Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Post »

a ja idę sobie poczytać o h. pnącej, do której watku podałas link... :D
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewelinko nareszcie mam więcej czasu żeby coś napisać.
Pewnego razu szukając informacji na temat roślinek w google przypadkiem trafiłam na to forum i właśnie do Ciebie i takim oto sposobem znalazłam sę dzięki Twojemu pięknemu ogrodowi i cennym informacją zawartymi w postach na tym forum.Niestety nie zapamiętałam Twojej nazwy-teraz już wiem imienia i wiele czasu upłynęło,aż Cię odnalazłam i tym razem odrazu się wpisałam :D
Ewelinko masz piękny ogród zrobiony ze smakiem i widać niemałą wiedzą.Przejżałam większość Twoich postów i nie mogę się napatrzeć na Twoje dekoracje przed domem.Dzięki takim widokom sama w tym roku postanowłam udekorować mój taras i wejście do domu jak pogoda się ustabilizuje to wyniosę na ogród moje tegoroczne zakupy :) i będzie mi miło jak zajżysz do mnie.Już i tak mnie cieszy ,że chociaż huśtawka się podobała choć dla mnie akurat to nic takiego :)
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

wanda7 pisze:Ja dzisiaj miałam rozległe plany ogrodnicze, ale nic z tego nie wyszło, bo cały dzień siąpiło, wiało i ogólnie było szaro i nieprzyjemnie.
Wandziu , ja mam tak dziś - to miała być pracowita sobota w ogrodzie... Tyle ,że na razie pada, kapie , mży. ;:145

Za to wczoraj skończyłam definitywnie czyszczenie skalniaka pod sosną. To spora , kamienista górka po obu stronach wielkiego drzewa, więc było co robić.
Obrazek Obrazek
To fragment na prawo od sosny, po której wspina się wielka PNĄCA HORTENSJA. Jest tu więcej słońca , więc i różnych bylinek więcej...

Obrazek
A to fragment bardziej cienisty, lewa strona. Niskie bylinki są tylko u dołu, a środek ( jeszcze pusty) porastają PAPROCIE, które już wyłażą z ziemi, więc niebawem i tu będzie zielono :)

Teraz wygląda jeszcze łysawo, ale niebawem całość powinna się zazielenić , a miejscami nawet zakwitnie co-nieco . Dziś miałam nadzieję skończyć oba nasłonecznione skalniaki , może jeszcze po południu się uda?

Obrazek
Na razie w donicy kwitną NIEZAPOMINAJKI .

Obrazek Obrazek
W wiklinowym koszu kwitną DZWONKI , a nad ziołowym ogródkiem przelatują ważki ...

Obrazek Obrazek
SANGUINARIA coraz bardziej rozwija kwiatki :heja , a BRATKI dodają kolorków skalniakowi.
-------------------------------------------------------------------
robaczek_Poznan pisze:Ewelinko, poza hortensją jak marzenie, podobają mi się rowniez paprocie w cieniu Twoich sosen..bardzo malownicze. Trochę się waham, co powinnam posadzić pod moimi sosnami..mam 3 wejmutki na froncie działki i pod nimi sporo miejsca, delikatny polcień, bo gałązki dają azurowy parasol..możesz doradzić mi jakies nasadzenia? Musza być niskie, do metra maksymslnie. Wczesniej myślałam też o wrzosach, ale troszkę się zniechęcilam bo sporo mi pomarzlo.. ;:24
Kasiu/robaczku - wklej zdjęcie tych sosen ,łatwiej będzie wtedy coś doradzić. Jednak co do WRZOSÓW - mimo,że ładnie komponują się w towarzystwie sosen, ale potrzebują dużo słońca ( inaczej łapią grzybice), więc nie wiem , czy to dobry pomysł.

"aguniada", Ave,Grażynko, OLUNIU - Pozdrawiam Was cieplutko i zapraszam znowu :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Stachu 1956

Post »

Ewelina , dziękuję bardzo za pomoc .
Pięknie w Twoim ogrodzie , tak wszystko gustownie umiejscowione .
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Piękny i dostojny Twój ogród Ewelinko ;:138 Ślicznie wygląda figura na pieńku i wiosenne kwiaty w donicach ;:173 Jadę do moich w piątek i zostaję dwa tygodnie ;:138
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Ewelinko

Twój ogród jak zwykle piękny i dopieszczony. Dziś w Warszawie do 17ej była piękna pogoda więc naprawdę można było popracować.Szkoda że u Ciebie siąpiło bo czasu szkoda a wiosną w ogrodzie jest co robić. Ewelinko mam do Ciebie pytanie- czy u Ciebie wisteria puszcza juz listki? Czytałam że masz ją u siebie. Ja od zeszłego lata mam dwie i chociaż wyglądają że gałązki są żywe to listki nie budzą się. Miejsce mają słoneczne. Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewelinko, kolejny spacer po Twoim pieknym ogrodzie - tym razem skalniaczki w roli głównej :tan
Widać, że popracowałaś, a po południu pewnie dokończyłaś prace na pozostałych skalniakach bo wyszło słonko ;:3
Pod wejmutkami posadziłam to i owo, na razie zaspokoiłam silną, wewnętrzną potrzebę zmian na tej rabacie ;:173
Niezapominajki i ziołowy ogródek jak marzenie - ważki dopełniają uroczą kompozycję ;:180
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

jolcia1212 pisze: czy u Ciebie wisteria puszcza już listki? Czytałam że masz ją u siebie. Ja od zeszłego lata mam dwie i chociaż wyglądają że gałązki są żywe to listki nie budzą się. Miejsce mają słoneczne. Pozdrawiam Jola
Mam już trzy WISTERIE ( 2 białe i 1 niebieską) , posadzone w trzech różnych miejscach.

