Storczykowa kraina Soni :)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ale piękniutki ten storczyk... ja jak byłam w 2 lata temu w Warszawie to widziałam w 1 sklepie dużo storczyków, w tym paphiopedila, ale strasznie drogie. chciałam sobie kupić, bo niestety jechałam tam w moje urodziny, ale za drogi był i uznałam, że nie dowiozę go ponad 300 km do domu... (byłam z klasą
((((((((( )
a co do zielonego Dendrobium, to jest cudne i marzy mi sie takie...

a co do zielonego Dendrobium, to jest cudne i marzy mi sie takie...
Dorcia Nelly jest piękna, zauważyłam, że pączki szybciej się rozwijają niż u phalaenopsis i paphiopedilum, muszę teraz nauczyć sie podlewania bym nie zamordowała tej cambrii, jak ja to potrafię robić z falenopsisami ;:5
Jeanne oj te storczyki opętały nas całkowicie
wciąż sobie obiecuję, że koniec z nowymi zakupami, no ale takiej okazji to przepuścić nie mogłam
ale jak tak dalej będę opiekowała się tragicznie moimi storczykami to zamiast ponownych kwitnięć będę miała storczykowy OIOM
Joasiu masz mało miejsca na parapetach, a u mnie wciąż mam wolne miejsca
Dewuka cambria Ci się pięknie odwdzięczy za zabranie jej do domu i zapewne niebawem zakwitnie, a wiesz jaką masz czy to jest niespodzianka
Lana dziś postraszyłam moje "zdechlaczki" że jak się nie poprawią to je wyrzucę do kosza
ciekawe czy się przestraszyły 
Jeanne oj te storczyki opętały nas całkowicie

Dewuka cambria Ci się pięknie odwdzięczy za zabranie jej do domu i zapewne niebawem zakwitnie, a wiesz jaką masz czy to jest niespodzianka

Lana dziś postraszyłam moje "zdechlaczki" że jak się nie poprawią to je wyrzucę do kosza

- Storczykowa
z czasem można się nauczyć hodowania storczyków... ale uczymy się na błędach, więc niestety zanim się nauczymy dbać o storczyki, stracimy niektóre... choć storczyk padnie, doświadczenie zostaje na zawsze i potem staramy się nie popełniać 2 razy tego samego błędu... Ja kiedyś też zupełnie sobie nie radziłam... nie chciały kwitnąć, usychały...
- Storczykowa
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Aankaa - ja mam dwie książki - Lutz'a Rollke - "Storczyki" i Brigitte Goede - "Storczyki" (dla odmiany ;)). Pierwsza jest dobra dla zupełnie zielonych osób, jest o podstawach. Druga już mocniej zagłębia się w temat, mi się podobała 
Ale najwięcej wiedzy jest w internecie - i to wiedzy praktycznej, o konkretnych przypadkach. Takiej, jakiej w książkach nie znajdziesz

Ale najwięcej wiedzy jest w internecie - i to wiedzy praktycznej, o konkretnych przypadkach. Takiej, jakiej w książkach nie znajdziesz

- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miaaa dołączam się do życzeń. Spełnienia wszystkich najskrytszych marzeń 
Soniu Nadgoniłam zaległości
Trzymam kciuki za nową pięknotkę i szczególnie za wszystkie chorowitki. Cierpliwość niezbędna. Trzymaj się forumowych rad ,a będzie dobrze. Rehabilitacja tak jak i u ludzi - wymaga czasu. Hihi... tak naprawdę to chyba tu sama siebie pouczam...
A Tobie przesyłam "dobrą energię" na jutro, pojutrze i ...może starczy jeszcze na popojutrze

Soniu Nadgoniłam zaległości

A Tobie przesyłam "dobrą energię" na jutro, pojutrze i ...może starczy jeszcze na popojutrze

Narine tak, dobra energia dla mnie wskazana ;:225 jakoś pogoda mnie tak pesymistycznie nastraja, bo niby są nowe listki i korzonki, ale jakby przestały rosnąć
"zdechlaczki"stoją w miejscu, mój ulubiony biały właśnie przekwitł
i chyba czas na wypad do kwiaciarni
tylko że obiecałam sobie, że do wystawy w czerwcu na razie koniec z zakupami