Fuksja - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basiu - trochę niewyraźne te zdjęcia - zbyt przybliżone, masz funkcję 'makro' w swoim aparacie? Tak, aby zrobić dobre zdjęcie za bardzo bliska?

I jeszcze jedno Basiu - zastanów się, czy Twoje fuksje nie mają za mokro lub nie mają za dużo nawozu? Ja w zeszłym roku swoją "przelałam" i przesadziłam z nawozem na maks.... - a miałam naprawdę dorodny okaz, no ale cóż, człowiek uczy sie błędach. Padła mi całkiem...
Postaraj sie o jeszcze jedno wyraźniejsze zdjęcia liści z bliska. Pozdrawiam Cie mocno. Pa.
:D
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
barbara
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2006, o 15:22

Fuksja zwija liście

Post »

O.K. postaram się o lepsze zdjęcia ale to już w poniedziałek bo teraz jestem zajęta> Miłej niedzieli ;:92 ;:80
Pozdrawiam! Barbara
Idź tak przez życie by nie potrącać innych.
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I co basieńko? Jak twoja Fuksja?? :wink:
Pozdrawiam! Karina
Awatar użytkownika
barbara
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2006, o 15:22

Fuksja zwija liście

Post »

Witam Cię Karinko

Przepraszam że się nie odzywałam ale zapomniałam ci napisać że wyjeżdżam. Wróciłam wczoraj wieczorem i dopiero dzisiaj zajrzałam na forum. Fuksje bez zmian ale wypuszczają świeże odrosty myślę sobie że jak wystawię je na balkon gdy będzie dostatecznie ciepło to one przyjdą do siebie. A co do nawozu to podlewam je dopiero od marca i to tylko humvitem-eko. :lol:
Pozdrawiam! Barbara
Idź tak przez życie by nie potrącać innych.
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ok, to zobaczmy co będzie- skoro wypuszczają nowe pędy tez przyglądaj im sie bacznie. Pozdrawiam! :)
Pozdrawiam! Karina
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Problemy z fuksjami

Post »

Witam,
jestem poczatkujaca w swiecie fuksji i mam kilka pytan ktore chodza mi po glowie od dluzszego czasu. Kupilam moje fuksje jako male sadzonki w sklepie internetowym, przesadzilam do doniczek i obserwowalam jak powoli sie 'rozkrecaja'. Teraz sa na etapie kwitnienia. Niepokoi mnie jednak fakt ze znacznie wyrosly, ale nie sa zbyt sztywne. Galazki, szczegolnie te obciazone kwiatami, pochylaja sie i opieraja o inne rosliny. Trzymam je w polcieniu, bo na moim poludniowym oknie zbyt wysychaly, na wschodnim parapecie tez jakos nie rosly (a teraz i tak sa za duze by je tam postawic). Myslalam ze moze one sie tak wydluzaja w poszukiwaniu slonca? Zastanawiam sie co z tymi wybujalymi krzewami zrobic, bardzo latwo sie lamia a mi sie serce kraje jak to widze :( Czy powinnam je moze modelowac? Czy macie jakies doswiadczenia w tej kwestii? Widzialam gdzies formacje zwana wachlarzem, ale nie wiem jak sie do tego zabrac i czy czas kwitnienia jest odpowiedni by rosliny 'musztrowac'.
Kpolejnym problemem sa oklapniete, miekkie liscie u jednego z kwiatow. Tylko jedna galazka ma takie, od tygodnia mniej wiecej. Z kolei pozostale galazki maja kilka dziwnie pomarszczonych listkow, szczegolnie te od gory, nowo wypuszczone. Nie wyglada to jeszcze tragicznie ale zaczyna mnie powoli niepokoic.
Mam nadzieje ze podzielicie sie ze mna swoimi doswiadczeniami i moje fuksje jakos przezyja u mnie.
Pozdrawiam,
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Problemy z fuksją

Post »

Z fuksji odpadają liście. Fuksja jest zdrowa, liście są zielone. Odpadają z dwóch - trzech pędów. Jaka przyczyna?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Jeśli nie ma śladów mączlika lub mszyc lub chorób, jeśli nie zalałeś jej ani przenawoziłeś to:
czasami tak się zdarza " po prostu" na korzyć młodych odnóżek. Starsze pędy zamierają.
Na moje oko te trzy pędy wychodzą z jednej podstawy?
Przydatny link: http://www.fuksje.prv.pl/
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko o fuksjach, ich uprawie i chorobach znajdziesz tu http://www.fuksje.prv.pl/
Niepokoi mnie jednak fakt ze znacznie wyrosly, ale nie sa zbyt sztywne. Galazki, szczegolnie te obciazone kwiatami, pochylaja się i opieraja o inne rosliny.
Najwidoczniej kupiłaś fuksje o pokroju zwisającym. To najzupełniej normalne, ze gałązki się zwieszają. Trzeba im zapewnić stabilną doniczkę(jeśli stawiasz na parapecie) lub po prostu powiesić je w "wiszącej" doniczce.
Trzymam je w polcieniu, bo na moim poludniowym oknie zbyt wysychaly, na wschodnim parapecie tez jakos nie rosly (a teraz i tak sa za duze by je tam postawic). Myslalam ze moze one się tak wydluzaja w poszukiwaniu slonca?
Fuksje nie lubią pełnego nasłonecznienia- bardzo dobrze, że trzymasz je w półcieniu.
Czy powinnam je moze modelowac?

