Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Zablokowany
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Post »

Chętnie widziałbym u siebie w jak najszybszym czasie
Quatre Saisons Blanc Mousseux http://www.rosenhof-schultheis.de/Rosen ... sseux.html

Leda http://www.rosenhof-schultheis.de/Rosen ... _Leda.html

Miranda http://www.rosenhof-schultheis.de/Rosen ... randa.html

Belle Isis http://www.rosenhof-schultheis.de/Rosen ... _Isis.html

ale jeszcze kilka bym wybrała. Tyle że trzeba te chciejstwa rozłożyć w czasie z wiadomych względów
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Lemeczko bardzo fajne różyczki wybrałaś. O ile dobrze pamiętam to wszystkie z wyjątkiem Mirandy ma Sip. Możesz najpierw tam spróbować, będzie taniej, a jak wyglądały sadzonki z obu szkółek, chyba każdy widział :D
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć, miałam dziś trochę czasu i poczytałam sobie co-nieco :wit Zazwyczaj nie starcza mi go, żeby odwiedzać i pisać w czyichś wątkach, ale ciekawa byłam Camellio, jak postępuje rozwój Twojej różanki :D No i jestem w szoku ;:111 ;:111 - taki asortyment nowych róż ;:63 ;:63 ;:63
Ponieważ pisałaś o Schultheisie, dam Wam radę i linka do sklepu z tańszymi i lepszymi różami z Niemiec http://www.agel-rosen.de/en/Garden-Rose ... ose-02247/ Teraz może nie mają tak dużego wyboru, jak jesienią, ale i tak jest ich sporo. To u nich zamówiłam jesienią: Traviatę, Ashram, Ledreborg, Naheglut,White Meidiland, Ghislaine de Féligonde i Buff Beauty. Mają tam też Florę Romanticę, którą bym bardzo chciała mieć, ale jesienią pojawiła się zbyt późno, tuż po otrzymaniu przeze mnie przesyłki :(
Pozdrawiam, gratuluję i trzymam kciuki za Twoje królewny ;:7
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Amelia - zamawialiśmy w Agel róże ale oni mają trudność w porozumiewaniu się i trzeba było do nich dzwonić by łaskawie przesłali róże - nie lubię takich szopek choć sadzonki były ładne.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jowito ogród różany jest moim marzeniem. Staram się go tworzyć teraz, póki jeszcze mam takie możliwości i czas. Pózniej może być różnie. Dlatego ostro wzięłam się za realizację swojego planu :D Z Agel Rosen mam już róże, zamawiałam chyba jesienią 2010, przysłali wiosną 2011. Trochę był z nim problem, Gosia napisała. Cieszę się, że Tobie się udało zrobić tam bezproblemowo zakupy, fajne odmiany :uszy Flora Romantica zawsze jeszcze gdzieś się trafi.

Gosiu, to chyba największy problem przy zagranicznych zakupach - trudności w porozumiewaniu, mam rację? Ceny mają naprawdę niskie, jak na niemiecką szkółkę. Moje dwie róże od nich mają się bardzo dobrze, jedna tak sobie.

Jeszcze tylko 6 róż i koniec wiosennego sadzenia, mam nadzieję, że wszystkie przyjdą w tym tygodniu i nie będą się kisić na poczcie przez całe święta. Nie mogę się już doczekać, w szczególności Alchymista, Gartenträume, Astrid Gräfin von Hardenberg i Flammentanz ;:65
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asia, jeszcze czekasz na kolejne róże :roll: czy Ty je liczysz :;230 Ile obecnie juz masz krzaków, a ile jescze dojedzie tych zamówionych ;:108
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko - to już końcówka. Chciałabym je posadzić przed świętami. Prócz tych, które wymieniłam czekam jeszcze na George Ruf i Virdiflorę. Z moich notatek wynika, że w tym roku łącznie będzie u mnie 39 nowości. Te, które już rosły wcześniej, próbowałam zliczyć, ale zawsze o jakiejś zapominałam. Raczej nie przekroczyły setki, choć już prawie... A jak mi coś jeszcze wpadnie to będzie razem koło 140. To nie wiele. Po ostatnim sadzeniu stwierdziłam, że jeszcze trochę można by upchnąć :wink:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 :;230 upchnąć...., a 140 , to nie wiele. Asiu to będzie park różany.
Mam mniej od Ciebie. Muszę zrobić spis dokładny jak co roku.
Zawsze go robię jak już mam pewność, że wszystko z nimi po zimie jest Ok.
Nie których wcale nie znam. Będę z przyjemnością zaglądać do Ciebie. ;:168
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzy mi się park różany, ale na większej powierzchni. Niestety mojej nie da się zwiększyć, Teraz to już będzie kombinowanie i przesadzanie innych chabazi. Niestety, ostatnio posadziłam trochę historycznych, a one zajmują więcej miejsca. A mi się jeszcze marzą alby takie jak: Maxima, Mme Plantier, Chloris, Félicité Parmentier, Jeanne d'Arc, Celeste, Amelia, Maiden`s Blush, 'Königin von Dänemark, Blanche de Belgique, Mme Legras de St.Germain, Pompon Blanc Parfait (czyli prawie wszystkie :oops: ), do tego różne galijki i masa innych. Zobaczę, co dla mnie zostanie u Sipa, wszystkich na pewno nie dostanę. Doszłam do wniosku, że jeśli chcę mieć duże krzewy (a chcę ;:167 ) to tylko alby. U mnie nawet LO zmarzła i "rzekoma Tuscany S. - niby Kardynał" też będzie cięta do połowy. Za to Rose de Resht super, może też trochę dlatego, bo niższa? Mam też trochę nn - to z moich początkowych zakupów w marketach.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, piękne marzenia. Wierzę, że one się spełnią. :D
Możesz jeszcze pozbyć się tych nn i jak piszesz innych chabazi. :;230
Bardzo dużo miejsca Ci potrzeba na te wymarzone. Alby, to chyba jedne z mniejszych róż historycznych.
Bierz kartkę i rób plan nasadzeń, bo się pogubisz. :;230
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Asiu - z reguły nie ma problemu - Sip używa tłumacza albo ktoś mu tłumaczy bo od niego mam wiadomości po niemiecku, angielsku i po polsku.
Z niemieckimi szkółkami zwykle piszemy po angielsku - idzie się dogadać.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, z nimi idzie się dogadać, ale z P... to miałaś przeboje :roll: Całe szczęście przesyłka i róże dotarły :) Może to nie była kwestia dogadania się w danym języku, ale kwestia załatwienia sprawy.
Teraz na pewno masz dużo roboty z pakowaniem, ale to już ostatnie :)
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko nie zauważyłam Twojego wpisu :oops:
Róż nie zamierzam się pozbywać, no chyba, że Rumby :twisted: Do wywalenia mam głóg Paul`s Scarlet, który od dwóch lat tylko usycha i przyciąga mszyce, zero pożytku. To już będzie sporo miejsca, myślę, że taka jedna alba to spokojnie. Alby to chyba największe z historycznych. Wśród nich mniejsze są tylko Félicité Parmentier i może Königin von Dänemark. Na helpie wszystkie mają strefę 3b, więc raczej u mnie nie zmarzną :lol:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, alby, to jedne z największych :roll: . Dużo się uczę. Ja sobie ich odmawiam ze względu na ich gabaryty. Ale i tak zaszalałam, bo mam już Souvenir du Dr Jamain x2 , Souvenir de la Malmasion, Old Port, Louise Odier, te ostatnie to też
chyba historyczne. :D
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poza Old Port, wszystkie historyczne. Old Port ma chyba AniaDS, to taka w odcieniu lila-róż? Na Souvenir de la Malmaison zbieram się już od dłuższego czasu i w końcu tak się zastanawiam czy warto, skoro ona taka wrażliwa na mróz.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”