Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Chyba jednak Ci nie wierzę, że nie będziesz już tak wcześnie sadzić 8-) bo ja nawet sobie w to nie wierzę :roll:
Może ktoś wymyśli dla niecierpliwych ogrodników taki noktowizor na roślinki pod ziemią :wit
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tulipanki pewnie botaniczne, Ale u Ciebie Izuniu wcześniejsza wiosna jak widzę po zdjeciach. A może kora ogrzewa ziemię. Mało w zimie zadlądała, zgubiłam mi Twój wątek a tu już dawno nowy.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ilu Gości?! ;:oj Jak miło...
Pogoda koszmarna, gorsza niż w listopadzie. Musiałam pozabierać doniczki z balkonu, bo noce wciąż z przymrozkami. Nawet M zgodził się mieszkać z "działkowym zielskiem" jak to określił.

Ewuniu u mnie też pierwiosnki jakieś zaspane w tym roku, mizerne. Może nadrobią w sezonie.
No właśnie Tadziu żeby było cieplej...Ale nie jest. Dzisiaj zaledwie 1 st i przez cały dzień deszcz ze śniegiem. Normalnie masakra.
Krysiu u mnie wciąż część z tych nabytków ( te bardziej wytrzymałe) leży sobie w kartonie w swoich woreczkach. Mam cichą nadzieję, że im to nie zaszkodzi. Karton i doniczki stały dosłownie 2 dni na balkonie, ale musiałam zabrać do domu i na klatkę. Strych to chyba niezłe rozwiązanie.
Agusia! Miło Cię widzieć dziewczyno po zimowej przerwie. Czy mamy w planach jakąś wiosenną wymianę czy może coś mi się pomyliło. U Ciebie też widziałam wiosnę. Na które targi do Starego Pola planujesz jechać?
Jacku to właśnie Showwinner kwitnie z tych 3 cebulek. Mój aparat ma odwieczny problem z kolorem czerwonym. One są krwistoczerwone.
Agness te plamy kolorów to raczej plamki. Trzeba zbliżeń by je zobaczyć. Już mam dość tej zimnicy i rośliny chyba też. Wykorzystują każdy promyk słońca.
Grażynko - samo życie...Zawsze możecie przyjechać na kwitnienie tulipanów czy liliowców. Zaproszenie wciąż aktualne.
Elu - ta pogoda już mnie męczy. Niestety ja nic nie okrywam, bo nie mam kiedy. Trudno - co ma być to będzie. Kupiłam kilka jeżówek, serduszek, 3 piwonie, zawilce, 2 liliowce i trochę cieniolubnych bylin. Współczuję kłopotów. To prawda, że one lubią chodzić stadami. Mam nadzieję, że lepiej już się czujesz i sunia też. Mój pies jest wyjątkowym kleszczołapem i aż dziw, że nigdy nie było powikłań. Przesyłką się nie przejmuj. Mamy czas. Dbaj o siebie.
Ida z nieba mi spadłaś z tymi dobrymi wiadomościami. Ciekawa jestem o co rozszerzy swoją ofertę. Kochana Ty to przynajmniej masz foliak...Tylko gdzie w takim razie posadzisz paprykę i pomidory...Ja mam tylko zimny balkon, ciemną klatkę i w ostateczności mieszkanie. Pergola kupiona w NOMI - była w promocji za 129 zł.
Aniu miło, że trafiłaś...Od dawna kibicuję Waszym zmaganiom ogrodowym, podziwiam zdjęcia i Twoje "robótki". Rośliny i ogrody potrzebują czasu...A tulipany w marcu to prawdziwa niespodzianka. Szczególnie, że Elbląg to nie Dolny Śląsk ;:224
Dziękuję Krysiu! Myślę, że w sezonie jak obrośnie powojnikami jeszcze lepiej będzie wyglądało. Tak naprawdę to ja też jeszcze nie mam przygotowanego miejsca pod te nowe byliny. Zima jakoś nie myślałam o tym :oops: Pierwsze dni marca to chyba zbyt wczesny termin na sadzenie czegokolwiek u nas...
Iza jesteś boska! Uśmiałam się do łez. A za taki noktowizor podziemny to powinien być Nobel jak nic. I chyba masz rację, że mi nie wierzysz...Przecież co roku coś kupuję wczesną wiosną ;:223
Krysiu tulipany botaniczne...Wszystkie inne kwitną u mnie dopiero na przełomie kwietnia i maja. Staram się kupować i sadzić wczesne odmiany wiosennych kwiatów, by szybciej mieć wiosnę. Cieszę się, że mnie znów znalazłaś.

