Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2
Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2
Hm, byłam wczoraj w Biedrze, ale żadnych clemków nie było
. Z drugiej strony może to i dobrze...

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w zeszłym roku kupiłam Jackmanii i pięknie kwitł i szybko rósł. Ale teraz nie wiem czy odbije bo pieski wykopały sobie tam tunelik 

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Cześć Agatka,
Bardzo dziękuję za dzisiejszy dzień, za przemiłe towarzystwo. Mam nadzieję, ze będzie okazja kiedyś to powtórzyć
Bardzo dziękuję za dzisiejszy dzień, za przemiłe towarzystwo. Mam nadzieję, ze będzie okazja kiedyś to powtórzyć

Pozdrawiam
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Uff wróciłam do forumowej rzeczywistości
Gosiu, takie stadko boćków nastraja bardzo optymistycznie na wiosnę
. Mam nadzieję, że dziś był ostatni przymrozek (ha ha ha
).
Asiu, w takim razie kupujemy płożącą trzmielinę
. Teraz sobie przypomniałam, że podarowałam parę swojej Mamie kilka lat temu i chyba dobrze się mają cały czas. Musze sprawdzić przy najbliższej okazji
. Klemki teoretycznie miały w B. być od poniedziałku, ale były chyba wcześniej, bo w poniedziałek po ósmej rano u nas były już przebrane
Ewuniu, często jest tak, że niezależnie od etykiety biedronkowe powojniki okazują się być Jackmanii - jak pisze Marynia. Może z tegorocznej dostawy będą ok
.
Kasiu, zaraz zajrzę, czy kupiłaś Jackmanii
. Nie jest może zbyt oryginalny, ale nie kaprysi, czasami przydają się takie mało chorowite rośliny z dużą ilością kwiecia
.
Maryniu, sarny to jest problem, ale jak biedne głodują to co mają zrobić zimą? Może pomyślicie o załatwieniu paśnika w bezpiecznej odległości od ogródków? Ja bym na Waszym miejscu pogadała z PZŁ
. Ogrodzenia nie ma czy je przeskakują?
Jolu, może twój Jackmanii się pozbiera
U mnie też rośliny nie mają lekko
Justynko, też bardzo dziękuję, jeśli o mnie chodzi to powtórka jest mile widziana
Gwoli wyjaśnienia - wczoraj zrobiłyśmy sobie z Justyną szkółking, między 10 a 14.30 zaliczyłyśmy pięć miejsc, czego wynikiem są dwie hortensje - serrata Bluebird i aspera no i powojnik Rubromarginata. Dostałam też piękny pierwiosnek ząbkowany
. Przemiłej Forumowiczce dziękuje za namiary na szkółki
.
Po południu miałam jeszcze siły poodkurzać chałupkę, trochę pokręcić się po ogrodzie ( nakrywanie roślin przed mrozem i takie tam), trochę zająć się dziećmi. O 22 padłam podczas oglądania bardzo ciekawego dokumentu
.

Gosiu, takie stadko boćków nastraja bardzo optymistycznie na wiosnę

Asiu, w takim razie kupujemy płożącą trzmielinę

Ewuniu, często jest tak, że niezależnie od etykiety biedronkowe powojniki okazują się być Jackmanii - jak pisze Marynia. Może z tegorocznej dostawy będą ok

Kasiu, zaraz zajrzę, czy kupiłaś Jackmanii

Maryniu, sarny to jest problem, ale jak biedne głodują to co mają zrobić zimą? Może pomyślicie o załatwieniu paśnika w bezpiecznej odległości od ogródków? Ja bym na Waszym miejscu pogadała z PZŁ

Jolu, może twój Jackmanii się pozbiera

Justynko, też bardzo dziękuję, jeśli o mnie chodzi to powtórka jest mile widziana

Gwoli wyjaśnienia - wczoraj zrobiłyśmy sobie z Justyną szkółking, między 10 a 14.30 zaliczyłyśmy pięć miejsc, czego wynikiem są dwie hortensje - serrata Bluebird i aspera no i powojnik Rubromarginata. Dostałam też piękny pierwiosnek ząbkowany

Po południu miałam jeszcze siły poodkurzać chałupkę, trochę pokręcić się po ogrodzie ( nakrywanie roślin przed mrozem i takie tam), trochę zająć się dziećmi. O 22 padłam podczas oglądania bardzo ciekawego dokumentu

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Ale miałaś fajny dzień , Spotkanko , zakupki
Też liczę na to , ze to już koniec nocy z przymrozkami

Też liczę na to , ze to już koniec nocy z przymrozkami

-
No zazdrościmy, powiedz gdzie byłyście.
Ja nie wiedziałam że mróz i chyba złotokap w doniczce którego nie zdążyłam posadzić ani schować - poległ
Ja nie wiedziałam że mróz i chyba złotokap w doniczce którego nie zdążyłam posadzić ani schować - poległ

Super, że szkółking się udał, żałuję, że nie mogłam do Was dołączyć, ale jak wiesz poświęcałam się korporacji w tych godzinach ;)
Gdzie wyszukałaś Asperę? I gdzie najbardziej Wam się podobało?
Czy w Melonie są już żurawki i trawy? Potrzebuję do kompozycji donicowej... A co z jednorocznymi (pelargonie, niecierpki, petunie)?
Miłego dnia!
Gdzie wyszukałaś Asperę? I gdzie najbardziej Wam się podobało?
Czy w Melonie są już żurawki i trawy? Potrzebuję do kompozycji donicowej... A co z jednorocznymi (pelargonie, niecierpki, petunie)?
Miłego dnia!

