Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

jagoda moje dendrobium to Anna Green http://www.cameleonorchidee.nl/index.js ... =nl&d=1269

a właśnie na stronie producenta mojej cambrii znalazłam, że ona kwitnie 8 tygodni ;:225
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale piękniutki ten storczyk... ja jak byłam w 2 lata temu w Warszawie to widziałam w 1 sklepie dużo storczyków, w tym paphiopedila, ale strasznie drogie. chciałam sobie kupić, bo niestety jechałam tam w moje urodziny, ale za drogi był i uznałam, że nie dowiozę go ponad 300 km do domu... (byłam z klasą :(((((((((( )

a co do zielonego Dendrobium, to jest cudne i marzy mi sie takie...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu dziękuję za twoje zainteresowanie, jak będę przeglądać swoje książki, to także nie zapomnę o twoich problemach, a może coś znajdę.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Dorcia Nelly jest piękna, zauważyłam, że pączki szybciej się rozwijają niż u phalaenopsis i paphiopedilum, muszę teraz nauczyć sie podlewania bym nie zamordowała tej cambrii, jak ja to potrafię robić z falenopsisami ;:5
Jeanne oj te storczyki opętały nas całkowicie ;:191 wciąż sobie obiecuję, że koniec z nowymi zakupami, no ale takiej okazji to przepuścić nie mogłam ;:198 ale jak tak dalej będę opiekowała się tragicznie moimi storczykami to zamiast ponownych kwitnięć będę miała storczykowy OIOM ;:171 Joasiu masz mało miejsca na parapetach, a u mnie wciąż mam wolne miejsca ;:191
Dewuka cambria Ci się pięknie odwdzięczy za zabranie jej do domu i zapewne niebawem zakwitnie, a wiesz jaką masz czy to jest niespodzianka :?:
Lana dziś postraszyłam moje "zdechlaczki" że jak się nie poprawią to je wyrzucę do kosza ;:171 ciekawe czy się przestraszyły :;230
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

z czasem można się nauczyć hodowania storczyków... ale uczymy się na błędach, więc niestety zanim się nauczymy dbać o storczyki, stracimy niektóre... choć storczyk padnie, doświadczenie zostaje na zawsze i potem staramy się nie popełniać 2 razy tego samego błędu... Ja kiedyś też zupełnie sobie nie radziłam... nie chciały kwitnąć, usychały...
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Duśka masz rację, tylko ta nasza nauka na własnych błędach jest taka bolesna dla serduszka ;:167
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Dziewczyny napiszcie jaka ksiazke warto kupic....Bo przez wasze nazewnictwo kompleksów sie nabawie :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no tak... zawsze smutno jest, gdy się straci storczyka. a co do książek o storczykach, to ja mam 6 różnych. musisz w jakiś dużych księgarniach poszukać, na pewno jakieś znajdziesz.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Soniu - moja cambria była przekwitnięta i nie wiem jaki będzie miała kolorek. :rol
Aankaa - ja mam 2 książki
- K. Oszkinis "Storczyki"
- z cyklu "Rośliny w domu" "Storczyki".
Ta druga jest bardzo ogólnikowa.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Soniu prześliczna ta nowa cambria :D byłam ostatnio w OBI i widziałam podobne ale marniutkie były 8)
Za to kupiłam sobie urodzinowe dendrobium (tak mi się zdaje, ze to dendrobium :oops: bo to moje pierwsze)
Pozdrawiam ;:113
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Aankaa - ja mam dwie książki - Lutz'a Rollke - "Storczyki" i Brigitte Goede - "Storczyki" (dla odmiany ;)). Pierwsza jest dobra dla zupełnie zielonych osób, jest o podstawach. Druga już mocniej zagłębia się w temat, mi się podobała :)
Ale najwięcej wiedzy jest w internecie - i to wiedzy praktycznej, o konkretnych przypadkach. Takiej, jakiej w książkach nie znajdziesz :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Miaaa byłam na Twoim wątku i nie ma tam Twojego prezentu urodzinowego, a co do urodzin to spełnienia najskrytszych marzeń i dużo zdrówka oraz obfitości storczykowych ;:196
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Dziękuję ;:168
Zaraz powklejam fotki bo mi się akumulatorki od aparatu rozładowały 8)
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Miaaa dołączam się do życzeń. Spełnienia wszystkich najskrytszych marzeń Obrazek

Soniu Nadgoniłam zaległości :oops: Trzymam kciuki za nową pięknotkę i szczególnie za wszystkie chorowitki. Cierpliwość niezbędna. Trzymaj się forumowych rad ,a będzie dobrze. Rehabilitacja tak jak i u ludzi - wymaga czasu. Hihi... tak naprawdę to chyba tu sama siebie pouczam...:wink:
A Tobie przesyłam "dobrą energię" na jutro, pojutrze i ...może starczy jeszcze na popojutrze :) Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Narine tak, dobra energia dla mnie wskazana ;:225 jakoś pogoda mnie tak pesymistycznie nastraja, bo niby są nowe listki i korzonki, ale jakby przestały rosnąć ;:151 "zdechlaczki"stoją w miejscu, mój ulubiony biały właśnie przekwitł ;:199 i chyba czas na wypad do kwiaciarni ;:183 tylko że obiecałam sobie, że do wystawy w czerwcu na razie koniec z zakupami ;:191
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”