Nie wiem jak dzisiaj, ale wczoraj było tak:

Obrazek - cebulica (jakaś tam... :oops: )
Obrazek - obudziły się zawilce gajowe
Obrazek - śnieżki
Obrazek - żurawki - jedne z niewielu, które wyglądają - reszta mizeria :(
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moje zawilce jeszcze się w ogóle nie pokazały :wink: Na szczęście mają jeszcze czas. Bardziej mnie martwi, że nie widać pełnych przebiśniegów-w zeszłym roku były. Może będzie jak z moimi rannikami-pokazały się niedawno, więc nie wykopałam, tylko wschodzą w poźniejszym terminie niż na całym świecie :;230
Pogoda zapowiada się dziś piękna-mam zamiar zacząć dzień od posadzenia róż, które przyszły wczoraj. W śnieżycy nie sadziłam, dziś to co innego :D
Szalenie mnie ucieszyła informacja o poszerzeniu oferty p. Marka, na pewno skorzystam 8-)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Izuś, - do Starego Pola wybieram sie raczej w czerwcu jak nic nie wypadnie :) bo mój chce tez maszyny pooglądać ;:7

Chciałaś ode mnie chryzantemy, czerwoną i żółtą pełną, musze sprawdzić co tam z nimi i dam znać :wink:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo to Ty o 6 rano siedzisz na forum :shock: :?: :!:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Śliczna cebulica :!: To chyba scilla tubergeniana?
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza teraz wyobraziłam sobie tę wielką pakę z zamówienia :lol: szkoda tylko że nie ma szansy na sadzenie w ogrodzie i trzeba to wszystko po kątach chować :( Już sporo ciekawych roślinek miałaś w ogrodzie a teraz ...będę podglądać i czytać relację z kwitnień , szczerze to już się nie mogę doczekać a co mówić Ty . Dzisiaj w nocy było -5 przy gruncie sporo więcej ziemia rozmarzała do południa , wczoraj okryłam tylko irysy liliowce i serduszki na szczęście po mimo mrozu reszta dzielnie przetrwała .
Przesyłka dotarła , serdeczne dzięki za nasionka i za kartkę ;:167 ;:196 jutro się odezwę ;:102
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Iza , cieszę się ,że przylaszczka rośnie . ;:63
Z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę Tobie i Twoim bliskim zdrowia , spokoju i wszystkiego najlepszego ;:167 .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewunia - zawilce pewnie wyjdą, ale ciut później. U mnie tylko jedna z odmian ( a może to gatunek ;:24 ) taka szybka. Podziwiam ten Twój różany zapał ;:138 - nawet ta zimnica nie przeszkadza Ci pracować w ogrodzie. Ciekawa jestem czym nas p.Marek zaskoczy jesienią.

Aguś jak nic się mi planów nie pokrzyżuje to w czerwcu też pojadę. Jest szansa, że się spotkamy. Teraz sobie przypominam...chryzantemy. No tak. A co ja mam Ci wysłać? Serdeczne dzięki za kartkę ;:196 . Jest śliczna.

To trochę dziwna i niesamowita pora - prawda Ido?! Mnie prędzej można spotkać w nocy niż skoro świt ;:224

Dzięki Jacku! To jesienny zakup. I chyba masz rację, że to scilla tubergeniana. Tak mi podpowiadała też Danusia-Ktoś.

Elu paczka była duuuża i najbardziej zaskoczyła mego M ( wielkością też :wink: ). Cieszę się, że przesyłka dotarła. Jutro niestety cały dzień pracuję, ale może uda nam się pogadać. Pogoda mnie wkurza - nie da się ukryć. Noce są bardzo zimne. Często z przymrozkami. Dzisiaj zajrzałam na chwilkę na działkę i jakoś większość rośnie. Nie dopuszczam nawet do siebie myśli, że to co jeszcze nie wyszło trzeba spisać na straty. Wyjdzie, przecież musi, tylko trochę później...

Wielkie dzięki Danusiu za życzenia ;:196 W zasadzie wszystkie rośliny jakie mam od Ciebie radzą sobie u mnie dobrze.

Mimo zimnicy sasanki pokazały kolory :tan
Obrazek

Obrazek

Wszystkim swoim Gościom życzę cudownych Świąt pełnych ciepła i radości!

Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Izuniu - piękne kolorki mają twoje sasanki . U mnie jeszcze ubrane w puchowe płaszczyki wstydliwie rozchylają płatki szukając słońca...

A ta ostatnia fotka - cudna ... napatrzeć się nie mogę :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Iza... taką cudną wiosnę pokazujesz... ;:oj nie powinnam zazdraszczać... ale zazdraszczam ;:131
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimo zimna i przymrozków wiosna nabiera rozpędu :tan I dobrze! Ponoć jeszcze tylko ta jedna mroźna noc i będzie ciepło. Mam nadzieję, że uda mi się wysadzić w tym tygodniu moje "Markowe" nabytki :wink:

Wystarczyło trochę słonka i wszystko nabiera kolorów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję Miiriam w imieniu sasanek. Mam jeszcze 3 inne, ale zawsze ciut później kwitną. Wciąż jeszcze szukam bladoróżowej. To ostatnie zdjęcie to nie moje dzieło, ale też mi się bardzo podoba.
Ewo-Ave wiosna zawsze i wszędzie jest cudna. Z tym zazdraszczaniem to dziwna sprawa...Ty mi, a ja Tobie :)
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Iza ,cudne masz sasanki ja w tym roku postanowiłam zakupić sasanki tylko nie wiem czy są odmiany późnokwitnące,muszę poczytać na ten temat.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ale masz fajny skalniak :)

Ja nie mogę sobie z moim poradzić .... chwasty są szybsze niż ja ..........
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”