- Francesca
Agnieszko, bardzo fajny
Jolu, byłyśmy w Melonie (fajnie), Floriallu (drogo
), Kordusie, u Grąbczewskich (między Wolą Mrokowską gdzie jest Kordus a Piasecznem) i w sklepie-szkółce w Żabieńcu - to za Piasecznem w stronę Góry Kalwarii.
Aguniu, wiem, że to było w czasie, kiedy dzielnie
. W Melonie są już żurawki kilku odmian, traw tez chyba trochę widziałam
. Jednorocznych, o których wspominasz, nie było jeszcze. Mnie się podobał i Melon, który jest typowym sklepem, ale bardzo dobrze zaopatrzonym (tam wypatrzyłam Asperę, raczej mikre były sadzonki [wybrałam taką, u której widać zieleniące się pąki], ale za 19 złotych raczej się nie ma co spodziewać wielkiego krzaka
). Później mogę ja sfotografować, stoi w gospodarczym. Ze szkółek bardziej podobała mi się Grąbczewskich w Runowie (Justyna ją kojarzyła, ja nie, choć jak widzę wchodziłam kiedyś na ich stronę
); pewnie dlatego, ze było tam więcej interesujących liściaków
.

Jolu, byłyśmy w Melonie (fajnie), Floriallu (drogo

Aguniu, wiem, że to było w czasie, kiedy dzielnie

-
Dzięki za namiary. Czasem tam jeżdżę bo Rodzice mają działkę za Henrykowem Urocze. Sama tam omal, omal nie postawiłam domu. Facet wprowadził mnie w błąd że działka budowlana. A jak czekaliśmy w gminie na warunki zabudowy, sprzedał działkę komuś innemu. Byłam zła ale mi przeszło jak przyszła decyzja z gminy że tam nic nie postawię bo teren chroniony. Ten co kupił bez sprawdzania drugi rok ma wywieszoną info że chce sprzedać. Szuka innego jelenia. 

Agata, dzięki - może podjadę dziś lub jutro do Melona... Lubię ten sklep, jest dobrze zaopatrzony, czasem można wypatrzeć różne cacuszka... a Floriall to już kosmos cenowy, zaglądam tam tylko by popatrzeć.
Szkółki Grąbczewskich nie znam...
Będziesz u Szmita, prawda? My pojawimy się ok. 11:00 - chyba będzie ok?
Szkółki Grąbczewskich nie znam...
Będziesz u Szmita, prawda? My pojawimy się ok. 11:00 - chyba będzie ok?
- Francesca
Aguniu, w ubiegłym roku spotkaliśmy się o 11, może i teraz tak będzie, będziemy się umawiać jeszcze na wątku mazowieckim
.
We Floriallu były fajne odmiany hortensji, ale 80 za Invicibelle i 150 za te z serii Endless Summer albo Forever & Ever przekracza moje możliwości finansowe
. Mają ładnie i czyściutko, pewnie są nastawieni na ekskluzywnego klienta
Szkółka Grąbczewskich jest naprawdę warta odwiedzenia, to raptem kilka kilometrów od Kordusa.
Jolu, teraz przejrzałam mapę i widzę, że Runów zaraz obok Henrykowa-Urocze
. Działki pod zabudowę maja czasami różne tajemnice, zanim kupiliśmy swoją odwiedziłam urząd gminy (plan zagospodarowania i plany wodociągowej) i zakład energetyczny (nie było wtedy linii energetycznej, chciałam sprawdzić kiedy się pojawi).

We Floriallu były fajne odmiany hortensji, ale 80 za Invicibelle i 150 za te z serii Endless Summer albo Forever & Ever przekracza moje możliwości finansowe

Szkółka Grąbczewskich jest naprawdę warta odwiedzenia, to raptem kilka kilometrów od Kordusa.
Jolu, teraz przejrzałam mapę i widzę, że Runów zaraz obok Henrykowa-Urocze

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Francesca
Czytam, ze miałaś wczoraj udany dzionek i fajne zakupy
Zazdroszczę Wam forumkowych spotkań, a do Sulejowa jedziesz?
Miłego dnia

Czytam, ze miałaś wczoraj udany dzionek i fajne zakupy

Zazdroszczę Wam forumkowych spotkań, a do Sulejowa jedziesz?
Miłego dnia

- Francesca
Kasiu, nie jadę , dziecko ma 20 maja Pierwszą Komunię.
Moja wycieczka by się nie odbyła gdyby nie Justyna, bo to Ona była jej spiritus movens; dzięki Justynce dużo tez się dowiedziałam o roślinach
. No i czasami popilnowała rozbrykanego Frania, żebym ja mogła coś dokładnie obejrzeć. Dzięki 
Moja wycieczka by się nie odbyła gdyby nie Justyna, bo to Ona była jej spiritus movens; dzięki Justynce dużo tez się dowiedziałam o roślinach

- Francesca
Dziękuję baaaardzo za inicjatywę pomocy, wysłałam PWaguskac pisze:Wyczytałam po sąsiedzku, że planujesz zakup winorośli. Jeśli podasz wytypowane przez siebie odmiany, to mogę doradzić co wartoJeśli oczywiście jeszcze nie zamówiłaś.

Agata, odwiedzę w takim razie tych Grąbczewskich, bo mój Daruś wpadł w jakiś nałóg i jeździ ze mną (prawie z zaangażowaniem! ;)) wszędzie ostatnio, inspirując moje kolejne zakupy