Moje spełnione marzenie Malgocha1960
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie Malgocha1960
Ewa,pewnie bylinki predzej wzejdą niż ja dostanę trawy.Dwie wysokie juz przesadziłam do koła,a z dostawy mam 7 sztuk wysokich,reszta to niższe.
Krysiu,ja nie mam chyba typowo zwisających begonii,chyba,że te z cebul od ciotki okażą się takimi,bo kilka bardzo mi sie pokłada.Myslałam,że może dziczeją bez słońca,a teraz mam nadzieje,że będą po prostu sie zwisać.
Jagoda,moje niektóre begonie też ledwie widoczne nad ziemia.
Halinko,oby takich niespodzianek było więcej.
Ewa, z suchego to moze nie,ale mam swoje pęcherznice,maleńkiego żeniszka,krzewuszkę i jeszcze parę by się znalazło.Na razie maleństwa,ale niech sobie spokojnie rosną.
Jadziu,tez pozdrawiam swiątecznie.U mnie do południa było można powiedzieć,że zimno,bo rece mi zmarzły jak byłam w mieście,a potem piłam na tarasie kawusię i gebusię opalałam na słoneczku.
Krysiu,ja nie mam chyba typowo zwisających begonii,chyba,że te z cebul od ciotki okażą się takimi,bo kilka bardzo mi sie pokłada.Myslałam,że może dziczeją bez słońca,a teraz mam nadzieje,że będą po prostu sie zwisać.
Jagoda,moje niektóre begonie też ledwie widoczne nad ziemia.
Halinko,oby takich niespodzianek było więcej.
Ewa, z suchego to moze nie,ale mam swoje pęcherznice,maleńkiego żeniszka,krzewuszkę i jeszcze parę by się znalazło.Na razie maleństwa,ale niech sobie spokojnie rosną.
Jadziu,tez pozdrawiam swiątecznie.U mnie do południa było można powiedzieć,że zimno,bo rece mi zmarzły jak byłam w mieście,a potem piłam na tarasie kawusię i gebusię opalałam na słoneczku.
Gosiu, czytam, że udało Ci się znaleźć chwilę na relaks
Co przygotowujesz na święta jedzeniowego? 

- malgocha1960
Aguś,nie mam zupełnie koncepcji.Wiem tylko,że zrobie tradycyjny sernik,sernik na zimno i karpatkę.Z jedzenia jestem zdecydowana na zimne nogi,sałatke z selera konserwowego i nie wiem co jeszcze.A ty co robisz?
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
No patrz Gosiu ja też dzisiaj debatowałam co zrobić na święta - na pół z mamą - i też padło na zimne nóżki i sałatkę z selera. Jaką robisz? Taką z ananasem i szyneczką? Ja jeszcze zrobię jajka faszerowane z łososiem, a z ciast to ananasowca i mój M. zażyczył sobie zwykłą babkę - padło na czekoladowo-pomarańczową. Robiłaś kiedyś rybę po turecku - smażoną w jajku i bułce i z sosem pomidorowym z cebulką i ogórkami?? Pycha!!
Gosiu, robię tylko jedną słodkość, ale jeszcze się nie zdecydowałam czy sernik na orzechowo-miodowym spodzie czy coś innego... Nie mam chęci na dużo słodkiego i w ogóle nie chciałabym się przejeść...
Zrobiłam śledzie wg przepisu Jagódki, zrobię też jajka faszerowane z łososiem wędzonym, tradycyjną sałatkę jarzynową, upiekę schab i może klops w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i cebulką - to na zimno, a na ciepło oczywiście żurek i chyba piersi kaczki, bo ostatnio świetnie mi się udały... Miało być mało, a wyszło dużo
Zrobiłam śledzie wg przepisu Jagódki, zrobię też jajka faszerowane z łososiem wędzonym, tradycyjną sałatkę jarzynową, upiekę schab i może klops w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i cebulką - to na zimno, a na ciepło oczywiście żurek i chyba piersi kaczki, bo ostatnio świetnie mi się udały... Miało być mało, a wyszło dużo

