Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

Hm, byłam wczoraj w Biedrze, ale żadnych clemków nie było :( . Z drugiej strony może to i dobrze...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja w zeszłym roku kupiłam Jackmanii i pięknie kwitł i szybko rósł. Ale teraz nie wiem czy odbije bo pieski wykopały sobie tam tunelik :evil:
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Cześć Agatka,
Bardzo dziękuję za dzisiejszy dzień, za przemiłe towarzystwo. Mam nadzieję, ze będzie okazja kiedyś to powtórzyć ;:65
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Uff wróciłam do forumowej rzeczywistości :wink: ;:7

Gosiu, takie stadko boćków nastraja bardzo optymistycznie na wiosnę :D . Mam nadzieję, że dziś był ostatni przymrozek (ha ha ha :mrgreen:).
Asiu, w takim razie kupujemy płożącą trzmielinę ;:108 . Teraz sobie przypomniałam, że podarowałam parę swojej Mamie kilka lat temu i chyba dobrze się mają cały czas. Musze sprawdzić przy najbliższej okazji :oops: . Klemki teoretycznie miały w B. być od poniedziałku, ale były chyba wcześniej, bo w poniedziałek po ósmej rano u nas były już przebrane :lol:
Ewuniu, często jest tak, że niezależnie od etykiety biedronkowe powojniki okazują się być Jackmanii - jak pisze Marynia. Może z tegorocznej dostawy będą ok :wink: :D .
Kasiu, zaraz zajrzę, czy kupiłaś Jackmanii ;:65 . Nie jest może zbyt oryginalny, ale nie kaprysi, czasami przydają się takie mało chorowite rośliny z dużą ilością kwiecia :) .
Maryniu, sarny to jest problem, ale jak biedne głodują to co mają zrobić zimą? Może pomyślicie o załatwieniu paśnika w bezpiecznej odległości od ogródków? Ja bym na Waszym miejscu pogadała z PZŁ ;:108 . Ogrodzenia nie ma czy je przeskakują?
Jolu, może twój Jackmanii się pozbiera :? U mnie też rośliny nie mają lekko ;:14
Justynko, też bardzo dziękuję, jeśli o mnie chodzi to powtórka jest mile widziana ;:oj

Gwoli wyjaśnienia - wczoraj zrobiłyśmy sobie z Justyną szkółking, między 10 a 14.30 zaliczyłyśmy pięć miejsc, czego wynikiem są dwie hortensje - serrata Bluebird i aspera no i powojnik Rubromarginata. Dostałam też piękny pierwiosnek ząbkowany ;:167 . Przemiłej Forumowiczce dziękuje za namiary na szkółki ;:196 .
Po południu miałam jeszcze siły poodkurzać chałupkę, trochę pokręcić się po ogrodzie ( nakrywanie roślin przed mrozem i takie tam), trochę zająć się dziećmi. O 22 padłam podczas oglądania bardzo ciekawego dokumentu :oops: :lol: .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Ale miałaś fajny dzień , Spotkanko , zakupki ;:224
Też liczę na to , ze to już koniec nocy z przymrozkami :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No zazdrościmy, powiedz gdzie byłyście.
Ja nie wiedziałam że mróz i chyba złotokap w doniczce którego nie zdążyłam posadzić ani schować - poległ :oops:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super, że szkółking się udał, żałuję, że nie mogłam do Was dołączyć, ale jak wiesz poświęcałam się korporacji w tych godzinach ;)
Gdzie wyszukałaś Asperę? I gdzie najbardziej Wam się podobało?
Czy w Melonie są już żurawki i trawy? Potrzebuję do kompozycji donicowej... A co z jednorocznymi (pelargonie, niecierpki, petunie)?
Miłego dnia! ;:196
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, bardzo fajny :tan
Jolu, byłyśmy w Melonie (fajnie), Floriallu (drogo :shock: ), Kordusie, u Grąbczewskich (między Wolą Mrokowską gdzie jest Kordus a Piasecznem) i w sklepie-szkółce w Żabieńcu - to za Piasecznem w stronę Góry Kalwarii.
Aguniu, wiem, że to było w czasie, kiedy dzielnie ;:27 . W Melonie są już żurawki kilku odmian, traw tez chyba trochę widziałam :? . Jednorocznych, o których wspominasz, nie było jeszcze. Mnie się podobał i Melon, który jest typowym sklepem, ale bardzo dobrze zaopatrzonym (tam wypatrzyłam Asperę, raczej mikre były sadzonki [wybrałam taką, u której widać zieleniące się pąki], ale za 19 złotych raczej się nie ma co spodziewać wielkiego krzaka :wink: ). Później mogę ja sfotografować, stoi w gospodarczym. Ze szkółek bardziej podobała mi się Grąbczewskich w Runowie (Justyna ją kojarzyła, ja nie, choć jak widzę wchodziłam kiedyś na ich stronę :oops: :lol: ); pewnie dlatego, ze było tam więcej interesujących liściaków :;230 .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za namiary. Czasem tam jeżdżę bo Rodzice mają działkę za Henrykowem Urocze. Sama tam omal, omal nie postawiłam domu. Facet wprowadził mnie w błąd że działka budowlana. A jak czekaliśmy w gminie na warunki zabudowy, sprzedał działkę komuś innemu. Byłam zła ale mi przeszło jak przyszła decyzja z gminy że tam nic nie postawię bo teren chroniony. Ten co kupił bez sprawdzania drugi rok ma wywieszoną info że chce sprzedać. Szuka innego jelenia. :evil:
x-ag-a
---

