Narcyzy,żonkile - cz. 1
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żonkile i narcyzy
Biedne narcyze...może choć część przetrwa.
Moje, mam posadzone tuż przy budynku od południowej strony. W dzeń słońce nagrzewa mury i nocą ciepło jest oddawane. Tym samym temp. jest nieco wyższa niż na otwartej przestrzeni. Może to uratowało moje narczyze przed mrozem...
Moje, mam posadzone tuż przy budynku od południowej strony. W dzeń słońce nagrzewa mury i nocą ciepło jest oddawane. Tym samym temp. jest nieco wyższa niż na otwartej przestrzeni. Może to uratowało moje narczyze przed mrozem...
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja bym poprosiła o jakąś podpowiedź...Galadriela pisze:U mnie część wyrosła, część nie, część zatrzymała się w rozwoju i wyglądają jakby zaczynały gnić. Mam dziwne przeczucie, że związek to może mieć niekoniecznie z mrozem co z takimi trzy-milimetrowymi białymi robalami które na jesieni przyłapałam koło cebul ( albo 2 w 1 - robale nadgryzły a mróz dokończył dzieła). Niemniej czy ma ktoś podejrzenia co to za paskudztwo mi się wdało i czym to eksterminować? Bo mam niecny plan wykopać cebule jak liście zwiędną wymoczyć w jakimś preparacie a ziemię przelać wrzątkiem... Tylko nie wiem na ile to pomoże...
![]()
A tak się starałam żeby unikać chemii

- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam takie pytanko. Dlaczego u mnie wyrasta sam "szczypiorek", a zakwita tylko jeden narcyz? Czemu tak się dzieje? 

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Bez konkretów trudno odpowiedzieć.Galadriela pisze:A ja bym poprosiła o jakąś podpowiedź...Galadriela pisze:U mnie część wyrosła, część nie, część zatrzymała się w rozwoju i wyglądają jakby zaczynały gnić. Mam dziwne przeczucie, że związek to może mieć niekoniecznie z mrozem co z takimi trzy-milimetrowymi białymi robalami które na jesieni przyłapałam koło cebul ( albo 2 w 1 - robale nadgryzły a mróz dokończył dzieła). Niemniej czy ma ktoś podejrzenia co to za paskudztwo mi się wdało i czym to eksterminować? Bo mam niecny plan wykopać cebule jak liście zwiędną wymoczyć w jakimś preparacie a ziemię przelać wrzątkiem... Tylko nie wiem na ile to pomoże...
![]()
A tak się starałam żeby unikać chemii
Mróz załatwił dużo cebul. A co do ,,robaczków '' , trudno ocenić . Piszesz mało precyzyjnie. ,,Przyłapałaś '' ? Na czym ?
Czy tylko sobie biegały? Czy wgryzały się w cebule ?
-- 10 kwi 2012, o 19:32 --
Może jeszcze za wcześnie. Może za małe cebule. Może mróz uszkodził zalążki kwiatowe.konwalia12 pisze:Mam takie pytanko. Dlaczego u mnie wyrasta sam "szczypiorek", a zakwita tylko jeden narcyz? Czemu tak się dzieje?
To tak na szybkiego trzy podpowiedzi.

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9
)

- Galadriela
- 500p
Mogła to być Udnica cebulówka . Jeśli występuje w pani okolicy bez chemii się nie obejdzie.
TUTAJ trochę info na jej temat

TUTAJ trochę info na jej temat

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
)

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Poczekaj cierpliwie.konwalia12 pisze:Mam takie pytanko. Dlaczego u mnie wyrasta sam "szczypiorek", a zakwita tylko jeden narcyz? Czemu tak się dzieje?
Możliwe jest również, że zbyt głęboko posadziłaś cebulki, ale to tylko z mojego doświadczenia z narcyzami

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Galadriela
- 500p
Poszukałam w internecie i to raczej nie udnica (larwy udnicy są według opisu większe) moim zdaniem to nicienie. Wyczytałam, że można je ukatrupić mocząc cebule przed sadzeniem w ciepłęj wodzie, w sumie nie mam nic do stracenia więc w lato spróbuję i potem opisze jakie to dało wyniki. Czytałam gdzieś, że podobno aksamitki odstraszają nicienie... Zali to prawda? czy tylko mit? 

- renzal
Aksamitki są pomocne w walce z nicieniami i ja w tym roku planuję wysadzić ok 110 szt
Jedne źródła twierdzą, że je odstraszają, inne, że przyciągają do swoich korzeni i tam zatrzymują.
Oby były skuteczne, bo mam poważny problem zarówno z nicieniami (nie jestem pewna czy to na 100% nicienie, ale z opisu je przypominają) jak i z udnicą.

Jedne źródła twierdzą, że je odstraszają, inne, że przyciągają do swoich korzeni i tam zatrzymują.
Oby były skuteczne, bo mam poważny problem zarówno z nicieniami (nie jestem pewna czy to na 100% nicienie, ale z opisu je przypominają) jak i z udnicą.

- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
No to się zmartwiłam. Moje już zaczęły kiełkować w lutym. Jeszcze wtedy nic nie zaczynało kwitnąć. Na ten moment narcyze są takie jak były na początku lutego tzn mają kiełki na może 3 cm. Wszystko do okoła rusza z kopyta a one stoją w miejscu i nic. U mojej mamy już kwitną.
Może dziś wykopę jedną cebulę i przyjżę się dokładniej.
Może dziś wykopę jedną cebulę i przyjżę się dokładniej.
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Z moimi jest to samo. Na dodatek zrobiły się brązowo-żółte. Gdy je pociągnęłam to bez trudu urwałam liście. Na dole liście są zgniłe. Cebula chyba też. To samo dzieje się z częścią hiacyntów. Pierwszy raz mi się to zdarzyło .
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Spróbuję je przesadzić w bardziej słoneczne miejsce, a czy są głęboko wkopane, tego mi nie wiadomo. Większość wcale nie kwitnierenzal pisze:Poczekaj cierpliwie.konwalia12 pisze:Mam takie pytanko. Dlaczego u mnie wyrasta sam "szczypiorek", a zakwita tylko jeden narcyz? Czemu tak się dzieje?
Możliwe jest również, że zbyt głęboko posadziłaś cebulki, ale to tylko z mojego doświadczenia z narcyzami

Ogród w lasku
- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
BozenaX pisze:Z moimi jest to samo. Na dodatek zrobiły się brązowo-żółte. Gdy je pociągnęłam to bez trudu urwałam liście. Na dole liście są zgniłe. Cebula chyba też. To samo dzieje się z częścią hiacyntów. Pierwszy raz mi się to zdarzyło .
Ja też zupełnie się załamałam.

Szkoda.miało być tak pięknie...ale muszę się pozbierać bo niebawem moje oczy będą cieszyć tulipany
- renzal
konwalia12
Moje narcyzy przez kilka lat nie kwitły i dopiero po przesadzeniu pokazały się w pełnej krasie. Jak cebulka zdrowa to zawsze jest szansa.
Moje narcyzy przez kilka lat nie kwitły i dopiero po przesadzeniu pokazały się w pełnej krasie. Jak cebulka zdrowa to zawsze jest szansa.