Storczykowa kraina Soni :)
Właśnie nie wiem, ale niby taka różnica falenopsisom nie szkodzi
oj chyba wyjadę na wczasy, by odpocząć od moich storczyków
Lana przestawiłaś literki, ale i tak wiedziałam o jaką autorkę chodzi , ja nic innego oprócz tej temperatury to nie znalazłam, a co do Twoich pączków to dziwny przypadek, bo u mnie to zawsze najpierw żółkną, a potem opadają, a czasami nie ma tak jakichś niechcianych lokatorów
Na moim falenopsisie zaatakowanym przez wełnowce, zmarniały 2 kwiaty, a wczoraj po rozwinięciu ostatniego pąka znowu były te maleńkie wełnowce, spryskałam tego kwiatka i czekam na efekty kuracji
Po oprysku ASAHI SL i po namiotach wrócił turgor w kilku roślinach, ale te 3 najbardziej chore plus jeden nowy, który był zalany w sklepie to nadal w kiepskim stanie
ten falenopsis, który wypuścił keiki to zaczął marnieć, ale dziś widzę, że wypuszcza korzonek
ale ogólnie to kiepski ze mnie opiekun
a to mój nowy nabytek, wiozłam go aż z Warszawy

Lana przestawiłaś literki, ale i tak wiedziałam o jaką autorkę chodzi , ja nic innego oprócz tej temperatury to nie znalazłam, a co do Twoich pączków to dziwny przypadek, bo u mnie to zawsze najpierw żółkną, a potem opadają, a czasami nie ma tak jakichś niechcianych lokatorów

Na moim falenopsisie zaatakowanym przez wełnowce, zmarniały 2 kwiaty, a wczoraj po rozwinięciu ostatniego pąka znowu były te maleńkie wełnowce, spryskałam tego kwiatka i czekam na efekty kuracji

Po oprysku ASAHI SL i po namiotach wrócił turgor w kilku roślinach, ale te 3 najbardziej chore plus jeden nowy, który był zalany w sklepie to nadal w kiepskim stanie

a to mój nowy nabytek, wiozłam go aż z Warszawy

Dziewczyny, w ogóle to liczyłam, że w Warszawie kupię jakieś paphiopedilum, bo jakoś mnie wzięło na te storczyki
no ale nie było ani jednej sztuki, byłam tylko w jednym OBI, bo mąż nie miał zbyt czasu, ale za to było tam pełno różnych falenopsisów
i troszkę cambria oraz dendrobium phalaenopsis i teraz żałuję, że nie kupiłam różowego dendrobium, a mąż chciał kupić, a ja stwierdziłam, że może kiedyś, bo teraz mam kilka kwitnących, a poza tym chciałabym, by w końcu ponownie jakiś falenopsis u mnie zakwitł, bo jak na razie to tylko potrafię uśmiercić albo kupić z zalanymi korzeniami 

Monisia moja nie pachnie
ale za to dendrobium to zielone z fioletowym środkiem (zawsze zapomnę nazwy
) pachnie pięknie i zapach przypomina mi moją ulubioną białą herbatę jaśminową
Aankaa mam książkę Storczyki w mieszkaniu Joachima Erfkampa, ale zachwycona nią nie jestem
najwięcej to uczę się z forum, tu i na innych forach jest skarbnica wiedzy i pięknych zdjęć 

Aankaa mam książkę Storczyki w mieszkaniu Joachima Erfkampa, ale zachwycona nią nie jestem

Jagoda tak to chyba Emma Gold
moja ma jeszcze trzy kwiatki, a na najstarszym pędzie wychodzi chyba keiki, ale to tak długo trwa, a do tego ta paskudna pogoda u nas
Lana szukałam dzisiaj o tych moich niedorozwiniętych liściach, a przy okazji o opadających pąkach, ale spotkałam tylko problemy opadania, gdy wcześniej żółkną, a jedna wzmianka była, że jak opadają bez żółknięcia to może jakieś robaki się zadomowiły
a te gdy są w fazie wczesnego rozwoju to wyrządzają sporo szkód
a co do liści to może być problem i zbyt dużo i zbyt mało nawozu i przelanie i zbyt zimno i zbyt wiele tych problemów, by dojść co moim zaszkodziło, sa teraz pod czujna opieką

Lana szukałam dzisiaj o tych moich niedorozwiniętych liściach, a przy okazji o opadających pąkach, ale spotkałam tylko problemy opadania, gdy wcześniej żółkną, a jedna wzmianka była, że jak opadają bez żółknięcia to może jakieś robaki się zadomowiły

a co do liści to może być problem i zbyt dużo i zbyt mało nawozu i przelanie i zbyt zimno i zbyt wiele tych problemów, by dojść co moim zaszkodziło, sa teraz pod czujna opieką

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu ale piękne "pamiątki" z Warszawy sobie przywiozłaś
Ja namawiałam w weekend mamę na wycieczkę do OBI ale niestety się nie zgodziła
a może też bym miała teraz takie cudo na parapecie (albo gdzieś indziej bo na parapecie kiepsko z miejscem
)
Niech Ci dłuuuuugo kwitną

Ja namawiałam w weekend mamę na wycieczkę do OBI ale niestety się nie zgodziła

Niech Ci dłuuuuugo kwitną

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki