Rośliny Mandragory

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Mandragory

Post »

Witam serdecznie Milenko :wit
Przy porannej kawusi w pracy ;:40 zajrzałam na Twój wątek i zamiast trochę popracować ;:27 przeczytałam dokładnie Twój wątek od deski do deski ;:132
Długo by wymieniać co mi wpadło w oko to tak grupowo chwalę wszystkie Twoje kwiatuszki zarówno domowe jak i balkonowe ;:108
A piesek - cudo! Proszę wymiziać od Cioci Moni ;:138
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Baiana - dziękuję :) dziś już nie zrobię fotki fasolce, ale obiecuję przez weekend się poprawić :) Hiacynt to pewnie tylko tak na chwilę, ale liczę, że bratki zagoszczą tak jak w zeszłym roku - na całe lato :)

Welkam - super, dzięki za info o kiermaszu :) Skrętniki kiepsko, Tango prawie umiera, aktualnie go reanimuję, zostały mu 2 malutkie listki, obawiam się, że już nic z niego nie będzie :( Reszta jakoś rośnie, ale ani widać nawet jednego pączuszka. Ale jeszcze nie tracę nadziei :)

Moniko - dziękuję, Liczi wygłaskany od Ciebie :) :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Mandragoro :wit Zauważyłam, że miałaś dość długą przerwę w pisaniu na forum, a już na pewno w prowadzeniu własnego wątku i pewnie dlatego dotychczas go nie zauważyłam.
Bardzo ładnie i wiosennie w twoim ogródku. :) Mam nadzieję, ze pochwalisz się też swoimi obecnymi zielonymi domownikami.
Twój nick skojarzył mi się z Harrym Potterem. Czy to celowe, czy przypadkowa zbieżność? :)
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Hej :)
Miałaś rację, groszek ruszył z kopyta :) muszę zrobić mu zdjęcie. A tymczasem czekam na Twoją fasolę. Jak długo kiełkowała? Bo zastanawiam się czy jakbym teraz posiała, to ma szansę wyrosnąć i zakwitnąć jeszcze tego lata? :)
Popikowałam bazylię i stwierdzam, że pikowanie nie jest moją mocną stroną :)
Miłego weekendu!
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko - o Harrym Potterze to wiem niestety tylko tyle, że była książka i film ;) Jeśli już to może Saga o Ludziach Lodu była trochę inspiracją. Dziękuję, że wpadłaś ;:3

Baiano - fasola wykiełkowała dosłownie w kilka dni (nie pamiętam dokładnie, ale max. 4-6). Czy zakwitnie, tego nie wiem, ale ja np. fasolę sadzę nie ze względu na kwiaty, bo nie są wg mnie zbyt dekoracyjne, ale ze względu na jej szybki wzrost. 2 lata temu musiałam ją przycinać, odginać i robić wszystko, żeby nie wchodziła sąsiadom z góry na balkon ;)
Dziś szalałam z przesadzaniem, mam teraz problem, bo nie wiem, gdzie to wszystko poustawiać :roll: A jeden z pokoi i jego parapet wyjęty z użytku, bo robi się tam mały remont no i mam problem ;:124

To mój wilec heavenly blue:

Obrazek

To jedna z dwóch fasolek (jest trochę zakręcona i nie widać, jaka jest długa) i inne poprzesadzane. Niektóre docelowo polecą do ogródka, inne do większych doniczek i na balkon:

Obrazek

Więcej fotek nie mam, bo takiej ciasnoty doniczkowej i bałaganu lepiej nie uwieczniać :lol:

Byliśmy dziś w ogromnych dwóch szkółkach w Pisarzowicach, zobaczcie jak tam cudnie ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kupiliśmy małą jodłę koreańską 'blue standard' na balkon, mieliśmy kiedyś miniaturkę, ale zabiliśmy ją drugiej zimy zimując ją w piwnicy :roll: Jest już posadzona do donicy, zdjęcie zrobię już za dnia. Mamie kupiliśmy drzewko, niestety nie zmieściło się do auta i przyjedzie w tygodniu. A jutro znów ma padać, w tygodniu u mnie ma być nocą ok. +1 i nie wiem, jak ja wytrzymam z taką ilością doniczek przez jeszcze pewnie dobre 3 tygodnie... ;:224
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Pięknie:) i jak wiosennie już:).
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Mandragoro, ja czytałam wszystkie książki i widziałam filmy, a że w jednej z części było sporo o mandragorach ( ale chyba takich bardziej magicznych :wink: ), to od razu mi to przyszło do głowy.
Zdjęcia ze szkółek bardzo fajne, nie miałam pojęcia, że można tak fantazyjnie prowadzić iglaki. :shock:
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mandragoro zdjęcia cudne, iglaki bardzo ładne.
Ja też już nie mam miejsca na parapetach a jak przyjdą paczki z kwiatami to chyba się rozpłaczę co z nimi zrobić do połowy maja ;:14
Saga o Ludziach Lodu!!?? Kobieto mam całe 47 tomów!! Czekałam co tydzień na wydanie faktu (były dołączane książki chyba w poniedziałki) i nie robiłam w domu nic póki nie przyczytałam całego tomu :;230
baiana
200p
200p

Post »

Dorodna ta Twoja fasola, wilec zresztą też już bardzo ładnie wygląda :) Zachęciłaś mnie do fasoli, może jeszcze się skuszę, mi też tak naprawde najbardziej zależy żeby dużo zielonego było.
Piękne zdjęcia ze szkółek. Szkoda, że u mnie takich nie ma.
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Filigranowa, Rapunzel - dziękuję ;:4
Monika - też przeczytałam wszystkie 47 tomów, daaawno temu :)
Baiano - no to wysiewaj czym prędzej :)

Bez w ogródku ma pełno pączków kwiatowych, co mnie bardzo cieszy, bo rok temu pokazał tylko dwa :D
Obrazek

A to mój storczyk, dostałam go w styczniu 2010, od tamtej pory kwitnie dopiero (chyba) drugi raz:
Obrazek

Jak popatrzyłam na stare zdjęcia w wątku, jak walczyłam z chorobą wilca, chmielu i fasoli na balkonie, to sama nie wierzę, że znowu wysiałam te rośliny. Może tym razem natura będzie łaskawsza i choroby je ominą albo chociaż w nie takim stopniu...
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
baiana
200p
200p

Post »

Hej Milenka, gdzie jesteś? Wracaj do nas! :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :)
Niestety z doniczkowców ostatnio jakoś nie mam nic nowego do pokazania, ale pokażę trochę ogródka:

Skalniaczek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bratki jeszcze kwitną, tulipany przekwitły, a wiesiołek jeszcze nie rozwitł :)
Obrazek

Biały lilac - nasza duma, która niestety już przekwita:
Obrazek

Obrazek

Petunia czy sufrinia :?:

Obrazek

Byłam dziś na dniach kwitnących azalii i muszę Wam pokazać:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poza tym moje wilce na balkonie strasznie niemrawe, bratki, które zasadziłam - zdechły (albo źle posadziłam, albo Mama opiekując się nimi przez tydzień za mocno je podlewała), pięknie jak zwykle rośnie tylko winobluszcz i bluszcz. Kupiłam też rdest auberta, który ma wspomóc winobluszcz w opleceniu kratki, pelargonie i komarzyce, właśnie zbieram się w sobie, by się zabrać za sadzenie :)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
baiana
200p
200p

Post »

Mandragora piękne zdjęcia! Wszystkie! Ogródkowy lilac przepiękny, nic dziwnego, że to wasza duma :) A te azalie - musi robić ogromne wrażenie na żywo, taka ilość kwitnących na raz krzewów.
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne azalie! To musiał być widok ;:oj
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Widzę, że u Ciebie roślinki też już zawładnęły całym domem. Stoją na mikrofalówce i półeczkach w kuchni. U mnie też na mikrofalówce mieszka cała gromada (na lodówce też :D ).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”