Wiosną uszczykuje się im wierzchołki wzrostu dla rozkrzewienia rośliny i lepszego kwitnienia. Teraz już nieco za późno na modelowanie. Roślinka nie zdąży w pełni wykwitnąć.
Kpolejnym problemem sa oklapniete, miekkie liscie u jednego z kwiatow. Tylko jedna galazka ma takie, od tygodnia mniej wiecej. Z kolei pozostale galazki maja kilka dziwnie pomarszczonych listkow, szczegolnie te od gory, nowo wypuszczone.
Jeśli nie ma śladów szkodników lub chorób to prawdopodobnie ma za mokro (ewentualnie za sucho) lub przenawoziłaś ja. Jednak to pomarszczenie liści niestety gwarantuje albo mszyce, albo mączlika, albo inne paskudztwo. Poczytaj o szkodnikach na stronie, do której podałam Ci link.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie tych pięknych kwiatów
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dziekuje bardzo za kometarze do poszczegolnych kwestii. Jestem zaskoczona iz mam 'fuksje o pokroju zwisającym' gdyz sprzedawca okreslij je jako 'upright' a nie 'trailing'. Odmiana ktora teoretycznie nabylam to Dollar Princess, ale teraz zastanawiam sie czy i to jest poprawne? Zamieszczam zdjecie do identyfikacji:
Obrazek
Po zapoznaniu sie z sekcjami dotyczacymi chorob fuksji stwierdzilam iz moja fuksja byla przelana. W gre wchodza tez roztocze (innych paskudztw nie widac). Czy samo podsuszenie wystarczy? Szkoda mi roslinki bo to ladna odmiana, Blue Carmel (bialo-niebieska). Widze juz ze paki sie zmarnowaly, zrobily sie miekkie i zarozowione (byly biale). Mam nadzieje ze chociaz rosline da sie odratowac:(

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomocne komentarze!
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co sadzą specjaliści od kwiatków? :D
Czy powodem zrzucania liści może być zbyt wilgotna ziemia? W doniczce tej jest HydroŻel czyli substancja magazynująca wodę.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próbować zawsze można :) Zależy jaki stopień przelania. Nie podlewaj jej teraz zupełnie. Niech wyschnie całkowicie podłoże. A potem podlewaj bardzo umiarkowanie.
Omdlałe listki oderwij - jeśli to przelanie to już nie wrócą do formy. W ich miejsce powinny wyrosnąć nowe jak roślina wróci do formy.
Ja jednak obstawiałabym przy okazji jakieś paskudztwo skoro są poskręcane listki szczytowe. Obejrzyj je pod lupą. Wtedy należałoby zastosować jakiś oprysk. Osobiście codziennie przeglądam swoje fuksje i "ręcznie" zdejmuję paskudztwa typu mszyca. Nie jestem fanem chemii. Tym bardziej, że fuksje są na nią bardzo wrażliwe i łatwo przesadzić. Gorzej jednak jeśli wda się przędziorek lub mączlik - tego nie zdejmiesz "ręcznie"
Fuchsia Carmel Blue.. woow rzeczywiście byłoby jej szkoda :cry:
Co do identyfikacji to przydałby się tu jakiś znawca. Ja tak ogromnej wiedzy nie mam :oops:
Do tego przydałoby się zdjęcie całej roślinki - nie tylko kwiat. (sama kolorystyka podobna do tej odmiany) Jak duże ma kwiaty?
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Według mnie tak. U większości kwiatów w tym także fuksji wskazane jest żeby ziemia trochę przeschła przed ponownym podlaniem. Zmień ziemię ale juz bez dodatku hydrożelu
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie nie podlewam wodą i listki przestały spadać. Może przyciąć trochę gałązki z których opadły liście co spowoduje rozkrzewianie się? Ziemia jest dobra - kompostowa.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
lwica79
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 23:34

Post »

ja nie jestem znawczynią :), ale fuksje posiadam, między innymi Dollar princess, i ta Twoja Dahira jest z pewnością Dollar princess. Jakaś inna, ale niestety nie wiem jaka. A gdzie można obejrzeć fotkę Twojej Blue carmel??

taka jest dollar princess :
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”