Działka Artura i jego działkowe zmagania :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
ArturChelmno
50p
50p
Od: 3 lip 2010, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Działka Artura i jego działkowe zmagania :)

Post »

amba19 pisze:Arturze byłam u Ciebie już wczoraj, tylko nie miałam czasu nic napisać :oops: .
Działkę masz bardzo fajną i wiele pomysłów :lol:
Świetna ta forma na oczko. Też mam na działce oczko z gotowej kształtki. Jestem bardzo ciekawa jak planujesz ją wykorzystać. Wymienisz istniejące oczko na większe czy zrobisz drugie?
Jaka jest pojemność tych Twoich oczek? Moje ma ok. 350 ltr - czyli to taka wanna :;230
Forma która aktualnie jest w użytku ma 130l, a ta którą planuje w kopać w miejsce tej 130l ma myśle ok.500l . I taka już chyba mi wystarczy, bo nie o to tu chodzi aby co roku wszystko rozkopywać i zakładać - zasadzać na nowo.

Szukałem tych wysokich traw do obsadzenia tylnej części oczka ( miskant ) bodajże ,ale nigdzie u mnie w pobliżu w centrach nie mają :( a Ty chyba ją masz bo widziałem na foto . Może podzielisz się hmm ??

Pozdrawiam ślicznie :)

Ps. to moje dzisiejsze zakupki, Trzmielina zakupiona z myślą przeznaczenia nad oczko nad linie brzegową ,na drugim foto pozyskane odnóżki różnych bylinek m.in wrzośca, rozchodnika itd. :)

Obrazek Obrazek
Zajrzyj do mnie :-D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1652293" onclick="window.open(this.href);return false;
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

Witajcie ! :)
Fotki z dziś rana i z południa

Moje oczko o godz. 8:00

Obrazek Obrazek Obrazek

Kącik przyporzeczkowy, rowerek który jest zabytkiem ( 1978r produkcjii ) ,będzie porośnięty żółtą pnącą się różą która jest posadzona tuż przy jego przednim kole :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miejsce zaznaczone na zcerwono to orientacyjny puinkt odniesienia gdzie planuje zamontować obrzeże i róże będą rosły w tym obrzeżu a pomiędzy nimi jakieś małe bylinki , perygole zlikwidowałem dziś przedpołudniem .

Czy ta trzmielina będzie jeszcze żyć ?? :-D

Obrazek

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1652293" onclick="window.open(this.href);return false;
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

Hej

Może i głupie pytanko ale czy przy tej roślince musze oberwać te stare liście ? bo widzę że nowe listki już roślinka puszcza i nie wiem co ze starymi. Proszę o radę :)

Obrazek

Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Arturze wstawiłam fotki mojego oczka - jak prosiłeś. Miskanta mam, ale bardzo marnego, W zeszłym roku miał tylko dwie łodygi, Na razie nie widziałam żeby ruszył. Może dlatego marnie rośnie, że jest posadzony we wiadrze z wyciętym dnem.
Jak się rozrośnie i będziesz miał tyle cierpliwości - to oczywiście, że się podzielę. Tym bardziej - że ja go też dostałam od sympatycznej forumki :lol:
A co masz zamiar zrobić z tym zabytkowym rowerem? Widziałam fajny kwietnik w ogrodzie pp. Wentów w Kościerzynie, Jak znajdę fotki to Ci podeślę następnym razem.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Arturze włożyłeś bardzo dużo pracy w działkę , gdzie efekty od razu widać :wink: Jak będziesz robił oczko to pomyśl może o jakieś kaskadzie zobacz kaskadę tanim kosztem naszej forumowiczki ( też mam ją w planach) wprawdzie bez oczka ale u Ciebie z oczkiem pięknie by się prezentowała http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=19926
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Ta roślinka, o którą pytasz, to czyściec. Ja zawsze troszkę lubiłam ją przetrzebić wczesną wiosną, bo mnie wkurza, kiedy jest taka wyliniała :;230 Konieczne to pewnie i nie jest, ale nie da się ukryć, że wygląda wtedy o niebo lepiej, zresztą nie jest to trudne, bo te liście same odłażą :D A o trzmielinę się nie martw, daj jej czas...
Fajny pomysł z rowerem i różą, w ogóle sam rower też fajowy :D
Coraz ładniej u Ciebie, wszystko z wolna nabiera kształtów... Powodzenia i cierpliwości :wit
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

anabanana - dziękuję za odpowiedź, od razu mi lepiej. Przerzedze w takim razie po świętach czyścca. Planuje go posadzić przy oczku ,tak samo jak trzmielinę i parę innych bylin które zapożyczę z pobliskich moich skalniaków :)

mewa - pomyślę nad tą kaskadą, choć wydaje mi się że kupie jednak pompe fontannową do oczka a nie taką do kaskady. za oczkiem które powstanie mam tylko kawałek ziemii i tam posadze jakieś większe kwiaty typu lilie , juke być może tak aby było gęsto ale niezbyt nisko przy ziemii :)

amba19 - rowerek będzie stał tam gdzie stoi i czekał aż róża będzie się po nim piąć i ładnie wydaje mi się będzie się komponował :)

Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

a może nad oczkiem poeksperymentowałbyś z roślinkami błotnymi? świetnie wyglądają nad wodą różnej maści kosaćce na przykład... skalniaczki zostawiłabym na ich miejscu :wink: Wesołych Świąt!
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

anabanana pisze:a może nad oczkiem poeksperymentowałbyś z roślinkami błotnymi? świetnie wyglądają nad wodą różnej maści kosaćce na przykład... skalniaczki zostawiłabym na ich miejscu :wink: Wesołych Świąt!
ale dajmy na to te kosaćce to one w wodzie posadzone powinny być czy przy formie i kamieniach sadza się je ? pytam bo z roślinami typowo oczkowymi niestety ale właśnie doświadczenia nie mam :P

Również Wesołego Alleluja wszystkim forumowiczom !! :-D

Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Arturze wysłałam Tobie pw odnośnie traw :wink:
Pozdrawiam. Ewa
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za link

Teraz Wy mi doradzcie :)

Jak wspomniałem w jednym z moich postów planuje do tej nowej formy oczkowej zainstalować pompe fontannową ,nie dużą, nie dużej mocy ,bo i oczko wiadomo wielkie nie będzie. Czy taka pompa będzie dobra ??

Obrazek

Zdjęcie oczywiście zapożyczone.

Proszę o opinie :)

Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj
Paczę i paczę , tu od pierwszych stron takie zmagania ale efekt zdumiewający :) ;:63

Co do pompy , nie wiem do czego ma Ci ona służyć ale jak tylko do poruszania taflą wody to wystarczy ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

PiotrekP pisze:Witaj
Paczę i paczę , tu od pierwszych stron takie zmagania ale efekt zdumiewający :) ;:63

Co do pompy , nie wiem do czego ma Ci ona służyć ale jak tylko do poruszania taflą wody to wystarczy ;)
Dziękuję Piotrek. Pompa ma służyć do podnoszenia wody w celu uzyskania małego plusku i ruchu wody aby w upalne dni nie była taka nagrzana i zastała jak będzie gorąco i bezwietrznie .

Pod moją nieobecność pompka będzie wyciągana z oczka. :) Więc ??

Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ArturChelmno pisze:

Dziękuję Piotrek. Pompa ma służyć do podnoszenia wody w celu uzyskania małego plusku i ruchu wody aby w upalne dni nie była taka nagrzana i zastała jak będzie gorąco i bezwietrznie .

Więc bierz , jeżeli ma tylko pluskać to nie widzę przeciwwskazań :wink: . Pozwoliłem sobie zobaczyć ten produkt i ... jeżeli ma Ci trochę posłużyć to wybierz AQUAEL POMPA FONTANNOWA PFN-650 , jest w tej samej cenie ale sprawdzony produkt . Przez wiele lat używam Aquael-owskich zabawek i miałem tylko jedną awarię :wink:
Co do dysz fontannowych to prędzej czy później z nich zrezygnujesz , strasznie szybko się zamulają jak nie ma filtra w oczku :roll:
ArturChelmno
50p
50p
Kontakt:

Post »

PiotrekP pisze:
ArturChelmno pisze:

Więc bierz , jeżeli ma tylko pluskać to nie widzę przeciwwskazań :wink: . Pozwoliłem sobie zobaczyć ten produkt i ... jeżeli ma Ci trochę posłużyć to wybierz AQUAEL POMPA FONTANNOWA PFN-650 , jest w tej samej cenie ale sprawdzony produkt . Przez wiele lat używam Aquael-owskich zabawek i miałem tylko jedną awarię :wink:
Co do dysz fontannowych to prędzej czy później z nich zrezygnujesz , strasznie szybko się zamulają jak nie ma filtra w oczku :roll:
I co wtedy bez dysz będzie tez do góry ładnie wybijać wodę ?? :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”