Małe-wielkie szczęście...cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Małe-wielkie szczęście...cz.3

Post »

Witaj Justysiu !!Depczę Ci dzisiaj stale po pietach czuje sie jakbyśmy razem po ogródkach spacerowały ;:168
O mamciu jakie kosze ;:167 Piękne ,a ta cena ...cudowna ;:215 Jak ja lubie takie okazje :heja
Fantastyczne fotki cudnej kaszubskiej wiosny ;:167
Miłego ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie powiało ciepłem :D Przydałoby się trochę, bo zapowiadają mi deszcz aż do przyszłej soboty :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

:wit u nas znowu słoneczko - czyli kolejny dzień na działce. kosze rewelacyjne- podobałyby mi sie w nich zwisające romantyczne kwiatuszki np. mak trwały ;:167
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Azalia Gibraltar kwitnie oszołamiająco. W zeszłym roku szukałam takiej ognistej odmiany, w końcu trafiłam na Parkfeuer, ale jeszcze nie kwitła. Coś tam zaczyna wypuszczać, znaczy, ze zimę przeżyła, zobaczymy... ;:173
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Piękny ten kot, czaro-białe miałam całe lata, a teraz trafiły do mnie ruda i szara. Wszystkie do podziwiania :D
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam propozycje do koszy pod Twoje Justysiu rozważenie . W dolnej 'misie ' ; bazylia ( ciemna bordo i jasna zielona + szałwia + cząber + tymianek / lub wg gustu smakowego , co używasz w kuchni . Fajny jest hyzop lekarski , rozmaryn , ale rosną spore .
Druga 'misa' , środkowa ; lawenda , lobelia , maczek kalifornijski , heliotrop .

Trzecia ( najmniejsza ) ; surfinia ' Million Bells ', bacopa , polegnatka płożąca .

Rozmiejscowienie roślin sama musisz dopasować pod względem tak używalności , jak i docelowej wielkości /długości pędów dorosłej , w sezonie rośliny . Nie może być tak , aby np. te z górnych mis przysłaniały te , które rosną piętro niżej .
Dobrze , gdyby np. zdecydować się na ' zwisy ' w dużej misie , środkowa - tylko lekko opadające , a najwyższa raczej o pędach wyprostowanych , ew. z płożącymi pędami , by tylko przykryły misę .
Nie wiem , czy obrazowo to dobrze ujęłam , ale myslę , że i tak wybór należy do Ciebie . Gdyby o mnie chodziło , to w dolnej posadzłabym szczypiorek , bazylię i ...pomidorka koktailowego ( to , co dużo używam i lubię mieć na balkonie ) . Pozostałe kosze , to byłyby lobelie w bieli i błękicie i coś z pelargonii , ew. bacopa , wilczomlecz .
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Witam Kochani :wit

Zacznę od podziękowań za propozycje nasadzeń do koszy ;:196 . Cenne uwagi, wspaniałe zestawy. ;:215
Teraz tylko działać.
Myślę, że tę przyjemność zostawię sobie na dłuuugi majowy 'urlopik' :tan
Oczywiście efekty zaprezentuję ;:108

Grażynko, kuszę cie tymi gruzińskimi :wink: Rzeczywiście mają sporo uroku. Takie maluchy, a królowe pierwszych wiosennych dni.
Zamówiłam jeszcze kilka odmian. Będzie przyzwoita pierwiosnkowa rabata.

Aniu z Modraszkowej, rozumiemy się bez słów :wink: Kicia moja ;:167

Izo, czekam na niego niecierpliwie. Chyba trochę niefortunnie go posadziłam. Śnieg w tym miejscu długo zalegał.
Wiem, o której lobelii myślisz. Chyba ją mam. Z naciskiem na 'chyba', ponieważ dostałam od koleżanki, która nie pamięta żadnych nazw.
Operuje określeniami 'takie czerwone kwiatki na ciemnej łodydze".

Wandziu, to lobelia bylinowa. Ta o której piszesz, mnie nie lubi. Nie wzeszła.

Iwonko, czasami trafi się ślepej kurze ziarno :wink: Jagódka-Iga dała mi świetną ściągę.

Aniu, też jestem z nich zadowolona. Myślę, że teraz na początku sezonu miałyby zupełnie inna cenę...

Olu, Milka zawsze wygrzewa się w zacisznych słonecznych miejscach. Ma takie punkty obserwacyjne, jej nie widać, a ona i owszem.
Biedne ptaszki ;:202 . Żonkile tylko jako pojedyncze sztuki, a 2 lata temu kupowałam kilogramy. Nie wiem, co się z nimi stało. Ten biały ciemiernik ma wyjątkowo dobrą lokalizację, tylko kilka liści ucierpiało od mrozu.

