Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

A skoro już biało i niebiesko, to jeszcze pierwsze kwitnące szafirki pokażę
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I pierwsze kompozycje jednoroczne - surfinie z komarzycami
Obrazek

Obrazek

I jeszcze myślę nad kompozycją do hortensji, które kupiłam do donic. Może dosadzę im bluszcze... albo bakopę ;:173 Albo to i to ;:224
Obrazek

Obrazek

A teraz zmykam na taras na poranną kawusię w towrzystwie bratków, bo mój chop jeszcze śpi :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A znasz może nazwę tego pełnego niebieskiego hiacynta ?
Zauroczył mnie po prostu. :)
Z białych szafirków, sadziłam 10 cebulek, po roku kwitną mi dwa.
Czy u Ciebie się rozmnażają podobnie jak niebieskie, czy są równie leniwe jak u mnie ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, klomb/rabata na podjeździe wygląda jak marzenie ;:oj A jak jeszcze zakwitną róże..fiu, fiu..Wersal ;:224
Masz bardzo ładne odmiany hiacyntów - ten kulisty wygląda imponująco. Czy to roślinka obok niego to lawenda? Wygląda jak ta prowansalska odmiana.. Bratki w pięknym szafirkowym odcieniu..i szafirki też bardzo dorodne ;:215
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś sasanki to moje ukochane wiosenne kwiaty, Twoja pierzasta to coś pięknego....normalnie nie mogę się napatrzeć, to moje marzenie. Pierzastej mam 2 krzaczki, jeszcze nie kwitną, mam nadzieję, ze jeszcze uda mi się upolować, bo są nieziemskie....
Biało-niebieska rabata zachwyca :D No i brateczki na tarasowym stole prezentują się zachwycająco w tych pojemniczkach :D
Hortensje, surfinie prześliczne :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Moniczko, surfinie już takie kwitnące ;:oj , ja jeszcze takich nie widziałam w sprzedaży.
Brateczki, stokrotki i sprowadzane z Włoch kwitnące już kwiaty w dużych donicach, to jest w sprzedaży.
Rabata przed domem w niebieskich barwach, a później będzie na biało. Ładnie ;:180
Oglądam u Ciebie i u Agi tak piękne sasanki, że chyba się skuszę i też pomyślę, żeby je kupić.
One mają piękne kolory. U mnie przyroda już ruszyła, Wystarczy tylko dzień dwa słonka, i wszystko zaczyna wyłazić z ziemi.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Comcia pisze:A znasz może nazwę tego pełnego niebieskiego hiacynta ?
Zauroczył mnie po prostu. :)
Z białych szafirków, sadziłam 10 cebulek, po roku kwitną mi dwa.
Czy u Ciebie się rozmnażają podobnie jak niebieskie, czy są równie leniwe jak u mnie ?
Mariolu, niestety nie znam nazwy. Te hiacynty mają już kilka lat, ale posadzone z jednego w starym ogrodzie rozrastały się i teraz po rozdzieleniu dwa lata temu kępki mam ich 6szt. Czekam aż znów się rozrosną, bo potrzebuję ich więcej na ten klomb - są śliczne, prawda? Niestety nie spotkałam takich nigdzie - chętnie bym dokupiła. Są też wyjątkowo obfite w kwiatuszki na łodydze, co u innych nie wygląda tak dobrze po kilku latach.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Monia, klomb/rabata na podjeździe wygląda jak marzenie ;:oj A jak jeszcze zakwitną róże..fiu, fiu..Wersal ;:224
Masz bardzo ładne odmiany hiacyntów - ten kulisty wygląda imponująco. Czy to roślinka obok niego to lawenda? Wygląda jak ta prowansalska odmiana.. Bratki w pięknym szafirkowym odcieniu..i szafirki też bardzo dorodne ;:215
Kasiu, z różami kiepsko, bo musiałam ciąć do samej ziemi :? Myślę, że angielki mogą mieć problem z kwitnieniem po takim cięciu :roll:
Ta roślinka, o którą pytasz to rogownica kutnerowata. Bardzo lubię tę bylinkę, ale w tym klombie rośnie jak szalona (piaszczysta ziemia, więc szybciej się rozrasta). Muszę ją niestety zlikwidować z tej rabaty.

