Wiejski ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród

Post »

Toż to Twoje kurki mają prawdziwy Hilton i ***** !!!. Kurnik pierwsza klasa ;:138 ;:138 ;:138 .
Będę tu zaglądać i podglądać. No i te kurze kupy- rewelacyjne pod ogórki. Tak babcia robiła, więc podpowiadam co pamiętam o kurkach. Mieliśmy sporo i koguta też, ale kurczaczki rzadko swoje, często babcia dokupywała na rynku po 30-50szt. Opieka nad maleństwami czasochłonna. Grzanie ich specjalną żarówką "Kwoką", bardzo energożerna. Siekanie jajek z krwawnikiem, dawanie twarożku, pilnowanie, zeby duże kury nie wyjadały podlotkom.
Ogródek albo kury muszą być koniecznie oddzielone. Choć jest jakiś dostojny gatunek kur, które nie grzebią, coś na hol..., ale nie pamiętam :-(.
Pozdrawiam
Marzena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Renatko Misiu Marzenko powiem kurkom, żeby wiedziały co mają,
Misiu cytrynkę kupiłam szczepioną
Marzenko a pamiętasz te kurze Qupy to się przefermentowuje czy jak się daje pod roślinki, bo wiem że można spalić rośliny.
Oczywiście mają wyścielone słomą więc jakoś to będą musiała wymyśleć, albo się dowiedzieć. Marzenko te na Hol... to muszą być zmodyfikowane, bo przecież to rodzina grzebiących.
Wreszcie ładny dzień cały czas coś dłubię w ziemi i właśnie wpadłam na obiad a na FO ruch czyżby u Was pogody nie było?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek
już
Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Marysiu mówiłam wczoraj, że będzie ładna pogoda i jest ;:3 . Ja też trochę pogrzebałam na działce, a teraz jestem już w domu. Twoja kurka bardzo dostojnie wygląda na swoim posłaniu. Gratuluję czwartego jajeczka. Roślinki parapetowe śliczne i bardzo zadbane ;:63 .
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Piękne te różowe fiołeczki, wyglądają na podwójne, miałam podobne wiele lat, ale się...skończyły ;:oj
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiejszy odcinek Ulicy Sezamkowej sponsoruje liczba 4! :;230 Gratulacje, Marysiu! Dla kury ukłon głęboki ;:180 Jak tak dalej pójdzie, do Wielkiego święta będzie pełna cała wytłaczanka! I pomalowana, mam nadzieję :wink:
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

slila1 pisze:Marysiu mówiłam wczoraj, że będzie ładna pogoda i jest ;:3 . Ja też trochę pogrzebałam na działce, a teraz jestem już w domu. Twoja kurka bardzo dostojnie wygląda na swoim posłaniu. Gratuluję czwartego jajeczka. Roślinki parapetowe śliczne i bardzo zadbane ;:63 .
dziękuję za dobrą prognozę jutro też ma tak być !

-- 3 kwi 2012, o 20:44 --
irminka pisze:Piękne te różowe fiołeczki, wyglądają na podwójne, miałam podobne wiele lat, ale się...skończyły ;:oj
Irminko takie mikroskopijne piwonijki
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Marysiu, gratuluje 4 jaja :!: :!: :!:
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

anabanana pisze:Dzisiejszy odcinek Ulicy Sezamkowej sponsoruje liczba 4! :;230 Gratulacje, Marysiu! Dla kury ukłon głęboki ;:180 Jak tak dalej pójdzie, do Wielkiego święta będzie pełna cała wytłaczanka! I pomalowana, mam nadzieję :wink:
a przynajmniej wygotowane w łuskach cebuli, bo pracy mam dużo dzięki tej niesamowitej pogodzie aż mnie łapska bolą tyle trawy wyrwałam

Teraz pozaglądam do Was

-- 3 kwi 2012, o 20:47 --
reniuniek pisze:Marysiu, gratuluje 4 jaja :!: :!: :!:
Renatkom przekażę zainteresowanej producentce nawet nie wiedziałam że kura może tak codziennie no wczoraj nie było ale dzisiaj rano strzał !
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są kury ozdobne cochiny olbrzymie, cha, a mnie z ho... się kojarzyło. Nie grzebią w ziemi i chodzą dostojnie. Jaja też znoszą oczywiście.
Najlepsze są kury zielononóżki, rasa polska objęta ochroną gatunkową. Normalne kury, bardzo ładne, kolorowe a dodatkowo ich jaja mają mniej cholesterolu i dlatego są tak poszukiwane.
Co do Qup spod kur, to wiosną jak trzeba było grządkę pod ogórki nawieźć, to robiło się porządek w kurniku ( częściej też, ale wtedy kupy na ogólną górę z krowimi plackami, owczymi, świńskimi (na szcżście rzadko) trafiały. Roztrząsało się to i przekopywało. Na takiej grządce siało się ogórki. Qupy kurze mają dużo azotu, a ten sprzyja ogórkom i innym o dużych liściach i zielonym. Na inne grządki kupy krowie takie ze słomą w sumie świeże były dawane i też przekopywane, tylko pietruszka w drugim roku po oborniku, bo miała brązowe plamy.
Uff..ale mam nadzieję, ze się przydałam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O tak dziękuję czyli pod ogórki i np. dyniowate to mogłabym dać, bo produkcja jest ciągła. Innych nawozów nie mam jedynie kompost.

Gdzieś na AL widziałam te cochiny dość drogie na razie pozostanę przy moich karmazynkach, moja przyjaciółka po zootechnice kazała kupić ogólnoużytkowe czyli karmazynki bo są i na jajka i na mięsko.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już ja widzę jak jesienią likwidujesz te swoje rodzynki ;-). Będzie Ci ich żal, a poza tym kto wykona wyrok? na naszym forum jest użytkowniczka romawr, ona hoduje różne ptactwo łącznie z pawiem, zajrzyj do niej. Ona kurczaczki zielononóżki sprzedaje.
Tak jak najbardziej z tymi kurzymi Qupami pod dynie też, choć my dawno dawno temu dynie na łęcinach ziemniaczanych sadziliśmy, bo było tego trochę po odkryciu kopców z ziemniakami po zimie. Tak tak jestem ze wsi i na wieś wróciłam ;:138
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

..czytam a co to jest łęciny ziemniaczane... :?:
...Marysiu dzisiaj jestem zmęczona w ogrodzie działałam ...ale ile radości...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Misiu łeciny to te chabazie z ziemniaków nad glebą
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Marysiu widzę u Ciebie karczochy ;:138 Ja już trzeci rok będę siała, mam tylko jeden krzak ;:173 Może mi coś podpowiesz- żeby był urodzaj :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”