Post »

Agata, dzięki - może podjadę dziś lub jutro do Melona... Lubię ten sklep, jest dobrze zaopatrzony, czasem można wypatrzeć różne cacuszka... a Floriall to już kosmos cenowy, zaglądam tam tylko by popatrzeć.
Szkółki Grąbczewskich nie znam...
Będziesz u Szmita, prawda? My pojawimy się ok. 11:00 - chyba będzie ok?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu, w ubiegłym roku spotkaliśmy się o 11, może i teraz tak będzie, będziemy się umawiać jeszcze na wątku mazowieckim :).
We Floriallu były fajne odmiany hortensji, ale 80 za Invicibelle i 150 za te z serii Endless Summer albo Forever & Ever przekracza moje możliwości finansowe :lol: . Mają ładnie i czyściutko, pewnie są nastawieni na ekskluzywnego klienta :D

Szkółka Grąbczewskich jest naprawdę warta odwiedzenia, to raptem kilka kilometrów od Kordusa.

Jolu, teraz przejrzałam mapę i widzę, że Runów zaraz obok Henrykowa-Urocze :lol: . Działki pod zabudowę maja czasami różne tajemnice, zanim kupiliśmy swoją odwiedziłam urząd gminy (plan zagospodarowania i plany wodociągowej) i zakład energetyczny (nie było wtedy linii energetycznej, chciałam sprawdzić kiedy się pojawi).
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Francesca :wit
Czytam, ze miałaś wczoraj udany dzionek i fajne zakupy :uszy
Zazdroszczę Wam forumkowych spotkań, a do Sulejowa jedziesz?
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, nie jadę , dziecko ma 20 maja Pierwszą Komunię.
Moja wycieczka by się nie odbyła gdyby nie Justyna, bo to Ona była jej spiritus movens; dzięki Justynce dużo tez się dowiedziałam o roślinach ;:180 . No i czasami popilnowała rozbrykanego Frania, żebym ja mogła coś dokładnie obejrzeć. Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskac pisze:Wyczytałam po sąsiedzku, że planujesz zakup winorośli. Jeśli podasz wytypowane przez siebie odmiany, to mogę doradzić co warto :) Jeśli oczywiście jeszcze nie zamówiłaś. :wit
Dziękuję baaaardzo za inicjatywę pomocy, wysłałam PW :D .
x-ag-a
---

Post »

Agata, odwiedzę w takim razie tych Grąbczewskich, bo mój Daruś wpadł w jakiś nałóg i jeździ ze mną (prawie z zaangażowaniem! ;)) wszędzie ostatnio, inspirując moje kolejne zakupy ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”