-- N 22 kwi 2012 19:13 --
AGNESS pisze:Moniś sasanki to moje ukochane wiosenne kwiaty, Twoja pierzasta to coś pięknego....normalnie nie mogę się napatrzeć, to moje marzenie. Pierzastej mam 2 krzaczki, jeszcze nie kwitną, mam nadzieję, ze jeszcze uda mi się upolować, bo są nieziemskie....
Biało-niebieska rabata zachwyca :D No i brateczki na tarasowym stole prezentują się zachwycająco w tych pojemniczkach :D
Hortensje, surfinie prześliczne :D
Dziękuję za pochwały, Aguś ;:196 . Ja miałam jeszcze sasankę Papageno białą, fioletową i ciemnofioletową - niemal czarną. Jeszcze nie wszystkie kwitną, więc liczę na to, że się pokażą. W ogóle sasanki są świetne, te najpopularniejsze również ;:108

-- N 22 kwi 2012 19:15 --
majka411 pisze::wit Moniczko, surfinie już takie kwitnące ;:oj , ja jeszcze takich nie widziałam w sprzedaży.
Brateczki, stokrotki i sprowadzane z Włoch kwitnące już kwiaty w dużych donicach, to jest w sprzedaży.
Rabata przed domem w niebieskich barwach, a później będzie na biało. Ładnie ;:180
Oglądam u Ciebie i u Agi tak piękne sasanki, że chyba się skuszę i też pomyślę, żeby je kupić.
One mają piękne kolory. U mnie przyroda już ruszyła, Wystarczy tylko dzień dwa słonka, i wszystko zaczyna wyłazić z ziemi.
U nas na placu targowym i w ogrodniczych w sprzedaży już dużo surfinii, pelargonii i innych jednorocznych kwiatów. Jest teraz największy wybór. Za jakieś dwa tygodnie będzie już niewiele. Moje dzisiaj zawiesiliśmy przed wejściem do domu. Teraz się modlę, żeby nie było przymrozków ;:170
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, czy już wrzucałam fotkę, ale chyba nie - pracuję nad nową rabatą. Dużo trzeba pracy, roślin i ... funduszy, niestety. Mam nadzieję, że do jesieni się z nią uporam :;230 Za kilka dni przyjadą cisy, których jeszcze wciaż brakuje w żywopłocie
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow,ale równiutki brzeg trawnika ;:138
Też jestem na etapie wsadzania Tuj Danica.W sobotę kupiłam 5 szt myśląc,że wystarczy.Naiwna...na kawałek nad którym pracuję potrzebuję jeszcze 7 szt.A o części różanej nie wspomnę- tam potrzebuję dużo...tuj , pieniędzy i kopania:lol:
Hmm , masz racje do jesieni daleko ;:65
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, to nie tuje, a kulku z bukszpanów i cisów :wink: Kulki Danica też mam w sporej ilości - to jedne z moich ulubionych tuj obok Shmaragdów :D Tutaj jednak i w przedogródku królują strzyżone bukszpany i ciski :uszy Dobrze, że ta jesień daleko ;:224
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Monika ta sasanka papageno bardzo ladna.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Piękne zrobiłaś kompozycje z jednorocznych. Akurat w moich ulubionych kolorach: biały i niebieski. No i oczywiście naczynka i pojemniki urocze. Cudownie to wyglada. Tak świeżo :D
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Przeczytałam o wymaganiach sasanek i ...tym bardziej się zastanawiam,co im u mnie nie pasuje,bo wynika,że powinny czuć się komfortowo :D Ziemia słaba,przepuszczalna... :roll: Nowa rabata ciekawie się zapowiada.Ze zdjęcia nie mogę zlokalizować,czy to w głębi ogrodu,czy bliżej ale na pewno po skończeniu dasz zdjęcie z perspektywy :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

izabella1004 pisze:Monika ta sasanka papageno bardzo ladna.
Dzięki, Izabelko ;:196 Będą (chyba) kwitły jeszcze inne, ale chyba na razie im troszkę za chłodno i czekają na więcej słonka ;:3

wanda7 pisze:Piękne zrobiłaś kompozycje z jednorocznych. Akurat w moich ulubionych kolorach: biały i niebieski. No i oczywiście naczynka i pojemniki urocze. Cudownie to wyglada. Tak świeżo :D
Dziękuję, Wandziu W ubiegłym roku zrobiłam tak samo - lubię takie zestawienie kolorów. Rok temu bratki kwitły aż do mrozów - nie były już tak ładne jak wiosną, ale coś tam kolorku dawały. Nawet kilka się nasiało i kwitną pomiędzy hiacyntami :lol:

Miriam pisze:Przeczytałam o wymaganiach sasanek i ...tym bardziej się zastanawiam,co im u mnie nie pasuje,bo wynika,że powinny czuć się komfortowo :D Ziemia słaba,przepuszczalna... :roll: Nowa rabata ciekawie się zapowiada.Ze zdjęcia nie mogę zlokalizować,czy to w głębi ogrodu,czy bliżej ale na pewno po skończeniu dasz zdjęcie z perspektywy :D
Miriam, zerknij kilka stron wcześniej :D - tam wrzuciłam rysunki poszczególnych części ogrodu i m.in. tej rabaty ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”