Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fuksja
Moja jedna uparta ma kwiaty i co oberwe,to puszcza nowe -dodam,ze na razie ma malo swiatla
A ja chyba mam problem z moimi fuksjami:( W ubiegłym roku przezimowały super. Potem dokupiłam kolejne u Adriana i kwitły cudnie. I obecnie jak je przeniosłam do jasniejszego miejsca to zauważyłam, że chyba większość mi uschła:(( no i się zapłaczę:( Przycięłam je, może odbiją z korzenia, jeszcze je przesadzę, ale większość gałązek była sucha i łamała się strasznie:( Zamówiłam sobie nowe do poszerzenia kolekcji ale chyba nie będę miała co powiększać..
Adrian myślisz, że jest szansa na odbicie z korzenia?

- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jest szansa - mogłaś jeszcze zostawić i nie obcinać bo ja też mam czasem wrażenie, że jakaś gałązka uschła po czym po 2-3 tygodniach zaczynają z niej wychodzić listki. Nie przesadź teraz z podlewaniem - podlej mało i czekaj (najlepiej podlej z Topsinem)
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Za mocno przyciąłeś - moje zdanie i masz problem z ziemiórkami.
Wyjmij z donic i sprawdź korzenie, napowietrz ziemię i delikatnie podlej, poczekaj 2 tygodnie na efekt. Jak nie odbiją w domu to już nie odbiją
Wyjmij z donic i sprawdź korzenie, napowietrz ziemię i delikatnie podlej, poczekaj 2 tygodnie na efekt. Jak nie odbiją w domu to już nie odbiją
Dzięki, jutro będę działać 

Hmm, trudno najwyżej nie będą takie okazałe:) Podleję z Topsinem jak radzisz i będę czekała... naprawdę szkoda byłoby mi je stracić. Dziękuję:)adrianic pisze:Jest szansa - mogłaś jeszcze zostawić i nie obcinać bo ja też mam czasem wrażenie, że jakaś gałązka uschła po czym po 2-3 tygodniach zaczynają z niej wychodzić listki. Nie przesadź teraz z podlewaniem - podlej mało i czekaj (najlepiej podlej z Topsinem)
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
mimo bardzo dobrego zabezpieczenia fuksja zmarzła i nie dawała znaku życia, przed paroma dniami wyrzuciłem ...Matrix2 pisze:Karolu mam taką samą fuksję i również ma zimować w gruncie to także Fuksja Magellana, jest ich bardzo dużo odmian ... Swoją zostawiłem w gruncie, zrobiłem kopczyk z kompostu, dodatkowo okryłem gałązkami swierkowymi, a pędy pookrywałem zimową agrowłokniną. Zobaczymy jak przezimuje, podobno nie ma z tym większych problemów ale to pierwsza zima mojej fuksji więc na wszelki wypadek zrobiłem kilka sadzonek i mam w doniczkach w domu.
Tak kwitła w sezonie, wiesz może jak nazywa się ta odmiana fuksji?
![]()
To była odmiana fuksji Magellana, żegnam się z nią bez większego bólu ;) nie mam miejsca na przechowywanie w domu zimą ...
Rysiek
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie. Moje fuksje, które stoją na korytarzu przeżyły zimę, powypuszczały listki,jednak bardzo się powyciągały. Czy należy je skrócić czy tak zostawić aż do wystawienia na balkon?
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Zawsze te wyciągniete gałązki wycinałam- już się nie zwężą- a przycięta fuksja się rozgałęzi i nowe przyrosty- już w widnym miejscu powinny być normalne.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No więc jak to jest z tą fuksją zimującą?, zamówiłam dwie i co od razu mam je spisać na straty kurcze?
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
meluzyna, tylko licz się z tym, że jak teraz przytniesz, to będziesz dłużej czekała na kwiaty, podobno ciąć trzeba najpóźniej do końca marca.
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
W takim razie jej nie przytnę, niech rośnie żywiołowo a ja zobaczę co z tego wyniknie