Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

Też zaglądam tu z nadzieją na nowe zdjęcia, ale rozumiem brak czasu, bo i mój wątek kuleje z tego samego powodu :( Jak mnie zniecierpliwienie weźmie, to najwyzej któregoś dnia zobaczysz w krzakach pod Twoim ogrodzeniem kobietę szerszą niż wyzszą z nosem przyklejonym do płotu i podgladającą, co u Ciebie w ogrodzie słychać :D
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wanda7 Fotek tak prawdę mówiąc nie ma po co robić , bo wszystko wciąż takie samo - u mnie jakoś wszystko później zakwita, zimniej chyba troszeczkę. Dopiero forsycje zaczynają kwitnąć , tulipanki jeszcze w powijakach , migdałek marny jakiś, a wiosennych jakoś mało u mnie ;:108 ogród wielki a one malutkie bidulki gdzieś giną i mało widoczne są. Mam już plan, żeby na jesień tego roku wsadzić dużo cebulowych wiosennych więc może w przyszłym roku będę się dopiero chwaliła wiosennymi.

joannakr0508 witaj ;:180 odwiedzających mój ogród bardzo chętnie goszczę - zapraszam

survivor26 jak już będziesz siedziała w krzaczorach z nosem przyklejonym do płota to zapraszam na spacerek po żwirowych ścieżynkach ;:108

Nie mam zdjęć z ogrodu ale mogę pokazać jak moje zielone wielkanocne ozdoby wędrowały to tu ,to tam :;230 w różnych miejscach w kuchni. Zakupione 3 rodzaje bluszczu, stroik zrobiony z rozkwitających gałązek tawuły i przybrany skorupkami jaj w/g własnego pomysłu utwardzonych , pomalowanych i przystrojonych zielonymi piórkami, kocia trawa , która mnie zauroczyła swą delikatnością i piękna, gęsta rzeżucha, która wyrosła posadzona na wacie w ciemno brązowych ceramicznych naczyniach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu piękne miałaś dekoracje ;:138
Ja też miłam takki plan odnośnie cebulowych i na jesieni posadziłam bardzo dużo . Cóż z tego , bo ogrom wymarzł w chole...... ;:223
Pierwszy raz to sie zdarzyło i czytam , ze nie tylko mi . Jednak żal pozostaje , ze nie było mi dane cieszyć się nimi ;:145
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agatka123 W moim ogrodzie jest dużo host i na wiosnę miejsca z nimi straszą pustkami - wymyśliłam sobie , że cebulowe posadzę właśnie pod funkiami . Mam taką wizję , że wiosną będą kwitły tam cebulowe zaś lato i jesień królowały będą hosty. Funkie w większości są już kilkunastoletnie i wielgachne, mają ogromne liście, których nigdy nie ścinam - więc zimą może stanowiły by kołderkę dla cebulowych :?:

Do tej pory byłam ostrożna w kupowaniu cebulowych. Ze względu na wieczne przeróbki w ogrodzie, bałam się ,że wiele z nich przepadnie ale teraz kiedy jako-tako już wytyczone są ścieżki i rabatki mogę zaplanować sobie wiosenne nasadzenia ;:108

A co do wymarzania roślin to w tym roku zmarzło u mnie wiele żurawek, moja uwielbiona trytoma, lilie, dwie wierzby szczepione i sama jeszcze nie wiem co ;:223 Mam nadzieję ,że jeszcze coś z tych roślinek odrośnie :?:

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A firanki i serwetki w tych dekoracjach to też Twoja robota? Pamiętając Twoje dokonania drutowo-szydełkowe, podejrzewam, że tak :wink: A co do zaproszenia, to oczywiscie, że się wprosze do Ciebie, jak tylko się brzucha pozbędę, bo w obecnym stanie istaniłoby ryzyko, że bym Ci dziecko w kapuscie zostawiła :D
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

survivor26 firanki, serwetki ... :heja ... uwielbiam wszelakie dekoracje i wyroby ręcznie robione więc tworzę , dziergam i przerabiam co się da , a pomysłów cała masa tylko czasu jakoś trochę mało...
survivor26 pisze:... bo w obecnym stanie istaniłoby ryzyko, że bym Ci dziecko w kapuscie zostawiła :D

a to mnie rozbawiłaś :;230 od nas nie tak daleko do szpitalnego centrum w JG :;230
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosennych fotek z ogrodu brak ale mam fotki wiosennego eksperymentu ;:oj taki ze mnie typ ,że kombinuję i wymyślam :;230 i tak to posiałam sobie pod folią ale w skrzynkach balkonowych kilka torebeczek nasion nowalijek... czy coś z tego będzie? To sałata masłowa i lodowa, buraki, szczypior, koper i rzodkiewka:

