MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

witamy nowonarodzonego ;:7 ;:oj :wit choc ja sama bylłam nią jeszcze 10 postów wcześniej :D

wiecie co jak tak dalej z tą pogodą bedzie to hmm martwie sie ze nici z hodowli... moich pszczółek nie widze od 3 dni ...zimno, siąpi, wieje :cry:
a nie zapowiada się by było lepiej
:)
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

Pszczółki dadzą sobie radę Wczoraj widziałem trzmiela fruwającego po kwiatkach Mirabelki a drugi przyleciał do mnie na fiołki.
Myślałem o złapaniu jednego .
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
JaKama
50p
50p
Od: 3 mar 2012, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje Murarki wszystkie się nie wylęgły :roll: 2/3 w pudełku leży - chyba po nich. Reszta fruwa.
Witaj Tomato! :D
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spokojnie, one wygryzają się stopniowo :wink: U mnie wyleciało dopiero jakieś 15 %, kapryśna pogoda jest temu winna.
W zeszłym roku samice zaczęły wygryzać się wraz z początkiem kwitnienia czereśni, powinno to nastąpić za około tydzień.

tomato - witaj, Twój pomysł jest ciekawy i dobry, ale to nie nowość :wink: Jeśli ktoś ma talent stolarski może pokusić się np. o takie coś: http://www.highgroveshop.com/cpimages/p ... R00262.jpg
Sporo pomysłów jest także pod tym adresem: http://www.tierundnatur.de/wildbienen/wbschutz.htm (trzeba klikać w zielone strzałki)
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szansa na zasiedlenie jest duża, ja tak zaczynałem i w pierwszym sezonie zwabiłem 3 - 4 samiczki, które zakleiły kilkanaście rurek :) Dobrze byłoby postarać się o jeszcze jeden domek i zawiesić gdzieś w nasłonecznionym miejscu, pszczoły lubią ciepełko.

Ukośne cięcie nie ma znaczenia.

Odnośnie ptaków, wydaje mi się, że kiedyś była mowa o sikorach.

Na zimę nie musisz chować, opatulenie wystarczy. Nawet bez tego do -15 stopni wytrzymuje 100% populacji, poniżej tego częściowo mogą wymarzać. Jest jeszcze zalecana opcja wyłuskania kokonów i przechowywania w lodówce.

Tak, trzeba naciąć nowych rurek, przynajmniej 3x więcej niż zasiedlą w tym sezonie.
Pozdrawiam, Maciek.
tomato
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 kwie 2012, o 14:31

Post »

no i tu z trzciną robi się mały problem bo co roku trzeba by było ciąć nowe, nie jest problemem jak ktoś ma blisko do wody ale już w większych miastach jedynie wyjazd na tereny podmokłe a że wiosną przeważnie grząsko pozostaje zima i to po mrozie a wtedy to brrrrrrr. oglądałem te piękne domki dla owadów ale jak pomyślę że musiałbym co roku psuć i robić od nowa ;:145 bynajmniej niektóre pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, czy stare zamieszkałe rurki się nadadzą. Ja co roku wyłuskuję kokony, co wymaga zniszczenia rurek i tnę zapas nowych.

U mnie sezon "pszczelarski" na dobre się rozpoczął, latają już wszelakie gatunki dzikich pszczół. Szczególnie oblegany obecnie jest agrest, tak więc kto nie ma wielu kwitnących roślin warto go posadzić :wink:

Zadałem sobie trudu i policzyłem: jak dotąd wygryzło się u mnie 90 samczyków naokoło 220 wszystkich kokonów, czyżby reszta była samiczkami? :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

W tym roku próbuję z trzmielami, poniżej moja pierwsza hodowla. Złapałem Trzmiela i w ten sposób przyzwyczajam go do ulika. Śmiesznie to wygląda, ale jasnota biała jeszcze nie kwitnie, więc musiałem coś wykombinować.

Obrazek Obrazek Obrazek

Tu zrobiłem parę fotek jak sobie lata: Obrazek Obrazek
I małe co nieco podjada: Obrazek

Czy to trzmiel rudy? Obrazek Obrazek Obrazek
wodnik
tomato
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

u mnie lata sporo trzmieli więc postawiłem na trawie domek zbity z desek 15 na 15cm w środku mech i zgnieciony papier ale za nic same nie chcą się tam zadomowić , czy naprawdę trzeba go złapać i siłą wsadzić do mieszkania?jak by mi ktoś dom postawił to wcale bym się nie zastanawiał :D :D :D
tomato
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

a odnośnie murarki czy myślicie że żółty kolor przy ich domku w większym stopniu zwabi tam pszczółki?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że hodowla trzmieli to wyższa szkoła jazdy :) Na razie nie próbowałem, może kiedyś.

tomato - kolory chyba nie mają tu znaczenia, ważne aby mieszkanie było dopasowane :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
tomato
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

fakt,ale miałem na myśli to że żółty kolor imituje kwiaty [wielki żółty kwiatek] ale to już trzeba by zrobić porównania, albo zapytać się pszczół :lol:
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

tomato pisze:u mnie lata sporo trzmieli więc postawiłem na trawie domek zbity z desek 15 na 15cm w środku mech i zgnieciony papier ale za nic same nie chcą się tam zadomowić , czy naprawdę trzeba go złapać i siłą wsadzić do mieszkania?jak by mi ktoś dom postawił to wcale bym się nie zastanawiał :D :D :D
Na początku to sobie latał w tej "nadbudówce" i nie wlatywał bezpośrednio do otworu, teraz widzę że nie ma z tym problemu. Widać, że się już trochę zadomowił. Przygotowałem mu poletko z jasnotą białą i jak zacznie kwitnąć, to zasłonię siatką i zlikwiduję "nadbudówkę".
tomato pisze:fakt,ale miałem na myśli to że żółty kolor imituje kwiaty [wielki żółty kwiatek] ale to już trzeba by zrobić porównania, albo zapytać się pszczół :lol:
Jak już to biały kolor, kwiaty w większości są białe. U mnie w pobliżu gniazda są białe ramy okienne i zauważyłem że dość często siadają na nich murarki. U mnie nic na większą skalę nie kwitnie, tylko trzy małe krzaczki jagody kamczackiej(delikatny żółty kolor kwiatu) kupionej w tym roku. Kręcą się tam właśnie tylko murarki i ten trzmiel rudy, którego tam złapałem.
wodnik
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Motyle mogą zapylać rośliny owocowe?
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

hej witia
wiesz co proponowałabym Tobie < i innym którzy nie mają > zasadzic najlepiej jesienią te najwczesniej kwitnące roślinki ...murarki które wcześniej sie wygyzą <juz w przyszłym roku> bedą Ci za to wdzięczne, bo nie padną z głodu, a mówie tu o przylaszczkach, hiacyntach, cebulicach syberyjskich czy też krokusach...wiesz takie zwierzaczki muszą też co jeść
u mnie na początku kwietnia to dzięki śnieżyczkom i cebulic syberyjskich i gdzie niegdzie kwitnących krokusów to te które się wygryzły <a nie padły przez chłody> zdołały przetrwać....i wiecie co żeczywiście cebulica ma niebieski pyłek...kilkakrotnie zauwazyłam ze pszczoły miały na nóżkach niebieski pyłek :)

widzę ze siedzi tu pare użytkowników....zastanawiam się dlaczego w ogóle sie nie wypowiadacie, nie chwalicie sie domkami , dowiadczeniem...?
:)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”