Dalie wymagania,problemy - cz.2
- ewa w
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie - cz.2
Dzięki Bukjan znalazłam. Kupiłam tez parę dalii i poczekam co z tego wyrosnie. W pamięci mam wspaniałe dalie-georginie mojej babci 

- bukjan
- 200p
- Od: 26 paź 2009, o 15:08
Moje zakupy w tym roku sięgnęły 20 sztuk, a z tymi z poprzedniego roku jest ich wszystkich jeszcze raz tyle. Zszedłem dzisiaj do piwnicy i stwierdziłem, że będę miał problem z przewiezieniem ich na działkę. Za jednym razem nie dam rady 
Najważniejsze, że mam koncepcję odnośnie sadzenia.

Najważniejsze, że mam koncepcję odnośnie sadzenia.
- ewa w
Przegladam te dalie od Grzegorza i nie potrafie powstrzymać się od ochów
Może będzie miał coś na sprzedaż w tym roku.

ja chcialam zadac glupie pytanie
Jak sadzicie dalie do ziemi.One maja bulwy a u gory jest zawsze kawalek suchej lodygi (pozostalosc z ubieglego roku)Ten kawalek zasypujecie ziemia czy musi byc nad ziemia?Bulwy zakopujeccie na stojaco czy to nie ma znaczenia?

Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
cate72 jeśli jest to długi kawałek zeszłoroczny to zostaje ponad bryłą ziemi a jeśli króciutki to może zostać przysypany, ja zawsze sadzę tych suchym do góry 

Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cate nie ma znaczenia czy zeszłoroczna łodyga jest przysypana bo ona jest martwa. U mnie to pewnie są tak pół na pół przysypane- nigdy nie zwracałam na to uwagi.
Co do pozycji bulwy to stanowczo na stojąco, w bocznej pozycji łodygi też pewnie dadzą rade ale będą się musiały wykręcać no i nowe bulwy będą miały kłopot ze znalezieniem sobie miejsca.
Co do pozycji bulwy to stanowczo na stojąco, w bocznej pozycji łodygi też pewnie dadzą rade ale będą się musiały wykręcać no i nowe bulwy będą miały kłopot ze znalezieniem sobie miejsca.
Asia
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
hej.
Podczytuje ten wątek i chyba skoczę dziś kupić dalie ;)
Posadzę w doniczce, a w połowie maja do gruntu.
Podczytuje ten wątek i chyba skoczę dziś kupić dalie ;)
Posadzę w doniczce, a w połowie maja do gruntu.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
czy ktoś już wsadzał do gruntu bulwy? Dostałam na jesieni kilka sztuk, trzymam w piwnicy ale widzę że zaczynają pędy puszczać- wsadzać już do gruntu czy uszczyknąć pęd i czekać jeszcze? Poradźcie proszę
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Kasia
- ewa w
Dzisiaj otrzymałam zamówione bulwy dalii i mam przykazane od eksperta : dać do ziemi w maju. Tak więc w majukasiain pisze:czy ktoś już wsadzał do gruntu bulwy? Dostałam na jesieni kilka sztuk, trzymam w piwnicy ale widzę że zaczynają pędy puszczać- wsadzać już do gruntu czy uszczyknąć pęd i czekać jeszcze? Poradźcie proszę

Dzięki dziewczyny za podpowiedz.pierwszy raz sadze dalie
zamowilam piekne odmiany....zobaczymy.,.....tylko te bulwy to sa jakies male.....moj tesciu co ma dalie to ma takie wielkie bulwy.....z takich malych tez cos wyrosnie?

Takie zamawiane zwykle nie są bardzo duże. Jak będziesz je wykopywać na jesieni, będą już sporo większe:-)
Jeśli mają po kilka wypustków i nie są podgnite, to na pewno będzie dobrze.
Jeśli mają po kilka wypustków i nie są podgnite, to na pewno będzie dobrze.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- ewa w
Ze sklepów wysyłkowych też nie mam za dużych dalii ale od jednego forumka mam niektóre olbrzymy 

ale te sklepowe beda takiej wielkosci jak maja byc? czy beda mniejsze w tym roku?
powinny zakwitnąć to na pewno , tylko pytanie czy zgodzą się z tym co miało być
wielkość to nie wiem ale to chyba zależy ile będzie wypustów z bulwy a one same przyrastają w ziemi w 100 %

Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi