Nie pomogło nawet, gdy dźwiękowy odstraszacz wsadziłem w środek kopca obok rącznika - wkrótce obok pojawił się następny kopiec
  Nie pomogło nawet, gdy dźwiękowy odstraszacz wsadziłem w środek kopca obok rącznika - wkrótce obok pojawił się następny kopiec   I teraz nie wiem czy rącznik przyciąga czy odstrasza krety i nornice?
 I teraz nie wiem czy rącznik przyciąga czy odstrasza krety i nornice?Jednak o ile kreta jeszcze jakoś zdzierżę, to nornic nie zaakcpetuję. A po poprzedniej zimie rozmnożyło się toto po całym ogrodzie u mnie i sąsiadki. Ona zalewa tunele wodą - ponoć pomaga, ale wymaga to czasu, nawet kilku lat zanim się wyniosą (obu nie wszystkie do mnie!). Mam nadzieję, że tegoroczne mrozy przy braku śniegu trochę zmniejszyły ich populację, chociaż dziś przeglądając ogród zauważyłam chyba świeże wejście do tunelu
 ;( W zeszłym roku, gdy mroziło to była gruba warstwa śniegu, więc miały cieplutko - po roztopach zastanawiałam się kto mi poodbijał rurki na ziemi
  ;( W zeszłym roku, gdy mroziło to była gruba warstwa śniegu, więc miały cieplutko - po roztopach zastanawiałam się kto mi poodbijał rurki na ziemi   zanim okrutna prawda do mnie dotarła
  zanim okrutna prawda do mnie dotarła   
 Najbardziej wqrza, że ryją w naszych 2 ogródkach, a obok kawał pola obsianego zbożem, gdzie nikomu by nie przeszkadzały...

No i jak się pozbyć tych nornic...

dzięki
 dzięki