Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Post »

Asiu :) mam Queen of Musk, ale po raz pierwszy zobaczyłam tu jej naprawdę piękne zdjęcie.
Zimę bardzo ładnie przeszła i już ma pierwsze zielone listeczki. Z opisów nie wydawała się być tak okazałą różą.
Zobaczymy, jak będzie kwitła latem.

Asiu, tak bym chciała nie przegapić relacji z kwitnienia tych pięknych różanych krzewów z parku. ;:223
Ciekawe, jakie to są róże ?

Miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Krysiu za oceanem mają inny, cieplejszy klimat więc róże u nich szaleją, nie wiem czy w Polsce by tak urosła. Cieszę się, że Ci dobrze przezimowała. Martwiłam się o swoją sadzonkę ale w donicy widzę, że ładnie rusza.
Z kwitnienia róż terminatorek na kampusie na pewno będzie szczegółowa fotorelacja :D pewnie gdzieś na przełomie maja i czerwca.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu obawiam się, że w tym roku nie poszaleję z dwóch powodów: 1. poznaję ogród i już wiem, że popełniłam błąd przygotowując nową różaną rabatę. Wykopałam dołki tylko pod róże, a nie cały pas, czyli nie stworzyłam rabaty ;:14 . Teraz gdybym miała kopać i dosadzać coś z róż obok i tworzyć kompozycje mogłabym uszkodzić korzenie ;:223 Teraz muszę sobie to poukładać i zobaczyć co się tam przyjęło: Chopin, Friesia, Peace i dwie nn; 2. finanse.
Ale oczywiście, po Twoim wątku wiem, że Warszawa np. jest ciężka do zdobycia i na tą znajdę kaskę :D , więc jakby co dam znać. Polecam się Twojej pamięci również, jak znajdziesz coś ukrytego, a jest na mojej liście :tan
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu nie wiem jak to wygląda, zależy też co chciałabyś z tymi różami posadzić. Jeśli to są jakieś małe bylinki a jest miejsce to myślę, że da radę choć oczywiście będzie trudniej i dłużej się z tym zejdzie. Na początku robiłam dokładnie tak samo :lol: Na Warszawę nie wiem, czy kaska coś pomoże, skoro nikt jej nie sprzedaje. Jedno jest pewne - rośnie w Ogrodzie Botanicznym UW.
Z Twojej listy większość jest łatwo dostępna w Polsce. Natomiast wydaje mi się, że odmiany Mosel, Amulett, Leda trzeba będzie ściągnąć zza granicy (choć pewności nie mam, ale nie kojarzę, by były dostępne w Polsce). Nie wiem co to za róża Bacarda, może trochę inaczej się ją pisze? :)
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Wow,ale lista :shock: z niektórymi nazwami zetknęłam się na All.ale myślałam,że te nazwy są ...wymyślone
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko które nazwy tych polskich?

Przyjechała kolejna rózyczka, George Ruf od Kamili, już się moczy :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam,że chyba Irena,Andrzej :shock: nigdy nie zwracałam na to uwagi ;:14
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdziłam - Irena rzeczywiście jest, na pniu. Opis się zgadza. Na szczęście mam już tę odmianę. Bardzo ładna, chociaż trochę choruje. Ale Andrzej :shock: Mimo wszystko nie za bardzo ufam sprzedawcom róż z all. Za dużo rzeczy już tam widziałam...
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu,tak analizując do tej pory tylko dwie róże które do tej pory kupiłam na All.nie zgadzały się i nie były te które kupiłam.A kupowałam ich sporo.Teraz wiosną też kupiłam kilka i co do nich też nie jestem pewna czy to te ale tak 30 do 70.Często zdjęcia które wklejają nijak się mają do opisu
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, :wink: jak będziesz miała okazję , to zrób dokładne zdjęcia tej Warszawy w Powsinie.
Porównam sobie wtedy te fotki z moją różą, która wygląda mi na Warszawę.
:wit
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko, dlatego ja wolę kupować w szkółkach, moim zdaniem ryzyko pomyłki jest mniejsze i nikt nie wciska nam kitu.

Krysiu a widziałaś te zdjęcia http://www.roses.webhost.pl/2008/07/warszawa/
Oczywiście jak będę w OB UW to ją bardzo dobrze sfocę, takiej okazji nie mogę przepuścić ;:108
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, :wink: to własnie na podstawie tych zdjęć i tego opisu podejrzewam, że mam ją, ale nie jestem pewna.
Chciałabym zobaczyć z bliska liście, ich kolory i fakturę oraz cały krzew i kwiaty jeszcze dokładniej.
Chyba najlepiej będzie wybrać się kiedyś tam na wycieczkę. :lol:
Dodam tylko jeszcze, że tę różę kupowałam jako Westerland, ale jednak różni się od mojego pewnego Westerlanda.
Ona rośnie raczej jako dość mocna róża wielkokwiatowa, podobnie jak Chopin p. Żyły. A Westerland ma czasami ambicje być różą pnącą :lol:
:wit
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

To może jakąś wycieczkę zorganizujemy??? Jestem za :tan Co do Westerlanda potwierdzam - mój też tak się zachowywał w zeszłe lato ;:3
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu wycieczka byłaby najlepszym wyjściem i przy okazji świetnym pomysłem - w Warszawie mamy aż dwa ogrody botaniczne a w nich dwie kolekcje róż :D Chociaż zrobię oczywiście wszystko co w mojej mocy i ją bardzo dokładnie obfocę. Zresztą nie tylko ją - nie mogę już się doczekać ;:65 A gdzie kupiłaś tę różę (jako Westerlanda).
Westerland może i aspiruje do róży pnącej ale u mnie przemarzł.

Kasiu czemu nie? My mamy blisko, więc nie powinno być problemu...

Dziś utwierdziłam się w przekonaniu co do dwóch odmian - Kutno i Mieszko - to piękne róże i takie jakie lubię, uwielbiam ;:167
Na prawdę nie rozumiem, czemu szkółkarze ich nie rozmnażają :cry:
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dostałam wycenę z R., niestety dostępne były tylko R. helenae Semiplena i R. damascena Koszuty, na resztę trzeba będzie zaczaić się jesienią.

A w Warszawie burzowo :(
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”