Zosiu, jak mało wystarczy do szczęścia, prawda? Troche zieleni, kolorków i słonko. Życzę takiego relaksu (sobie też).

Danusiu., wędrujemy tymi samymi ścieżkami.
Takie zakupy, oby częściej były możliwe.
Teraz już coraz więcej turystów na działkach w okolicznych miejscowościach. Rynek przyciąga. Takie okazje jak kosze, donice i inne gadżety ogrodowe i domowe -momentalnie wychwytywane. Niestety. Ale będę polowała.
Wiosna już na dobre się rozgościła. Lasy się zielenią. Skarpy pełne zawilców ;:167 , bociany i żurawie majestatycznie przechadzają się po polach i łąkach.
Żebym tak jeszcze miała więcej czasu na podziwianie tego...
Buziolki ;:196

Ewo majowa, na razie ok. Chociaż nie powiem , żeby deszcz nie był potrzebny. Najlepiej w nocy a w dzień słonko.
Dzisiaj udało się opryskać na grzyba i wywieźć wszystkie bałaganki zza kompostownika. Jest czysto. I duuużo miejsca na nowe nasadzenia.

Ewo w każdy pogodny dzień na działce-bezcenny, szczególnie teraz, gdy wszystko budzi się do życia, a świat nabiera kolorów (dosłownie).
Casting na obsadę koszy trwa.

Agato, wielkokwiatowe, to naprawdę wytrzymałe krzaki. Kupiona dawno temu (8 lat) w Dendronie.
Powinnaś już na zakończeniach pędów widzieć zgrubienia. Będzie żaróweczka.

Irminko, zgadzam się, wszystkie do podziwiania. Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam kotów.
Ale moja wielka zwierzęca ;:167 -to psy. Z tą wiernością i bezgraniczną miłością.
Odwdzięcza się pięknie za odrobinę nawozu.

Jagódko, jesteś niesamowita ;:196
Twoje rady - to pełen profesjonalizm.
Dobór roślin, które podałaś, bardzo mi odpowiada. Bardzo mi pasuje ten drugi wariant. Jutro to rozrysuję.
Zakupy pewnie w weekend majowy, wtedy będę miała czas, na rynku już większy wybór roślin, no i mam nadzieję, że pogoda się wyklaruje.
Życzę dobrego samopoczucia i wymarzonej ogrodniczej pogody. Lecę zajrzeć, jak tam moja faworytka- twoja magnolia.

Dzisiaj tercet egzotyczny, czyli kudłate towarzystwo (zwane czeredą).

Psiur Billu (wybitnie kudłaty)
Obrazek

Pani Kota- Milka
Obrazek

Panna Kota-Mocca
Obrazek

W kolorze słońca.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Kusisz mnie pierwiosnkami,kusisz.Czy masz jakieś fajne miejsce na zakupy pierwiosnkowe,chętnie bym zamówiła,bo moje nasionka marnie wzeszły.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyno, sianie to tez nie jest moja mocna strona.
Te które mam, dostałam od mamy, z forum i zakupione marketowe.
Ostatnio zamawiałam (wspólne) ze szkółki "Magda' I ofert forumowych. Te jeszcze nie dotarły.
Myślę, że teraz na targach będzie coś ciekawego.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No własnie coś na targach można wybrać ale ja kupię dopiero w Renku,juz mi przeszło kupowanie i sadzenie w kwietniu.W zeszłym roku kupiłam w Lubaniu i posadziłam .Przyszedł weekend majowy i ...............
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ubiegłoroczny początek maja to nie był najlepszy ogrodniczo czas...To fakt.
Wybierasz się do Lubania?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Justynko - do twarzy Ci w magnolii ;:196
Piękna wiosenka ;:oj A sosenka ukształtowana na pienną - supee ;:333
Muszę Mojego M wysłać na bagna żeby takiego chabazia przytachał.... :;230
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dzięki ;:196
Wiosna już się zadomowiła, na szczęście. Długo kazała na siebie czekać.
Sosna wygląda ciekawie. Chciałabym, żeby miała taki żółwi przyrost jak dotychczas.
Ani się waż ;:14
;:167 M to skarb ;:108
Proszę mi tu słuchać koleżanki z pełnoletnim doświadczeniem małżeńskim i doświadczeniem pedagogicznym (też większym niż pełnoletnie) ;:223
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Ciągle wracam na stronę z kwitnącą magnolią.Zawsze chciałem mieć taką w ogrodzie.Niestety dwa razy próbowałem bez powodzenia.Coś im tu nie pasuje.Próba wysiewu pierwiosnka tez zakończona niepowodzeniem.

Górki dzisiaj w deszczu ;:98
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak się złożyło,że nie będę w Lubaniu.Ale szykuję się na targi w Renku i Lubań czerwcowy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”