Brokuły- uprawa, odmiany

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak uprawiać brokuł?

Post »

Witam.
Wygląda na to, że jesteście brokułowymi ekspertami. W związku z tym mam do Was kilka pytań (jestem kompletnie zielona i dopiero startuję z ogródkiem).
1. Piszecie, że brokuł potrzebuje żyznej gleby (czy to znaczy, że przed wysadzeniem muszę zasilic ziemię np. obornikiem? Może rzędowo jak pod pomidory, a może brokuł nie lubi obornika??? Jeśli nie to czym?).
2. Wysiałam nasionka do wielodoniczek i dzisiaj mają po kilka centymetrów, ale bardzo się powyciągały. Czy coś z tego będzie? Czy siac od nowa? Czy można je głębiej przepikowac?
3. Do tego listki nie są żywo zielone ale takie jakies żółtawe. Czy może powinnam je czymś zasilic? Na pewno nie mają ani za sucho ani za mokro? Południowe okno. Temperatura ok. 15C
4. Kiedy je wysadzac? Pogoda jaka jest każdy widzi i nie zanosi się na poprawę. (dzisiaj w Łodzi konkretna śnieżyca)
Odmiana Marathon F1

Z góry dziękuję za pomoc ;:180
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Miałam cezara to mi szybko zakwitł .. trzeba uważać żeby w porę ściąć różyczkę
pulpecik195
50p
50p
Od: 9 mar 2012, o 08:36

Post »

Obrazek
na dzień dzisiejszy mój brokuł wygląda tak czy nie jest za mały na ten czas... czytałem na forum że brokuł trzeba wsadzać do ziemi wcześnie ale kiedy ;:oj zapomniałem
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najlepiej sadzić brokuł, kiedy będzie miał 3 liście właściwe.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Ja dziś wysadziłam pod włókninę dziki brokuł. ;:138
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Alfl
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 cze 2010, o 01:47

Post »

Witam. ZAjmuje sie uprawa brokuła i postaram się udzielić kilka wskazówek.
Przy sadzeniu brokula lerniego nalezy zwrócić uwagę na odmiane. jeśli wysadzimy odmianę na zbiór jesienny, to ona w warunkach wysokich temperatur rozluzni sie i efekt sami widzieliscie i.Wazna rzeczą jest aby nie zabraklo wody podczas zawiazywania róż. Odmiany na lato ktore u mnie sie sprawdzaja to naxos, monaco, iron man .Na jesien tzn zbior najwczesniej okolo 20 sierpnia (sadzenie rozsady w grunt okolo 20 czerwca )bardzo fajna odmiana to parthenon. jeśli ktos chce miec swiezego brokula na swieta (zakladajac ze nie bedzie drastycznych przymrozkow ) to polecam chronos (sadzimy go w grunt koniec lipca poczatek 1 sierpnia)jeśli chodzi o male rozyczki ktore odrastaja po scieciu rozy glownej to jest to typowa kwestia odmianowa.Są brokuly ktore daja 30 % plonu z odrostów.Posiadam w tej chwili rozsade brokula gotowa do posadzenia.Gdyby ktos chcial z okolic Torunia to chetnie sie podziele
Alfl
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

capek pisze:
pulpecik195 pisze:a co możecie mi powiedzieć o brokule CORVET taki w tym roku zamierzam sieć... już posiany do doniczek pojawiły się pierwsze malutkie siewki. :lol: :heja
Corvet F1 to stara holenderska odmiana mieszańcowa wyhodowana przez firmę Royal Sluis (obecnie Seminis należący do koncernu --nazwa zastrzeżona1--) w latach siedemdziesiątych i firmowana oraz sprzedawana przez Royal jeszcze w latach 80-tych. Była jednym z pierwszych na świecie mieszańców brokuła. Jak na tamte czasy to byłą rewelacja. Znam ją z własnego doświadczenia. W porownaniu z obecnymi nowoczesnymi odmianami mieszańcowymi ustępuje im wielkością kopuły i jej zwartością ale i tak o niebo przewyższa odmiany powszechnie dostępne odmiany ustalone takie jak Wiarus, Cezar czy Sebastian. Jest od nich późniejsza (potrzebuje ok 100 dni na wydanie plonu). Posiada cenną cechę dla działkowców - po wycięciu róży głównej wytwarza liczne różyczki boczne, których masa w sumie jest porównywalna do masy róży głównej. Cecha wytwarzania róż bocznych w nowoczesnych odmianach została w większości przypadków wyeliminowana. Od wieu już lat nie występuje w ofercie Royal-a czy Seminisa) ale jej nasiona są produkowane i sprzedawane na całym świecie przez inne firmy - zwłaszcza na zaopatrzenie działkowców. Odmiany tej od dawna nie uprawiam gdyż do produkcji towarowej jest wiele znacznie lepszych odmian. Wobec stosunkowo niskiej ceny nasion i ich dostępność w małych opakowaniach (widziałem nasiona tej odmiany w LIDL-u) oraz niezłą wartość gospodarczą CORVETA F1 z całą odpowiedzialnością polecam do uprawy na działkach na potrzeby własne. Przy okazji chciałbym zwrócić uwagę na dobrą odmianę mieszańcową brokuła (lepsza od Corveta) o nazwie HUSKY F1 oferowaną w małych opakowaniach w naszych sklepach (po 50 nasion). Jest to odmiana amerykańskiej firmy HORTAH-SEED. Jeszcze lepszą odmianą dostępną w małych opakowaniach (po 40 nasion) to holenderski brokuł MARATHON F1. Ta odmiana to już naprawdę profesjonalny (chociaż znany od lat) brokuł. Odmiany CORVET, HUSKY a zwłaszcza MARATHON wprawdzie rosną dłużej od Wiarusa, Sebastiana czy Cezara ale efekt jest nieporównywalny,
Witam, Kolego z calym szacunkiem do twojej wiedzy chcialbym zauwazyc ze brokul marathon jest odmiana od ktorej sie odchodzi gdyz jest to stara odmiana i wyeksploatowana. Firma Sakata wprowadzila w to miejsce odmiane OLIMPIA ktora jest na bazie maratonu.Jest ona rowniez odmiana odrostowa,ale mimo to nie porzyjela sie w produkcji wielkotowarowej gdyz jej zbior jest pracochlonny i ma sie nieadekwatnie do kosztow. Najlepsza odmiana na cieple dni oczywiscie wedlug mnie jest monaco firmy seminis i naxos firmy sakata
Alembik

