Moi zieloni współmieszkańcy - AlfaXIII

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O matko...to są małe??? :shock:
Ja mam tą nr 2 i 3 i one dopiero są maciupkie.Ta wąskolistna stała od jesieni i już myślałam,że mi padnie a tak bardzo mi się podoba.Ja traktuję je jak sukulenty,słoneczko i mało wody a u Ciebie jakie mają warunki?
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Trzymam je na szklanej podstawce w której często stoi woda. Tak naprawdę to stały stłoczone w kąciku na parapecie i lałam wodę do nich jak podlewałam inne. Teraz, myjąc okna, wydłubałam je z kąta i okazało się, że ładnie urosły. Pierwsza z lewej to taki rachityczny patyczek z czuprynką. Ale myślę, że z niej będzie sporo nowych i uda się zagęścić:) Jak się rozrośnie masz u mnie młode z niej.
Tę wąskolistną dostałam z forum, nie pamiętam od kogo :oops:, jako garść 2-3 mm drobnicy. Wrzuciłam do doniczki, podlewałam od dołu i... jak widać mam teraz stadko :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

No właśnie ja też ją mam z forum,pewnie od tej samej osoby!
To może moja miała za sucho?
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Już wiem od kogo. Od Mirabilis dwa rodzaje. Ale od kogo trzecia? :oops:

Możliwe, że nieco mało wody. Moje miały huśtawkę. Jak ogrzewanie hulało to często była susza a potem powódź ;) Jakoś im to nie zaszkodziło :) W przeciwieństwie do papirusa, któremu takie traktowanie nie przypadło do gustu i teraz jest w kącie reanimacyjnym.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2007, o 11:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

basga pisze:Filodendrony...przy okazji znalazłam chyba swojego :P
Można oszaleć,że jest ich aż tyle!A co jeden to cudniejszy...Ilonko-choruję z Tobą,zawsze to we dwie rażniej! :P
ZOBACZCIE...
rety nie sądziłam ,że może być tak dużo odmian Obrazek . Bardzo fajna stronka :D
Zapraszam do moich roślinek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

basga pisze:O matko...to są małe??? :shock:
Ja mam tą nr 2 i 3 i one dopiero są maciupkie.Ta wąskolistna stała od jesieni i już myślałam,że mi padnie a tak bardzo mi się podoba.Ja traktuję je jak sukulenty,słoneczko i mało wody a u Ciebie jakie mają warunki?
popieram basie.... one są wielllkie
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

AlfaXIII pisze:Jeszcze parę parapeciarzy :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystkie to młode roślinki mające po parę miesięcy. Pierwszy to papirus (cibora) mnożony z parasolek. Na drugim zdjęciu Tradescantia pallida dawniej setcreasea i siewki cytryn. Namiętnie utykam pestki z cytryn do ziemi. Trzecie to raphidofora (scindapsus) pocięta z tej widocznej w pierwszym poście. I roślinka którą znam pod nazwą rhipsalidopsis ale gdzieś mi mignęło, że nazywa się inaczej.
:P witaj możesz mi powiedzieć czy ta ostatnia roślinka lubi słoneczko to chyba jakiś suklemęt?
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

ja Ci moge odpowiedzieć, słonko lubi i bardzo lubi spryskiwanie
u mnie stoi na południowym oknie podlewam mało ale co dziennie zraszam - rosną ładnie

a co do nazwy to wg mnie to hatiora
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Fajne te żyworódki, kolejna ciekawa roślinka :roll: :lol:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

koniczynka pisze: witaj możesz mi powiedzieć czy ta ostatnia roślinka lubi słoneczko to chyba jakiś suklemęt?
Tak to jest sukulent a nawet kaktus. Jest to rhipsalis salicornioides zwany też hatiorą.
U mnie stoi na parapecie południowym ale będę go musiała przestawić bo nie lubi za dużo słońca. Woli światło rozproszone. Ziemię utrzymywać stale wilgotną. Kiedyś stał na oknie wschodnim i tam szalał. Ma fajniutkie, żółte kwiatki wyrastające z czubków łodyżek, mniej więcej styczeń-luty. W zimie nieco obniżyć temperaturę 15-18 stopni i ograniczyć podlewanie.

Obrazek

Mój zmarniał po przeprowadzce. Wsadziłam do ziemi patyczek i jakoś się trzyma a nawet rozrasta :)

Anoli... mam nadzieję, że już niedługo będę narzekać, że wysiewają się wszędzie ;) A wtedy z chęcią będę rozdawać :)
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przedstawię mojego iglaczka. Mam dwa i co roku odpracowują choinkę bożonarodzeniową :) Te świerczki są ze mną od.... chyba 4 lat.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Śliczne są. Kupiłam kiedyś iglaczka w doniczce. Ale okazał się oszukany - po świętach padł - w ziemię był wbity goły pieniek.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj! No bywa i tak. Można się nadziać na różnych "uczciwie" handlujących :twisted: Lepiej kupić w centrum ogrodniczym w okresie wzrostu. Przynajmniej wiadomo co się kupuje :)
A mam je bo jestem przeciwniczką wycinania drzewek tylko po to by dwa tygodnie umierały w domu w święta, bądź co bądź, świętujące narodziny.
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Martuś zajrzyj na pw
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kurcze! Ale paskudna pogoda :( Nawet pies nie bardzo ma chęci na spacerki nie wspominając o mnie ;) Pokażę wam jak bardzo jest zainteresowany tym co się dzieje.
Obrazek Obrazek

Mam dziką ochotę iść w jego ślady :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”