrawiam :D
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18

pH ziemi

Post »

Witam po raz kolejny :)
Mam takie pytanie w jaki sposob mozna zbadac pH ziemi np. w ogrodzie bez zawozenia probek do laboratorium? Czy sa jakies inne metody ?
Prosze o informacje.
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Re: pH ziemi

Post »

Możesz kupić specjalny tester, do badania pH gleby :)
Pozdrowienia
teksanski
200p
200p

Post »

Dzięki za odpowiedzi :)

Czy jest dokladny czy tez nie mozesz chyba sprawdzic kupujac ziemie o okreslonym pH w sklepie i dokonac pomiaru ? Wtedy zobaczysz czy jest taki sam jak ten podany na opakowaniu :)
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Wystarczający jest kwasomierz z ceramiczną płytką i płynem Heliga :D

Nie kupuj elektronicznego za 5 zł, a nawet za 40 zł. Szczerze odradzam.
teksanski
200p
200p

Post »

Hmmm a jest sprzet w innej cenie (nawet duzo wyzszej) elektroniczny ale dokladny i niezawodny?
Napisz cos wiecej o tym kwasomierzu z ceramiczna plytka i plynem Heliga :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozdrawiam! Gienia.
ania_j
100p
100p
Od: 19 lip 2010, o 22:12

Re: Płyn heliga - jak sprawdzić pH

Post »

no dobra :) ale na buteleczce są tylko kolorowe kwadraciki :) czy ktoś mający podkładkę może napisać który kolor odpowiada konkretnemu pH?

edit :) już znalazłam :) w kolejności:
niebieski - 8
zielony - 7
żółty -6
pomarańczowy - 5
czerwony - 4
bogrody
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 paź 2011, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwasomierze glebowe

Post »

SlaWasII mozna wiedziec jaki kupiles jakies zdjecie lub link do aukcji bo wlasnie chce kupic tylko sie glowie jaki najlepiej moze ktos inny cos zasugeruje :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”