Podobnie jak u Ciebie - gałązki są żywe ( zielone w przekroju) , a pączki liściowe nadal maleńkie. Pytałam ogrodników, twierdza ,że potrzeba więcej słońca i ciepełka , wtedy rośliny zaczną wegetację . E
W końcu pochodzą ze zdecydowanie cieplejszej strefy klimatycznej... Kwitnienie z pewnością się opóźni , a więc musimy uzbroić się w cierpliwość...

Tymczasem na zaostrzenie apetytu zdjęcia z ubiegłego roku :
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Zdecydowałam Ewelinko, że rozpocznę zwiedzanie twojego pięknego ogrodu od końca, ostatniego czynnego wątku. Bardzo podobają mi się ogromne donice i te garnki tak mi potrzebne do kiszenia kapusty i ogórków. Jeszcze ich sobie nie sprawiła bo są dość drogie. I te ciekawe w kształcie kamienie są urocze. W ty sezonie już wiem, że wypadł mi ostatni rododendron. Jedna gałązka sucha bez listna, druga z żółtymi liśćmi bez pąka. Miałam trzy krzewinki. Coś mi one nie chcą rosnąć. A przez siatkę sąsiad nic nie robi na swojej działce( co roku ją sprzedaje), a rh rosną jak na drożdżach. Na razie dam sobie spokój z nimi. Nie to nie. Co do kompostownika to oczywiście musi być w każdym ogrodzie. Ja już dorobiłam się trzeciego, dość sporego pojemnika. Nie stać było mnie na kupowanie ziemi. Oczywiście będę zaglądać. To na razie . Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
Buba74
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 wrz 2010, o 15:27

Post »

Witam,
jeśli mogę, ja też chciałabym zapytać o forsycję - ile lat mają Twoje krzewy i na jaką szerokość się rozrastają?
Wsadziłam dziś 2 krzaczki, ale tak patrzę - i chyba za blisko siebie... :roll:
Jaką odległość pomiędzy nimi radziłabyś?

A ogród cudny, dojrzały, bujny - BAJKA. Przyznaję się, że śledzę pilnie, choć po cichutku. I wzdycham...
Pozdrawiam ciepło :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewelinko, Twoje wisterie są cudowne ;:180
Moje też jeszcze uśpione, myślę, że jeżeli zakwitną, to nie wcześniej niż pod koniec maja.. ;:224
Twoje kwitły bajkowo, ile mają lat? Co to za krzaczek rośnie pod białą wisterią?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Mirko - Przeglądaj sobie moje wątki w dowolnej kolejności , tylko... zarezerwuj sobie na to nieco czasu ;:224
Mirabela pisze:Bardzo podobają mi się ogromne donice i te garnki tak mi potrzebne do kiszenia kapusty i ogórków. Jeszcze ich sobie nie sprawiła bo są dość drogie.
Co do garnków- to wielkopolskie kamienne "mlostki" .Rzeczywiście dawniej używane do mleka,śmietany, a także kiszenia ogórków.Moja babcia mówiła, że na mlostku najlepiej jej się ostrzyło noże (!). Moje sa stare, bo odziedziczone właśnie po babci. I , jak widzisz, znalazłam dla nich całkiem nowe zastosowanie :)

Buba74 Moje FORSYCJE mają 10-12 lat (mam trzy krzewy). Rozrastają się z czasem szeroko - do ok.1,5m. z tym, że ja je przycinam niemal co roku, żeby były gęste.Jeśli mają rosnąć w grupie , to powinnaś je posadzić w odległości nie mniejszej niż 1- 1,5m. od siebie . W razie potrzeby zawsze możesz przyciąć zaraz po kwitnieniu, tym bardziej ,że F. słabo kwitnie na gałązkach starszych niż 4-letnie.

Kasiu/robaczku Najmłodsza WISTERIA była posadzona w ubiegłym sezonie i jeszcze nie kwitła. Dwie pozostałe mają 10-11 lat. Najbliższe dni pokażą , czy nie przemarzły i zaczną wypuszczać, ale tak czy inaczej ich wegetacja jest w tym roku opóźniona.
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Kontakt:

Post »

Witaj,Ewelino
Dawno nie odwiedzałam Twojego ogrodu,ale jak zawsze z niecierpliwością czekam na rozpoczęcie sezonu różanecznikowego.Wiem,że zawsze dowiem się od Ciebie czegoś ciekawego na temat tych roślin, a że mam ich trochę,to żal byłoby stracić przez niewiedzę i nieprawidłową pielęgnację...
Twój ogród jak zwykle zachwyca dojrzałością i nutką romantyzmu.
Pozdrawiam cieplutko.
Kasia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ewelinko, biała wisteria jest bajkowa ;:63 . Jest bardzo wrażliwa na mróz :?:
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Piękne wisterie.... Rozmarzyłam się. Moja paskuda ma 5 lat (albo i więcej) i jeszcze ani razu nie kwitła :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”