Moje storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wstawiaj zdjęcie :lol:
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Dorotko, wstawię zdjęcia, ale po powrocie z pracy (trzeba zarobić na chlebek ... i storczyki :lol: )
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj to pracuj, pracuj. :lol: Spróbuję jakoś dotrwać. :?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Jak tam Cambria,pachnie?Nowy nabytek ;:215 super
pozdr Dorota
Moje storczyki
dorcia
1000p
1000p

Post »

Dorelo, u mnie w domu od wąchania...jest mąż (ma lepszy niż ja zmysł powonienia). Twierdzi, że nic nie czuje, bo mu pachnie...zupa :lol: :lol: :lol:

Tak wygląda mój rekonwalescent: Obrazek Obrazek

Jest to falenopsis swego czasu kupiony w LM, rósł dobrze i pewnego pięknego dnia...wypadł mu środek (od tamtej pory nie wypuszcza listów środkowych), ale puścił keiki, któremu już rośnie 4 korzonek, więc na razie nie oddzielam: Obrazek

Nawet kwitł na przełomie grudnia i stycznia, miał bardzo delikatne pędy, które wręcz łamały się pod ciężarem kwiatów i musiałam je podwiązać. Nie skracałam pędów po kwitnieniu i na jednym z nich rosną pąki (jakość zdjęcia chyba nie najlepsza - chciałam pokazać z bliska i się rozmyła ostrość): Obrazek

Pozdrawiam z coraz zimniejszego Podlasia, Dorota :P
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:63 ;:63 Brawa dla walczącego falenopsisa. A jaki ma kolorek? Trzymam kciuki za pąk. :lol:
dorcia
1000p
1000p

Post »

Dorotko, dziękuję w imieniu walczącego falenopsisa, a kwitnie taki lekki fiolet/róż w paseczki. Myślę ,że to stanie na południowym oknie tak go pobudziło do działania. Dorota :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak wypadł wierzchołek wzorostu, to znaczy, że dostała się do niego woda. mi 2 Phalaenopsisom słońce poparzyło wierzchołki, 1 przeżył i puścił obok (nie na łodydze) młodą roślinę, która po jakiś 2-3 miesiącach od wyrośnięcia puściła kwiatową łodyżkę...
dorcia
1000p
1000p

Post »

Dzięki, Duśka, a ja myślałam, że dopadła go jakaś choroba. Rzeczywiście, może go niewłaściwe podlewałam ( on od zawsze miał takie klapnięte , ale nie zwiędnięte listki - inne falenopsisy rosną go góry- i mogłam nalać wody do środeczka) :P

Oddzieliłam keiki z dendrobiów: Obrazek
i już je posadziłam w podłożu dla storczyków z dodatkiem ziemi z mikoryzą.

Dziwna historia, ale jedno keiki na dendrobium wcale nie ma korzonków, na razie nie oddzielałam go, zobaczę, co się dalej z nim będzie działo. :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no storczyki zawsze gniją, jak woda im stoi za długo w kątach liści lub w wierzchołku wzrostu. jak dostanie się woda, trzeba jak najszybciej ją wytrzeć.
a co do keików, to z jakiego one są Dendrobium? całkiem spore są. ja mam keiki na D.phalaenopsis, które rośnie i ma już dość długie korzonki, oraz skarłowaciałe, zdeformowane keiki na D.nobile (chyba mu bardzo źle jest tam, gdzie stoi, jak puścił tyle keików i marniutki jest)
dorcia
1000p
1000p

Post »

Duśka, dwa pierwsze keiki to z dendrobium kingianum, a trzecie z dendrobium nobile (zostało na nim jeszcze jedno keiki, ale ono nie ma korzonków, więc nie oddzielam).
Mój biały sabotek...rozwinął drugi kwiat!!!!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a te oddzielone też nie mają za dużych korzonków... moje z rózowego D.nobile miało dłuższe, żyło kilka miesięcy i uschło... a na D.phalaenopsis rośnie 1, ale go jeszcze nie oddzielam, bo chcę, by przeżyło.
dorcia
1000p
1000p

Post »

Ja już dwa lata temu oddzielałam keiki z dendrobium nobile i wcale nie miało ani więcej, ani dłuższych korzonków i już mi raz kwitło i teraz znowu będzie kwitło. :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi nigdy żadne D.nobile nie powtórzyło kwitnienia. może dlatego, że nigdy nie robię storczykom okresu spoczynku...
Awatar użytkownika
acomitamkurde
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 mar 2008, o 16:25

Post »

Witam.
Często tu zaglądam więc postanowiłam i ja pochwalić się swoją skromną kolekcją... :D Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

już okwitł a kwiat miał taki---- Obrazek

Piekne macie te swoje storczyki...człowiek chciałby mieć i taki i śmaki...ale nie dosc że miejsca brak to i grozi to nadszarpnięciem domowego budżetu :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”