Moje ukwiecone parapety cz. II

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje ukwiecone parapety cz. II

Post »

Twój watek należy do kilku moich ulubionych. Zawsze tu zaglądam i nigdy się nie rozczarowałam ;:oj ;:oj ;:oj
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko dziękuję za odwiedziny, muszę Cię rozczarować, mój wkład w to orchidarium to tylko zakup roślinek i pomontowanie ich w środku, cała reszta to w 100 % pomysł męża, łącznie z zainstalowaną tam aparaturą do mierzenia wilgotności, wysokości temperatury, jak i automatycznego włączania i wyłączania światła o określonej porze oraz wiatraczek.

Dorotko dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Muszę się przyznać ze Twój wątek też należy do jednych z moich ulubionych. :)

Ponieważ na dworze jest już dość ciepło, a masdevalie są jakby nie było z tych co lubią dość chłodno, więc moje już drugi tydzień na dzień idą do letniej rezydencji, chyba im to odpowiada bo na trzech z nich pokazały się pączki kwiatowe. :-)

Obrazek

Orchidarium po kosmetycznych zmianach

Obrazek
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Kasiu, jestem pod wrażeniem ;:oj
Wspaniale to orchidarium urządziłaś. Nowości wspaniałe ;:138
A domek letniskowy dla masdevalli rewelacyjny. Na pewno będziesz miała multum kwitnień. ;:196
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu dziękuję ;:168 , orchidarium dziś zmieniło swój wygląd, cel: zwiększenie wilgotności. A masdevallie rzeczywiście liczę ze chociaż część zakwitnie, świeże powietrze dobrze na nie działa, bo listki zrobiły się soczysto zielone i trzy z nich już mają malutkie pędy. :heja

A teraz nowa odsłona orchidarium

Taki bajer pojawił się w orchidarium dla zwiększenia wilgotności oraz dla lepszej estetyki, tak mi się wydaje :-)

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda już po umieszczeniu roślinek :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I kilka zdjęć orchidarium robione za dnia

Obrazek

Obrazek

I takie mroczne widoczki :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz storczyk którego dostałam w zeszłym roku od siostry na imieniny, to jego pierwsze kwitnienie u mnie i tak w ogóle :)

Cattleya intermedia var. coerulea ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Śliczny kwiatek ;:167
Gdzie kupiłaś ten bajer ?
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anno dziękuję, a ten bajer to mąż mi zrobił, urządzenie do wytwarzania pary ze światełkami zakupione na all... a dzbanek w sklepie ogrodniczym.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Kasiu,ale masz to wszystko piękne. ;:63
Szczególnie efektownie wyglądają te "dzienne" zbliżenia.Prawdziwa dżungla,prawdziwy deszczowy las tropikalny.

No i katlejka?,takie maleństwo i już kwitnie.I to jak.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Przepiękne orchodarium :shock: ;:167 ;:138 zastanawia mnie tylko koszt takowego (przepraszam za niedyskretne pytanie :oops: )
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku dziękuję ;:196

Mika181 dziękuję ;:196

Roślinki co dziennie zażywają kąpieli parowych i chyba im to służy bo w ciągu tygodnia, od kiedy nawilżacz stoi w orchidarium, na doritanopsisie Purple Gem pojawiły się dwa nowe korzonki. :heja co mnie bardzo cieszy bo dotychczas te co miał były dość marniutkie.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Kasiu idzie wiosna a z nią nowe i to właśnie widać u Ciebie masdevallie wyprowadzilaś na dwór ja zresztą też to zrobiłem (tylko bez szklarenki) i podobnie jak u Ciebie jedna z masdevalli masdevallia cocoinea alba obdarzyła mnie pączkami a pozostałe jak szalone zaczęły puszczać nowe liście.
Jednak nie na darmo się mówi że to zimnoluby.
Ciekawe miany także zaszły w Twoim orchidarium.
Chylę czoła przed Twoim mężem bo czytając wiele wątków spotykam się że koleżanki muszą sobie jakoś same radzić ze wszystkim... . Zastosowanie zamgławiacza na pewno przyniesie efekty wiem to po sobie ,a właściwie po roślinach. Zresztą Sama piszesz że rośliny zaczynają przyrastać w korzenie a jest to jeden z efektów .
Czy Twój zamgławiacz pracuje całą dobę czy steruje jego pracą zegar czasowy. Ja mam zegar który steruje załączaniem . Kasiu pamiętaj tylko że zwiększając wilgotność należy naszym milusińskim zapewnić jeszcze lepszą wyminę powietrza i przewietrzanie . ...ale co ja piszę przecież Ty dobrze o tym wiesz.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku dziękuje Ci za odwiedziny, ;:196 tak masdevalie jako pierwsze wyszły na dwór, stoją tam nawet jak na dworze pada deszcz lub śnieg i są 3-4 stopnie.( w szklarence wówczas jest jakieś 7-8 stopni). Dziś, po raz pierwszy na kilka godzin na dwór wyniosłam też neofinetię, dwie godziny wisiała na drzewku a resztę dnia w szklarence. Zobaczymy czy powiew świeżego powietrza spowoduje u niej wzrost.

Marku, mój zamgławiacz jest na pilota i zazwyczaj włączam go z rana na jakieś 2 godziny i drugi raz na wieczór.Jeśli chodzi o wiatrak, to mąż założył taki porządny i jeśli dobrze pamiętam to on w ciągu 2 czy 3 minut wymienia całe powietrze w orchidarium.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Widzę Kasiu że masz podporę techniczną w osobie męża to super sprawa gdy osoba bliska spiera nas w poczynaniach( a tym bardziej gdy nie jest jej obca technika- w przypadku Twego męża) .
wracając jeszcze do masdewali to moje nockę spędzają na strychu gdzie temperatura teraz też nie jest wyższa niż 10*C i chyba to lubią.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitła masdevallia ignea

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie też po raz kolejny moje pierwsze i ulubione dendrobium phalaenopsis, bardzo je lubię choć to kłopotliwa roślinka, bo zajmuje w poziomie już metr parapetu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedno z okiem w salonie i część kwiatów na nim, puszczone swobodnie dlatego tak nisko nad parapetem rosną.

Obrazek
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Śliczny ogniście czerwony motylek.Na ostatniej fotce dopiero co usiadł na gałązce.
Dendrobium kłopotliwe ale jaki to przyjemny kłopot.Bardzo mu do twarzy z tym niebieskim tłem.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Kasiu, pięknie kwitnie ci Ignea. Bardzo wdzięczna roślina.
A kolor kwiatu niepowtarzalny. ;:138
Dendrobium obdarzyło cię bardzo obfitym kwitnieniem. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”