AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!

Post »

Jule - ja na pąki na mojej piwonii musiałam czekać 3 sezony ;:131 też już myślałam, że posadziłam ją za głęboko - rok temu nawet trochę w ziemi przy niej podłubałam żeby zobaczyć czy kłącze za bardzo ziemią nie nakryte :;230
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W zeszlym roku takim sadzeniem 2 zalatwilam :twisted: dla mnie gleboko to 10 cm a plytko, to 5 :;230 Dopiero jak poczytalam, to to moje plytko i tak gleboko - pozniej kupilam juz taka sadzonke z liscmi i faktycznie wsadzilam tak jak rosla w doniczce tz z wystajacym kawalkiem bulwy i zakwitla mi po miesiacu.
Z Hostami zauwazylam ze jest podobny patent, jak sie je glebiej posadzi to strasznie wolno rosnal w sezonie.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule - ooo... z hostami mówisz to samo ??? Hmmm...to muszę swoje obejrzeć bo właśnie nie rosną mi tak jak bym sobie tego życzyła :lol: może za głęboko posadzone ???
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko mozliwe. W zeszlym sezonie dostalam od sasiadki takie wielkie karpy Host - 2 posadzilam tak ze wsadzilam rowno z gruntem a 2 troche glebiej mi sie wkopaly i wlasnie te dwie rosly tak sobie ... a w gruncie rzeczy ta sama odmiana i ta sama rabata.
Jak to zobaczylam, to wyciagnalam moja z bialym obrzezem, ktora taka strasznie mikra rosla i wkopalam ja z powrotem ale juz tak calkiem plytko - no i zaczela rosnac normalnie - czyli cos w tym musi byc.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule pisze:Wszystko mozliwe. W zeszlym sezonie dostalam od sasiadki takie wielkie karpy Host - 2 posadzilam tak ze wsadzilam rowno z gruntem a 2 troche glebiej mi sie wkopaly i wlasnie te dwie rosly tak sobie ... a w gruncie rzeczy ta sama odmiana i ta sama rabata.
Jak to zobaczylam, to wyciagnalam moja z bialym obrzezem, ktora taka strasznie mikra rosla i wkopalam ja z powrotem ale już tak calkiem plytko - no i zaczela rosnac normalnie - czyli coś w tym musi być.
Jule - biorę sobie do serca twoje obserwacje i doświadczenia i jak tylko przestanie lać, to zrobię przegląd moich host ! Mam słabość do tych właśnie biało zielonych - niektóre mam już dwa lata, więc i okazy powinny być z nich słuszne !
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Masz już w ogrodzie moc kolorów i kwiatów ;:oj Clematis 'Wesselton': jest świetny czy rośnie wysoko? Potrzebuję pnączy na gołą ścianę, ale raczej szybko rozrastających się ;:224
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aancyk - podają że ma się rozrastać 2 na 2 metry. Kupowałam sadzonkę ( i to niewielką ) w zeszłym roku wczesną wiosną. Do jesieni sporo podrósł ten clemek ;:108 Zresztą widać na fotce, że dorasta do końca ogrodzenia ( a płot ma chyba 1,8 m wysokości). Szybko jak przez jeden sezon.
Żeby ładnie kwitł w następnym sezonie trzeba go przyciąć po kwitnieniu ! W zeszłym roku dość mocno go ciachnęłam bo chciałam żeby się ładnie rozkrzewił ;:108
No i nie powtarza kwitnienia.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aancyk - Aniu, fotka kiepska bo u mnie cały czas siąpi, ale wyskoczyłam na sekundę żeby zrobić fotkę tego clemka jak sobie radzi na moim płocie :wink:

Posadzony rok temu malutki patyczak, tak dziś wygląda:

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Co do hortensji to faktycznie moja stara ma korzenie praktycznie na wierzchu , jak kosy zrozczochrały korę na wszystkie strony to korzeniska sterczą że aż mnie denerwują.Zawsze miałam płytko wsadzoną , bo ona głęboko bardzo się zapuszcza w ziemię , Aga może rzeczywiście to jest przyczyną braku kwiatów u Ciebie.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Danusiu za info - czyli wychodzi na to że mam zapędy żeby wszystko sadzić za głęboko ;:202
Tak więc i hortensji ogrodowej muszę się bacznie przyjrzeć ;:224
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga ja mam to samo, polowe cebul startuje mi pod koniec sezonu, bo wylezdz nie moga a druga polowa nie wylazi, bo sily nie ma :;230 Jak przekopywalam na jesieni, to cebule byly z dlugimi klami ale nie daly rady :twisted:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule - my to chyba jak te krety :;230 głęboko w ziemi coś schować musimy :;230
Chociaż ja na cebulowe nie narzekam - te mi akurat kwitną, więc chyba na dobrą głębokość wsadzone. Gorzej ma sie rzecz z innym jak widać 8-)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, czaję się i czaję na lepszą pogodę żeby zrobić parę ładnych i choć trochę słonecznych fotek z moich ogrodowych przeróbek, ale niestety.... ma tak siąpić do końca tygodnia.
No więc odwlekać nie będę, wstawię to co mam.

Oto efekt moich prac pod koniec marca - jak rozpieszczała nas letnia pogoda.
Dokończyłam rabatę przed domem.
W zeszłym roku jesienią udało mi sie posadzić roślinki. Teraz była kosmetyka, donice itp.

Obrazek

patrząc na fotke, to z prawej strony brakuje mi jeszcze żywopłotu. Na razie za barierę robią poustawiane donice, i nie wygląda to najlepiej.
Chciałam tam posadzić rząd berberysów, ale cena za chabazia mnie przymiażdżyła :shock: Szukam teraz czegoś tańszego ;:131

Po lewej w donicach kordyliny, a za nimi psadziłam dwa RH.
Zwykłe, kupione w lidlu - niedrogie były - jako że nie mamy ogrodzenia przed domem nie chciałam kupować jakiś drogich egzemplarzy.
Karteczka z opisem "rhododebdron fioletowy" itp :lol: więc zobaczymy czy choćby kolory sie zgadzają :D

Obrazek

Kolorek jednego trafiony. Co prawda na etykiecie był wściekły róż, w rzeczywistości odcień bardzo spokojny
Obrazek

Niestety mam problem z okolicznymi kotami.... przyłażą teraz na moje wysypane kora rabaty i załatwiają swoje potrzeby ;:145 Radzcie co robić ????????
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

AgaNet pisze:Radzcie co robić ????????

Wiatrówka , może nowy pies. Do mnie też przychodzą , ale jakoś mi one nie przeszkadzają , a co do poczynań marcowych bardzo ładnie wyszło ;:138
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na rabacie wylądował w tym roku jeszcze ciemiernik. Na razie to maleństo i wcale go na tym ogólnym zdjęciu nie widać, ale juz kwitnie
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”