Post »

Wysadził już ktoś z was brokuł do gruntu?
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój nadal w domu :D
Ale może w weekend już mu zrobię eksmisję.
Pozdrawiam Kaśka
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam w domu rozsadę kapustnych (po trochu:kapusta zwykła, brokuł, kalafior, kalarepa).
Jak pikowałam nie podpisałam i mam teraz mix. Niektóre mają już po kilka liści właściwych.

W zeszłym roku, na początku maja kupiłam rozsadę (trochę większą niż moja) i wtedy też wysadziłam w grunt, jakiś tydzień przed Zimną Zośką.

Teraz planuję zrobić tak: Jak będzie ciepło w weekend i prognozy pogody w miarę dobre, to wysadzę je w sobotę do gruntu. Pod roślinki dam zwietrzałego, co prawda, ale jednak, kurzeńca z kurnika, tak trochę - to będzie papu. Obok lub pomiędzy posieję bób - bo podobno stanowi dobre sąsiedztwo i stymuluje kapustne oraz zieleninę typu koper, szałwia, mięta pieprzowa, których zapach odstrasza robactwo, żerujące na kapustnych. Nie mam żadnych agrowłóknin ani folii, ani nic. Jedyną ochronę jaką mogę im dać to - odpowiednio szerokie - ucięte butelki. Ochrona od deszczu, wiatru i miniszklarenka.

I mają sobie radzić :D :D :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Alembik pisze:Wysadził już ktoś z was brokuł do gruntu?
Ja już wysadziłam. Pod włókninę.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Alembik

Post »

Ja już wsadziłem brokuł i bez żadnej włókniny przyjął się i przenocował bez większych problemów a nawet zdaje mi się, że przez noc mu się poprawiło. Ciekawe jak będzie rósł, bo raczej nie sądzę, żeby tak wcześnie wydał kwiaty, jak było to napisane na opakowaniu. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, lecz sypnąłem trochę polifoski po posadzeniu. Chyba ich nie popali... Nie mam za bardzo doświadczenia w stosowaniu nawozów. Dla pewności starałem się omijać roślinki, żeby nawóz nie dotarł do nich za szybko.
Alfl
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Polifoska nic nie przypali, aczkolwiek lepiej jest zmieszać z glebą. Po 3 tygodnia podsyp trochę saletry i później przed zawiązywaniem róży ponownie trochę azotu. Gdy już będziesz miał różyczki to proponuje oprysk jakimś potasem, aby róża była ładna.
capek
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:07

Post »

Alfl napisał:
"Witam, Kolego z calym szacunkiem do twojej wiedzy chcialbym zauwazyc ze brokul marathon jest odmiana od ktorej sie odchodzi gdyz jest to stara odmiana i wyeksploatowana. Firma Sakata wprowadzila w to miejsce odmiane OLIMPIA ktora jest na bazie maratonu.Jest ona rowniez odmiana odrostowa,ale mimo to nie porzyjela sie w produkcji wielkotowarowej gdyz jej zbior jest pracochlonny i ma sie nieadekwatnie do kosztow. Najlepsza odmiana na cieple dni oczywiscie wedlug mnie jest monaco firmy seminis i naxos firmy sakata"

Drigi Alflie, nie wiem czy zauważyłęś, że w swoim poście, który cytujesz napisałem tylko o odmianach brokuła (mieszańcach) dostępnych w naszych sklepach w małych amatorskich opakowaniach za 2-3 złote i nie pisałęm, że to aktualnie hit odmianowy. Nie pisałem o nowych (uprawianych w moim gospodarstwie) odmianach dostępnych w najmniejszych opakowaniach po 2,5 tyś. nasion. Chcę ci powiedzieć, że Marathona (podobnie jak Lorda) z uwagi na niskie ceny nasion też wysiewam na rozsadę, która stanowi rezerwę gdyby zabrakło lu coś się stało z rozsadą nowszych odmian stanowiących podstawę moich upraw. Jak ich sadzonki zostaną to rozsadę sprzedają na rynku działkowcom. Od kilku już lat uprawiam zasadniczo odmiany Bejo Zaden. Od wczesnej Batavii do póżnego Beaumont-a. W moim gospodarstwie odmiany Bejo wychodzą lepiej od odmian Syngenty, która to firma jest właścicielem odmiany Monaco o ktorej piszesz błędnie, że jest to odmiana Seminisa. Monaco próbowałem wiele lat temu i szybko zrezygnowałem, U mnie zawodna i mało plenna. Róża o masie 1,0 - 1,2 kg dla przetwórstwa to żadna róża.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Czy brokuł jest bardzo wrażliwy na zimno?
Pytam bo dziś ma być -1 chyba jutro -3 u mnie..a mam brokuły pod włókniną..
Czy to wystarczy?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”