Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lano - przepraszam ale K. Oszkinis.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Ups, przepraszam ! Często przestawiam literki, a tu jeszcze na dodatek jakieś skracanie, ale oczywiście Dewuka ma rację. Poprawiam się i obiecuję, że więcej nie będę ;:171
Z kolei ja mam inny problem, na moim Phalaenopsisie odpadają pączki, ale nie są zżółknięte, wyglądają jakby ktoś je oderwał.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Właśnie nie wiem, ale niby taka różnica falenopsisom nie szkodzi ;:171 oj chyba wyjadę na wczasy, by odpocząć od moich storczyków ;:191
Lana przestawiłaś literki, ale i tak wiedziałam o jaką autorkę chodzi , ja nic innego oprócz tej temperatury to nie znalazłam, a co do Twoich pączków to dziwny przypadek, bo u mnie to zawsze najpierw żółkną, a potem opadają, a czasami nie ma tak jakichś niechcianych lokatorów ;:214
Na moim falenopsisie zaatakowanym przez wełnowce, zmarniały 2 kwiaty, a wczoraj po rozwinięciu ostatniego pąka znowu były te maleńkie wełnowce, spryskałam tego kwiatka i czekam na efekty kuracji ;:147
Po oprysku ASAHI SL i po namiotach wrócił turgor w kilku roślinach, ale te 3 najbardziej chore plus jeden nowy, który był zalany w sklepie to nadal w kiepskim stanie ;:145 ten falenopsis, który wypuścił keiki to zaczął marnieć, ale dziś widzę, że wypuszcza korzonek :tan ale ogólnie to kiepski ze mnie opiekun ;:155

a to mój nowy nabytek, wiozłam go aż z Warszawy ;:183

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Jeżeli chodzi o takie cudo, to rozumiem poświęcenie. Przytargałabym nawet znad morza, gdyby było potrzeba, a w moim przypadku na drugi koniec Polski to troszeczkę jest.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu - prześliczna. Chyba też się w końcu na nią skuszę...pod warunkiem, że jedna z moich cambrii (kupionych przekwitniętych) nie okaże się właśnie Nelly Isler ;:88
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny, w ogóle to liczyłam, że w Warszawie kupię jakieś paphiopedilum, bo jakoś mnie wzięło na te storczyki :heja no ale nie było ani jednej sztuki, byłam tylko w jednym OBI, bo mąż nie miał zbyt czasu, ale za to było tam pełno różnych falenopsisów ;:128 i troszkę cambria oraz dendrobium phalaenopsis i teraz żałuję, że nie kupiłam różowego dendrobium, a mąż chciał kupić, a ja stwierdziłam, że może kiedyś, bo teraz mam kilka kwitnących, a poza tym chciałabym, by w końcu ponownie jakiś falenopsis u mnie zakwitł, bo jak na razie to tylko potrafię uśmiercić albo kupić z zalanymi korzeniami ;:155
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Soniu życzę Ci żeby Twoja Nelly kwitła tak pięknie i długo jak moja :) Czułaś juz jej zapach :?: Przy większej ilośći kwiatków zapach jest bardzo intensywny :roll: dla niektórych osób nie do wytrzymania :?
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Przepiękne :D ...Ja to chyba najpierw musze książke kupic aby te nazwy poznac 8) .....Znacie jakas godna polecenia? :oops:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Monisia moja nie pachnie ;:192 ale za to dendrobium to zielone z fioletowym środkiem (zawsze zapomnę nazwy ;:131 ) pachnie pięknie i zapach przypomina mi moją ulubioną białą herbatę jaśminową ;:128
Aankaa mam książkę Storczyki w mieszkaniu Joachima Erfkampa, ale zachwycona nią nie jestem ;:171 najwięcej to uczę się z forum, tu i na innych forach jest skarbnica wiedzy i pięknych zdjęć ;:215
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popieram Sonię - żadna książka nie da tyle wiadomości i możliwości sprawdzenia co nasze forum, ewentualnie stronki o storczykach. :lol:
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Soniu Myślę, że chodzi Ci o Dendrobium Emma Gold.
Mam takie zielone z fioletowym środkiem.Moje obecnie przekwitło.
Pozdrawiam
Jagoda :P
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Jagoda tak to chyba Emma Gold Obrazekmoja ma jeszcze trzy kwiatki, a na najstarszym pędzie wychodzi chyba keiki, ale to tak długo trwa, a do tego ta paskudna pogoda u nas ;:192
Lana szukałam dzisiaj o tych moich niedorozwiniętych liściach, a przy okazji o opadających pąkach, ale spotkałam tylko problemy opadania, gdy wcześniej żółkną, a jedna wzmianka była, że jak opadają bez żółknięcia to może jakieś robaki się zadomowiły ;:214 a te gdy są w fazie wczesnego rozwoju to wyrządzają sporo szkód ;:155
a co do liści to może być problem i zbyt dużo i zbyt mało nawozu i przelanie i zbyt zimno i zbyt wiele tych problemów, by dojść co moim zaszkodziło, sa teraz pod czujna opieką ;:147
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Soniu, piękne te Twoje "odwiedziny stolicy" (kolor niesamowicie mi się podoba), oby Ci długo kwitły. :P
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ale piękne "pamiątki" z Warszawy sobie przywiozłaś ;:114
Ja namawiałam w weekend mamę na wycieczkę do OBI ale niestety się nie zgodziła :( a może też bym miała teraz takie cudo na parapecie (albo gdzieś indziej bo na parapecie kiepsko z miejscem ;:191 )
Niech Ci dłuuuuugo kwitną ;:215
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale cambria :shock: Ja kupiłam ostatnio jedną z przeceny, oby wypuściła jakiś pędzik kwiatowy. :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”