- malgocha1960
Moniko,to poprosze przepis na ta rybe,bo uwielbiam je pod każdą postacią.
Aguś,przypomniało mi się,że mam zamrozoną kaczkę,dostałąm od kuzynki to w drugi dzień swiąt będę sama z M to upieke na obiad.
Aguś,przypomniało mi się,że mam zamrozoną kaczkę,dostałąm od kuzynki to w drugi dzień swiąt będę sama z M to upieke na obiad.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tyle pyszności a ja piekę ciasto z przepisu Jagódki . Juz tak dawno sie za nie zabierałam no i zrazy ,a po naszemu rolady no i czywiście kluski. Zresztą jak jeżdzilaś do Rybnika to wiesz jaki jest śląski świąteczny obiad
- malgocha1960
Jadziu,rolady to jadłam z mięsa mielonego tak jak u nas zrazy z wieprzowiny czy wołowiny.Mam przepis, są pyszne,może zamiast tradycyjnych mielonych zrobię takie,bo mam troche zamrożonego miesa mielonego.
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Gosia poszło na pw 
A podaj mi przepis na te rolady z mięsa mielonego

A podaj mi przepis na te rolady z mięsa mielonego

- malgocha1960
Z pół kg mielonego miesa wychodzi 7 kotletów.
Dodac 1 jajko,4 łyżki oleju,sól,pieprz do smaku.
Ręce muszą być mokre i podłoże też.Formować placki,posmarować musztarda do środka tak jak zrazy kiełbasa albo boczek,cebulka, ogórek kiszony,zwinąc.Obtoczyć w mące zmieszanej z bułką tarta,smażyć na gorącym oleju.Usmażone podlać wodą plus kostka rosołowa,doprawić do smaku.Na Sląsku kuzynka robi zasmażkę,ja już nie robię,bo i tak z tego jest pyszny sos.
Dodac 1 jajko,4 łyżki oleju,sól,pieprz do smaku.
Ręce muszą być mokre i podłoże też.Formować placki,posmarować musztarda do środka tak jak zrazy kiełbasa albo boczek,cebulka, ogórek kiszony,zwinąc.Obtoczyć w mące zmieszanej z bułką tarta,smażyć na gorącym oleju.Usmażone podlać wodą plus kostka rosołowa,doprawić do smaku.Na Sląsku kuzynka robi zasmażkę,ja już nie robię,bo i tak z tego jest pyszny sos.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Te moje to z wołowiny, ze swojskim wędzonym boczkiem i kiełbasą , a takie z mięsa mielonego też często robię . Ja je nazywam szybkościowe ,albo fałszywe tylko nie daję do środka oleju tylko samo jajko . BEZ ZASMAŻKI 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Małgoś ależ u Ciebie pysznie się zrobiło....aż mi w brzuchu burczy, ale zbyt późno żeby coś jeść

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podoba mi się ten przepis
Może uda mi się zrobić coś inaczej niż zwykle.

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Witaj Małgosia
Skoro święta się zbliżają, to wszystkie uwagi skupiają się na kulinariach.
Ja zrobiłam mięsko bez pieczenia w zalewie majonezowej wg przepisu Agniesi- filet z indyka i szynkę, oraz pieczony karczek, boczek i klops z jajkami w środku, gdyż mój wnuczek bardzo lubi, tradycyjną sałatkę jarzynową.
Ciasta już takie sprawdzone, które wcześniej robiłam, gdyż wolę nie eksperymentować.
Pani Walewska, sernik z rosą, makowiec i szarlotkę.
Resztę dowiozą.

Skoro święta się zbliżają, to wszystkie uwagi skupiają się na kulinariach.
Ja zrobiłam mięsko bez pieczenia w zalewie majonezowej wg przepisu Agniesi- filet z indyka i szynkę, oraz pieczony karczek, boczek i klops z jajkami w środku, gdyż mój wnuczek bardzo lubi, tradycyjną sałatkę jarzynową.
Ciasta już takie sprawdzone, które wcześniej robiłam, gdyż wolę nie eksperymentować.
Pani Walewska, sernik z rosą, makowiec i szarlotkę.
Resztę dowiozą.

- Malgolinka
- Od: 28 kwie 2010, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Małgoś
Miłego dnia

Miłego dnia

Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II