Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fuksja

Post »

Moja jedna uparta ma kwiaty i co oberwe,to puszcza nowe -dodam,ze na razie ma malo swiatla
abiko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2011, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja chyba mam problem z moimi fuksjami:( W ubiegłym roku przezimowały super. Potem dokupiłam kolejne u Adriana i kwitły cudnie. I obecnie jak je przeniosłam do jasniejszego miejsca to zauważyłam, że chyba większość mi uschła:(( no i się zapłaczę:( Przycięłam je, może odbiją z korzenia, jeszcze je przesadzę, ale większość gałązek była sucha i łamała się strasznie:( Zamówiłam sobie nowe do poszerzenia kolekcji ale chyba nie będę miała co powiększać..:( Adrian myślisz, że jest szansa na odbicie z korzenia?
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jest szansa - mogłaś jeszcze zostawić i nie obcinać bo ja też mam czasem wrażenie, że jakaś gałązka uschła po czym po 2-3 tygodniach zaczynają z niej wychodzić listki. Nie przesadź teraz z podlewaniem - podlej mało i czekaj (najlepiej podlej z Topsinem)
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45

Post »

Witam,
mam pytanko co do mojej fuksji. Jest to sadzonka ukorzeniona w zeszłym sezonie i wygląda tak:
Obrazek
Nie wygląda to zbyt obiecująco... Czy jest szansa na odratowanie?
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Za mocno przyciąłeś - moje zdanie i masz problem z ziemiórkami.
Wyjmij z donic i sprawdź korzenie, napowietrz ziemię i delikatnie podlej, poczekaj 2 tygodnie na efekt. Jak nie odbiją w domu to już nie odbiją
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45

Post »

Dzięki, jutro będę działać :)
abiko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2011, o 12:37

Post »

adrianic pisze:Jest szansa - mogłaś jeszcze zostawić i nie obcinać bo ja też mam czasem wrażenie, że jakaś gałązka uschła po czym po 2-3 tygodniach zaczynają z niej wychodzić listki. Nie przesadź teraz z podlewaniem - podlej mało i czekaj (najlepiej podlej z Topsinem)
Hmm, trudno najwyżej nie będą takie okazałe:) Podleję z Topsinem jak radzisz i będę czekała... naprawdę szkoda byłoby mi je stracić. Dziękuję:)
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Matrix2 pisze:Karolu mam taką samą fuksję i również ma zimować w gruncie to także Fuksja Magellana, jest ich bardzo dużo odmian ... Swoją zostawiłem w gruncie, zrobiłem kopczyk z kompostu, dodatkowo okryłem gałązkami swierkowymi, a pędy pookrywałem zimową agrowłokniną. Zobaczymy jak przezimuje, podobno nie ma z tym większych problemów ale to pierwsza zima mojej fuksji więc na wszelki wypadek zrobiłem kilka sadzonek i mam w doniczkach w domu.
Tak kwitła w sezonie, wiesz może jak nazywa się ta odmiana fuksji?

Obrazek Obrazek
mimo bardzo dobrego zabezpieczenia fuksja zmarzła i nie dawała znaku życia, przed paroma dniami wyrzuciłem ...
To była odmiana fuksji Magellana, żegnam się z nią bez większego bólu ;) nie mam miejsca na przechowywanie w domu zimą ...
Rysiek
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Mam pytanie. Moje fuksje, które stoją na korytarzu przeżyły zimę, powypuszczały listki,jednak bardzo się powyciągały. Czy należy je skrócić czy tak zostawić aż do wystawienia na balkon?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Zawsze te wyciągniete gałązki wycinałam- już się nie zwężą- a przycięta fuksja się rozgałęzi i nowe przyrosty- już w widnym miejscu powinny być normalne.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No więc jak to jest z tą fuksją zimującą?, zamówiłam dwie i co od razu mam je spisać na straty kurcze?
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

meluzyna, tylko licz się z tym, że jak teraz przytniesz, to będziesz dłużej czekała na kwiaty, podobno ciąć trzeba najpóźniej do końca marca.
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

:wit
moja też jest za mało przycięta ale za to ładnie rośnie i to mnie cieszy. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

W takim razie jej nie przytnę, niech rośnie żywiołowo a ja zobaczę co z tego wyniknie :wink:
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

a to moja miniaturka Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”