Obrazek

W doniczkach troszeczkę kwiatuszków - późno posiane ale może jeszcze zdążą urosnąć :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit Jola1010
Tu Jolcia1212. Najpierw zwróciłam uwagę na Twój nick, a później na ogród. Matko Święta od samego patrzenia bolą ręce i kręgosłup. Ja jestem dopiero na początku drogi i zachodzę w głowę jak ja dam radę, ale po obejrzeniu Twoich włości i włożonej tam pracy nie mam odwagi narzekać ;:180 ;:180 ;:180 Też bym chciała u siebie posadzić trochę iglaków, będę zaglądać i podpatrywać. Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu piękne miałaś świąteczne ozdoby, ten pomysł ze skorupkami jaj ozdobionymi piórkiem rewelacyjny :D
Ależ masz przedszkole....jeszcze troszkę trzeba poczekać i roślinki powędrują do ogródka :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolcia1212 witam imienniczkę o podobnym nicku :D w moim wątku :wit Początek drogi w ogrodzie w dzisiejszych czasach jest chyba o wiele łatwiejszy niż kilkanaście lat temu. Dostępność do roślin, technika, pomysłowość, wiedza i doświadczenie oraz możliwość dzielenia się tym wszystkim z innymi daje ogromne możliwości do stworzenia własnego zielonego niepowtarzalnego zakątka. Ja wciąż przerabiam, zmieniam i udoskonalam to co udało się zrobić kilkanaście lat temu . Nie posiadając żadnej wiedzy ogrodniczej planowałam i zakładałam rabatki z roślin , które udało się zdobyć i w taki sposób jaki podpowiadała natura bez planów i fachowej wiedzy - dzisiaj pewnie znalazłabym wiele innych trafniejszych rozwiązań i dobranych nasadzeń. A tak jak piszesz kręgosłup pęka od włożonego wysiłku i ręce bolą od ciągłego przerabiania i targania kamieni - ale i ja nie mam odwagi narzekać - przecież robię to z przyjemnością i ogromną radością , że mam coś co udało się samemu stworzyć

A to sobie pogadałam :;230 A chciałam tylko napisać , że dasz radę - ta robota wciąga - moja podpowiedź to planuj rabaty, planuj nasadzenia ,żebyś nie musiała po kilka razy przerabiać , przenosić i kombinować. Powodzenia - będę podglądała Twoje poczynania.

AGNESS skorupki jaj utwardziłam i pomalowałam - będą ozdobą na kilka sezonów :;230 Tak odnowiłam w grudniu wszystkie bombki - efekt był zaskakujący ;:108
Moje przedszkole pod folią o mały włos by ucierpiało - dzisiejszej nocy temp. -2 ja w pracy ale M pamiętał i przykrył maluszki jeszcze włókniną - uff na szczęście :heja
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Nie wiem co napisać ;:oj Jolu jak pięknie wygląda Wasz ogród o tej porze roku, Nawet bez letnich roślin jestem w nim zakochana ;:138
Tak piękny, gorący klimat w miejscu gdzie zima potrafi dopiec, to jest mistrzostwo ;:138 :!: :!:
Mam założenie stworzyć na działce właśnie klimat równikowy i widzę że jest to jak najbardziej wykonalne.

Tak się nakręciłam fotkami że aż mnie rozpiera energia mimo deszczowej ponurej pogody. Dziękuję za taką dawkę emocji ;:180

Piękne dekoracje świąteczne ;:180
Pozdrawiam, Emka
Ogród
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Jak ja lubie ten Twój styl i gust... moje pokłony nad Twoimi zdolnościami ;:180 Piekne obrazy za oknem ;:215
Uwielbiam Twój ogród i masz jak w banku ze zobacze go na zywo ;:224 I to całkiem niedługo ;:333
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ale u ciwbie wiosennie ;D
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie niedzielnie i deszczowo :wit

kozino Bardzo Ci dziękuję za taką opinię ... marzy mi się ogród, który będzie cieszył nas swoim urokiem przez cały rok, bez względu na to czy kwitną akurat krzewy i kwiaty... Wiem, że wiele jeszcze pracy przed nami ale jeśli już inni postrzegają go jako interesujący i uroczy o każdej porze roku i nawet bez kwitnących widocznie tak jest... :tan , a taki przecież był mój plan ;:108
Dziękuję to bardzo motywuje ;:196

mm-complex Danusiu już kiedyś pisałam ,że mamy podobny styl i gust. Kręcą nas te same klimaty ogrodowego i domowego zacisza... tyle , że u mnie jeszcze do końca wiele, wiele ... fotki pokazują tylko te ładniejsze zakamarki. U nas są jeszcze takie miejsca zarówno w ogrodzie jak i domu, do których oko fotografa ma wstęp wzbroniony :;230 Ale czemu nie - mogę pokazać to co udało się do tej pory stworzyć.

Piotr=) Powoli , małymi kroczkami zbliża się wiosna - ale jednak u nas przychodzi troszeczkę później.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,co to jest ta kocia trawa,to domowa roslina?Wysiewy imponujące.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”