Balkon Moniki
- Malgolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2010, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Balkon Moniki
doberek Monia
i co kupiłaś coś w Biedronce?

Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć Małgośki!
Szczawik szaleje, nawet już zakwitł
Do biedronki jadę dzisiaj po te rozchodniki - Marzenka pisała, że śliczne to już nie mogę sie doczekać
ale może jeszcze jakąś różyczkę kupię 
Szczawik szaleje, nawet już zakwitł

Do biedronki jadę dzisiaj po te rozchodniki - Marzenka pisała, że śliczne to już nie mogę sie doczekać

- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Moniko!
Jestem pod wrażeniem Twojego słonecznego balkonu, kwiaty starannie wypielęgnowane, obficie kwitnące... doniczki dobrane z pomysłem, estetyczne...
Od razu mam pytanie, co to za roślinki?
http://img252.imageshack.us/img252/6734 ... owanie.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/973/ ... owanie.jpg
Bardzo mi się spodobał Twój piesek pomocnik między innymi dlatego, że mam całkiem podobnego w domu:
http://imageshack.us/photo/my-images/204/mopsj.jpg/
Jak się Twój wabi?
Pozdrawiam!
Jestem pod wrażeniem Twojego słonecznego balkonu, kwiaty starannie wypielęgnowane, obficie kwitnące... doniczki dobrane z pomysłem, estetyczne...
Od razu mam pytanie, co to za roślinki?
http://img252.imageshack.us/img252/6734 ... owanie.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/973/ ... owanie.jpg
Bardzo mi się spodobał Twój piesek pomocnik między innymi dlatego, że mam całkiem podobnego w domu:
http://imageshack.us/photo/my-images/204/mopsj.jpg/

Jak się Twój wabi?
Pozdrawiam!
- Niunia1981
Cześć Karolinko
Dziękuję bardzo za wizytę i miłe słowa
Na pierwszym zdjęciu jest tytoń ozdobny - występuje w całej gamie kolorów - białe, różowe, czerwone, fioletowe i śliczne limonkowe. Mozna wysiać samemu, ja w zeszłym roku kupiłam gotowe sadzonki po 2,50 zł. Świetnie sobie radzi na balkonie.
Na drugim zdjęciu są niecierpki - miałam trzy kolory - czerwony, różowy i biały, bardzo ładnie rosły tylko muszą być w zacienionym miejscu bo na słonku zaraz więdną i schną im listki.
Moja psinka nazywa się KROPKA, to znajda. Bardzo chorą i chudą znaleźliśmy pod naszym balkonem w sierpniu 2008 roku i już została
Twoja psinka też super, prosze wymizizać od nas!!
Zapraszam do częstych odwiedzin

Dziękuję bardzo za wizytę i miłe słowa

Na pierwszym zdjęciu jest tytoń ozdobny - występuje w całej gamie kolorów - białe, różowe, czerwone, fioletowe i śliczne limonkowe. Mozna wysiać samemu, ja w zeszłym roku kupiłam gotowe sadzonki po 2,50 zł. Świetnie sobie radzi na balkonie.
Na drugim zdjęciu są niecierpki - miałam trzy kolory - czerwony, różowy i biały, bardzo ładnie rosły tylko muszą być w zacienionym miejscu bo na słonku zaraz więdną i schną im listki.
Moja psinka nazywa się KROPKA, to znajda. Bardzo chorą i chudą znaleźliśmy pod naszym balkonem w sierpniu 2008 roku i już została

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Witaj Monika
Zaglądałam już do Ciebie po cichu wcześniej, pięknie Ci wszystko rośnie, kobea olbrzymia! Z nasturcji na pewno będziesz zadowolona, moje kwitły aż do przymrozków, ale bardzo trzeba uważać na mszyce. Mam prośbę - możesz wstawić fotkę z większej perspektywy tej strony balkonu:

Jestem ciekawa, cóż to za ładna osłona/roleta

Jestem ciekawa, cóż to za ładna osłona/roleta

- Monik27
- 500p
- Od: 23 sty 2012, o 08:55
Dzień doberek kochana
jak ja sie nie mogę doczekać tego twojego balkoniku
dobrze że mi jeszcze troszkę wyobraźnia działa to już to widzę te kolory, kompozycje już wiem że będzie pięknie

jak ja sie nie mogę doczekać tego twojego balkoniku

Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
- Niunia1981
Witam
Mileno - dziękuje kochana za wizytę, zapraszam częściej
Niestety nie mam zdjęcia z większej perspektywy, jakoś nie przyszlo mi do głowy zrobienie takiego zdjęcia
To co widać na zdjęciu to roleta bambusowa przyczepiona do kołków w suficie i przymocowana do małych haczyków na balustradzie. W 2010 roku było bardzo upalne lato i spaliło mi połowę kwiatków więc kombinowałam co by tu zrobić aby troszke osłonić balkon. Kupiłam w Obi rolety bambusowe w kolorze naturalnym z brązowym nadrukiem w liście palmowe (klimat hawajski
) i zawiesiłam w sumie trzy sztuki - na cały lewy bok balkonu i połowę frontu (mam kwadratowy balkon) - tak jak świeciło słonko. No i niestety musiałam je po jakimś czasie zdjąć po raz zapomniałam je podnieść jak szłam do pracy i była burza i rolety połamane wylądowały na chodniku pod blokiem
Teraz leżą w piwnicy
Nie wzięłam pod uwage że u mnie czasami bardzo wieje i rolety moga stanowić zagrożenie dla przechodzących pod moim balkonem
Moniś - ja już się pogubiłam co gdzie i jak ma być
Tyle doniczek i kwiatków ze chyba balkon się urwie. Ale nie moge się doczekać jak paczki przyjdą z kwiatkami bo na pelargonie i fuksje od Adriana to czekam od 3 stycznia (od kiedy złożyłam zamówienie)

Mileno - dziękuje kochana za wizytę, zapraszam częściej

Moniś - ja już się pogubiłam co gdzie i jak ma być

- Karolina__
Dziękuję za odpowiedźNiunia1981 pisze:Cześć Karolinko![]()
Dziękuję bardzo za wizytę i miłe słowa![]()
Moja psinka nazywa się KROPKA, to znajda. Bardzo chorą i chudą znaleźliśmy pod naszym balkonem w sierpniu 2008 roku i już została![]()

Sunia bardzo ładna a mój Mopsik wymiziany i bardzo zadowolony

Ściskam serdecznie

Hej Monia
widzę, że Ty coś masz ze mnie czyli znoszenie biednych zwierząt do domu
widzę, że Ty coś masz ze mnie czyli znoszenie biednych zwierząt do domu

- Niunia1981
Diament mam za dobre serduszko! Codziennie o 19.00 lecę karmić kota osiedlowego 
I nie potrafię się gniewać na moje zwierzaczki jak coś nabroją, co innego jak mój M. coś przeskrobie

I nie potrafię się gniewać na moje zwierzaczki jak coś nabroją, co innego jak mój M. coś przeskrobie

- Karolina__
Monia to ja Cię pocieszę - mama mojego chłopaka karmi codziennie o 8.00 kociaka pod blokiem a na 15.00 leci kawałek przez ulicę żeby nakarmić kolejną 5tkę ;)
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Dzięki za wyjaśnienie
Szukam czegoś oryginalnego do osłonięcia swojego balkonu, ale tylko części balustrady - bez góry. Myślałam właśnie nad podobnymi roletami jak Twoje, ale może faktycznie w czasie burzy / wiatru mogłyby zakończyć żywota. Chyba skuszę się na matę wiklinową.

- Niunia1981
Cześć Milenko.
Myślę, że mata będzie najlepszym rozwiązaniem. Można ją przyciąć na odpowiednią wysokość, można ją bardzo łatwo przyczepić i jest tańsza od rolet. Moi sąsiedzi mają balkon od południa i właśnie w zeszłym tygodniu zamocowali taką matę - do wysokości balustrady. U nas akurat nie widać tego z zewnątrz bo mamy pełne płyty balkonowe i wstawki z plexi ale przy takim standarwym balkonie z prętami to będzie spoko wyglądać
Sąsiedzi chcieli pewno przykryć obłażącą z płyt farbę. Ja będę malować.
Myślę, że mata będzie najlepszym rozwiązaniem. Można ją przyciąć na odpowiednią wysokość, można ją bardzo łatwo przyczepić i jest tańsza od rolet. Moi sąsiedzi mają balkon od południa i właśnie w zeszłym tygodniu zamocowali taką matę - do wysokości balustrady. U nas akurat nie widać tego z zewnątrz bo mamy pełne płyty balkonowe i wstawki z plexi ale przy takim standarwym balkonie z prętami to będzie spoko wyglądać

- Niunia1981
Witam cieplutko
w to pochmurne niedzielne przedpołudnie
Pogoda nie nastraja optymizmem
, komputer o dziwo mam wolny
to mogę Wam pokazać co tam słychać u moich roślinek, zarówno domowych jak i balkonowych
A więc zaczynamy
Wszyscy domowi rezydenci dobrze się mają, chyba poczuli wiosnę, wszystkie ładnie się "puszczają"
, nic nie odeszło w niebyt
a nawet przybyło
Po pierwsze - moja nowa miłość
- skrętniki

Skrętnik różowy i biały zabierają się za pączkowanie

Kącik na komodzie - m.in. peperomia i zielistka z Carrefoura:

Wilczomlecz różowy z Carrefoura zaczyna nowe kwitnienie i wypuścił całą masę nowych listków:

Paprotka o dziwo dalej żyje i nawet ma dużo nowych listków:

Mam nadzieję, że niedługo gloksynia zacznie produkować pączki:

Amarylis/Hippeastrum (nie wiem na 100% co to) przekwitło i teraz wypuszcza listki:

A to moje przedszkole pod oknem balkonowym:

Nowy nabytek - drzewko szczęścia od Babci. Niestety miało mały wypadek i spadło Babci z parapetu ale mam nadzieję że będzie dobrze

I byłam w Biedronce po waciki aloesowe

Teraz część balkonowa:
Klonik po trzecim już cięciu łapie formę, zauważyłam wczoraj wieczorem, że ma już pierwszego pączka !!

Cytrynka na razie jakaś taka nieforemna, ale bardzo ładnie wypuszcza nowe odrosty po drastycznym cięciu mojego taty:

Nowy nabytek - rozchodniki z Biedronki (ach te waciki!
) - mam zamiar zrobić mini skalniaczek w metalowej misie

Szczawik szaleje - bardzo wpadł w oko mojemu tacie

Nasturcja po pikowaniu:

Parapet w małym pokoju - dlatego nie myłam okien bo i tak nie widać że brudne:

Moja kobea - ma prawie 1 m, patyczki dawno się skończyły, teraz czai się na sznurek od rolety, klamkę od okna i zachłanna chce przejąć patyczki tunbergii:

Tunbergia dostała nowe patyczki bo skończyły mi się patyczki do szaszłyków, zresztą już je przerosła. Największa roślinka urosła od zeszłej soboty dokładnie 22 cm !!

Byłam w Netto i zupełnie przez przypadek kupiłam sobie cosik na balkon. A właściwie to pojechałam specjalnie i jeszcze naciągnęłam Mamę (Mamciu kocham Cię!
)
Kwietniczek w kształcie taczki:

Sznur lampek ledowych w kształcie motylków - powieszę na pergoli z powojnikiem. Będzie romantycznie:

To by było na tyle. Wielkanocnik zamiast zacząć kwitnąć wypuszcza całą masę nowych "listków". W sumie to dobrze bo się troche o niego martwiłam bo jakiś taki mizerny był ale widzę, że wszystko dobrze. Storczyk staruszek puścił czwartego korzonka.

Pogoda nie nastraja optymizmem

A więc zaczynamy

Wszyscy domowi rezydenci dobrze się mają, chyba poczuli wiosnę, wszystkie ładnie się "puszczają"

Po pierwsze - moja nowa miłość

Skrętnik różowy i biały zabierają się za pączkowanie

Kącik na komodzie - m.in. peperomia i zielistka z Carrefoura:

Wilczomlecz różowy z Carrefoura zaczyna nowe kwitnienie i wypuścił całą masę nowych listków:

Paprotka o dziwo dalej żyje i nawet ma dużo nowych listków:

Mam nadzieję, że niedługo gloksynia zacznie produkować pączki:

Amarylis/Hippeastrum (nie wiem na 100% co to) przekwitło i teraz wypuszcza listki:

A to moje przedszkole pod oknem balkonowym:

Nowy nabytek - drzewko szczęścia od Babci. Niestety miało mały wypadek i spadło Babci z parapetu ale mam nadzieję że będzie dobrze

I byłam w Biedronce po waciki aloesowe

Teraz część balkonowa:
Klonik po trzecim już cięciu łapie formę, zauważyłam wczoraj wieczorem, że ma już pierwszego pączka !!

Cytrynka na razie jakaś taka nieforemna, ale bardzo ładnie wypuszcza nowe odrosty po drastycznym cięciu mojego taty:

Nowy nabytek - rozchodniki z Biedronki (ach te waciki!

Szczawik szaleje - bardzo wpadł w oko mojemu tacie

Nasturcja po pikowaniu:

Parapet w małym pokoju - dlatego nie myłam okien bo i tak nie widać że brudne:

Moja kobea - ma prawie 1 m, patyczki dawno się skończyły, teraz czai się na sznurek od rolety, klamkę od okna i zachłanna chce przejąć patyczki tunbergii:

Tunbergia dostała nowe patyczki bo skończyły mi się patyczki do szaszłyków, zresztą już je przerosła. Największa roślinka urosła od zeszłej soboty dokładnie 22 cm !!

Byłam w Netto i zupełnie przez przypadek kupiłam sobie cosik na balkon. A właściwie to pojechałam specjalnie i jeszcze naciągnęłam Mamę (Mamciu kocham Cię!

Kwietniczek w kształcie taczki:

Sznur lampek ledowych w kształcie motylków - powieszę na pergoli z powojnikiem. Będzie romantycznie:

To by było na tyle. Wielkanocnik zamiast zacząć kwitnąć wypuszcza całą masę nowych "listków". W sumie to dobrze bo się troche o niego martwiłam bo jakiś taki mizerny był ale widzę, że wszystko dobrze. Storczyk staruszek puścił czwartego korzonka.
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Zakupy z B to rojniki.