Moje storczyki
Dorelo, u mnie w domu od wąchania...jest mąż (ma lepszy niż ja zmysł powonienia). Twierdzi, że nic nie czuje, bo mu pachnie...zupa
Tak wygląda mój rekonwalescent:
Jest to falenopsis swego czasu kupiony w LM, rósł dobrze i pewnego pięknego dnia...wypadł mu środek (od tamtej pory nie wypuszcza listów środkowych), ale puścił keiki, któremu już rośnie 4 korzonek, więc na razie nie oddzielam:
Nawet kwitł na przełomie grudnia i stycznia, miał bardzo delikatne pędy, które wręcz łamały się pod ciężarem kwiatów i musiałam je podwiązać. Nie skracałam pędów po kwitnieniu i na jednym z nich rosną pąki (jakość zdjęcia chyba nie najlepsza - chciałam pokazać z bliska i się rozmyła ostrość):
Pozdrawiam z coraz zimniejszego Podlasia, Dorota :P

Tak wygląda mój rekonwalescent:

Jest to falenopsis swego czasu kupiony w LM, rósł dobrze i pewnego pięknego dnia...wypadł mu środek (od tamtej pory nie wypuszcza listów środkowych), ale puścił keiki, któremu już rośnie 4 korzonek, więc na razie nie oddzielam:

Nawet kwitł na przełomie grudnia i stycznia, miał bardzo delikatne pędy, które wręcz łamały się pod ciężarem kwiatów i musiałam je podwiązać. Nie skracałam pędów po kwitnieniu i na jednym z nich rosną pąki (jakość zdjęcia chyba nie najlepsza - chciałam pokazać z bliska i się rozmyła ostrość):

Pozdrawiam z coraz zimniejszego Podlasia, Dorota :P
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki, Duśka, a ja myślałam, że dopadła go jakaś choroba. Rzeczywiście, może go niewłaściwe podlewałam ( on od zawsze miał takie klapnięte , ale nie zwiędnięte listki - inne falenopsisy rosną go góry- i mogłam nalać wody do środeczka) :P
Oddzieliłam keiki z dendrobiów:
i już je posadziłam w podłożu dla storczyków z dodatkiem ziemi z mikoryzą.
Dziwna historia, ale jedno keiki na dendrobium wcale nie ma korzonków, na razie nie oddzielałam go, zobaczę, co się dalej z nim będzie działo. :P
Oddzieliłam keiki z dendrobiów:

i już je posadziłam w podłożu dla storczyków z dodatkiem ziemi z mikoryzą.
Dziwna historia, ale jedno keiki na dendrobium wcale nie ma korzonków, na razie nie oddzielałam go, zobaczę, co się dalej z nim będzie działo. :P
- Storczykowa
no storczyki zawsze gniją, jak woda im stoi za długo w kątach liści lub w wierzchołku wzrostu. jak dostanie się woda, trzeba jak najszybciej ją wytrzeć.
a co do keików, to z jakiego one są Dendrobium? całkiem spore są. ja mam keiki na D.phalaenopsis, które rośnie i ma już dość długie korzonki, oraz skarłowaciałe, zdeformowane keiki na D.nobile (chyba mu bardzo źle jest tam, gdzie stoi, jak puścił tyle keików i marniutki jest)
a co do keików, to z jakiego one są Dendrobium? całkiem spore są. ja mam keiki na D.phalaenopsis, które rośnie i ma już dość długie korzonki, oraz skarłowaciałe, zdeformowane keiki na D.nobile (chyba mu bardzo źle jest tam, gdzie stoi, jak puścił tyle keików i marniutki jest)
- Storczykowa
- Storczykowa
- acomitamkurde
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 mar 2008, o 16:25