Ogródek Robaczka
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka
Robaczku jak ty to robisz,mieszkamy tak blisko,ty już masz i tulipany i sasanki,u mnie jeszcze nie,a hiacynty gdzieś mi wcięło 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale ładnie i kolorowo u Ciebie.
Zastanów się nad wisterią, żeby potem nie było katastrofy budowlanej
Sprawdziłam te betonowe deski. Drogie
Wychodzi chyba 200 zł za metr. Niestety nie dla mnie. M. by mnie z domu wypisał.
Zastanów się nad wisterią, żeby potem nie było katastrofy budowlanej

Sprawdziłam te betonowe deski. Drogie

Wychodzi chyba 200 zł za metr. Niestety nie dla mnie. M. by mnie z domu wypisał.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obawiam się, że wisteria w końcu uniosłaby altanę w niebiosa
Zostawiłabym tylko róże, najchętniej powtarzające, z powojnikami. Miałabyś domek z bajki 

Kasiu, brak mi słów... Normalnie brak mi słów.
Masz taką wiosnę, że mnie aż skręca. No nie mogę... 

Kasiu nie za dobrze Ci się powodzi.
U Ciebie wiosna,kwiaty- pomysłów moc, które umiesz zrealizować
No i złoto-gratulacje
Pergolę też sobie super wybrałaś już ją widzę u Ciebie w ogrodzie. 

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Dzień dobry wszystkim
Słonko za oknem, przymrozków w nocy jednak nie było, wiatr trochę ustał - można ruszać do ogrodu
Chciałabym posadzić dwa liliowce, które na razie mieszkają sobie w donicach i może niektóre byliny, które przyszły w paczce w piątek. Czy można wysiać ostróżkę hiacyntową i smagliczkę do gruntu? czy za wcześnie?
Martusia
Rozumiem Cię doskonale, oczy Kota ze Shreka to moje podstawowe narzędzie negocjacji
Kasiu, u mnie jakoś wszystko wystartowało wcześniej w tym roku, bo tulipany są od północy i już kwitną - ale to odmianu botaniczne, zakwitają w pierwszej kolejności. Sasanki mają już ponad 2 lata, to spore kępy, dobrze ukorzenione i od strony południowej, mają zaciszne miejsce i dużo słońca, może dlatego? Nic się nie martw, u Ciebie też za chwilę wszystko wystartuje
Ja się obawiam nocnych przymrozków przy tak wybujałych roślinach, więc są i minusy wczesnej wiosny..
Gosiu, wisteria to był tylko pomysł - dobrze, że tyle mądrych głów nade mną czuwa na Forum
Nie sądziłam, że ten beton taki drogi
Wychodzi na to, ze kamień tańszy - za kamień gnejsowy płaciłam 130 za metr, a były też inne za 80 zł za metr. Najtańsza wersja to odpad granitowy, to kosztuje ok. 50 zl za metr.
Ewa, róże i powojniki to zestaw obowiązkowy, zostaje
Muszę jeszcze wybrać odmiany róż, ale wstępnie podoba mi się wspomniany Bobbie James i do niego coś różowego w stylu RU, które już mam w innym miejscu. Myślisz, że można posadzić 4 różne odmiany, przy każdym filarze? Jeśli tak, to jest już Eden Rose, a do tego dobiorę 3 inne. Do tego powojniczki..
Asia, niech Cie nie skręca tylko lepiej przyjedź w odwiedziny
Zapraszam jak tylko skończę remont tarasu
Ewuniu, odbijam sobie ogrodowe straty, które 'zawdzięczam' fachowcom od tarasu..metoda kompensacji dobra na wszystko
A wiosenka niezależnie od tego, upodobała sobie mój ogród w tym roku - mam nadzieję, że przymrozki będą mnie omijać, bo inaczej może być pogrom... 

Słonko za oknem, przymrozków w nocy jednak nie było, wiatr trochę ustał - można ruszać do ogrodu

Chciałabym posadzić dwa liliowce, które na razie mieszkają sobie w donicach i może niektóre byliny, które przyszły w paczce w piątek. Czy można wysiać ostróżkę hiacyntową i smagliczkę do gruntu? czy za wcześnie?
Martusia

Kasiu, u mnie jakoś wszystko wystartowało wcześniej w tym roku, bo tulipany są od północy i już kwitną - ale to odmianu botaniczne, zakwitają w pierwszej kolejności. Sasanki mają już ponad 2 lata, to spore kępy, dobrze ukorzenione i od strony południowej, mają zaciszne miejsce i dużo słońca, może dlatego? Nic się nie martw, u Ciebie też za chwilę wszystko wystartuje

Gosiu, wisteria to był tylko pomysł - dobrze, że tyle mądrych głów nade mną czuwa na Forum

Nie sądziłam, że ten beton taki drogi

Ewa, róże i powojniki to zestaw obowiązkowy, zostaje

Asia, niech Cie nie skręca tylko lepiej przyjedź w odwiedziny

Ewuniu, odbijam sobie ogrodowe straty, które 'zawdzięczam' fachowcom od tarasu..metoda kompensacji dobra na wszystko

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Kasiek czytam, ze u Ciebie tez slonecznie
U mnie tez nie najgorzej ale wiatrzysko skutecznie hamuje moje zapedy wyjsciowe 

Kasik, u mnie też słońce, najpierw nieśmiałe, teraz coraz mniej chmur
Wychodzę i już 

- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Jestem pod wielkim wrażeniem Twojego ogrodu
nie mam pojęcia jak to się stało, że do tej pory go nie odwiedziłam. Piękne kompozycje roślinne i architektura ogrodowa tworzą niesamowity klimat.Jeśli pozwolisz będę częstym gościem.

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Kasiu
nacieszyłam oczy wiosna w Twoim ogrodzie 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Kasia, nie wiem dlaczego takie drogie. Może dlatego, że to nowość?
Wyglądają faktycznie rewelacyjnie, ale nie za taka cenę.
Wyglądają faktycznie rewelacyjnie, ale nie za taka cenę.
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Kasiu
taka piękna wiosna u Ciebie a u mnie zima wróciła
i jeszcze mrozami nas straszą.
Fajnie wyglądają te Twoje tulipanki , jak jakieś wojsko, tak powsadzane w szeregu.

i jeszcze mrozami nas straszą.

Fajnie wyglądają te Twoje tulipanki , jak jakieś wojsko, tak powsadzane w szeregu.

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Jule, ja też dzisiaj zdecydowałam się podglądać ogród zza okna
Wieje cały czas, z moich ambitnych planów sadzenia wyszły nici..a w ogóle to zapomniałam Wam powiedzieć, że dostałam przesyłkę z cebule.pl. Szybko o niej zapomniałam, bo takie mizernoty przyszły, że ledwie można je dostrzec w trocinach...
Aga, ja miałam równie bojowe nastawienie, ale szybko się wyleczyłam
Zimnooo..
Aancyk - dziękuję, bardzo mi miło Cie gościć
Zaparaszam ponownie
Halinko, miło mi
Zapraszam na wiosenne "ładowanie bateryjek"
Margo, być może chodzi o to, że to nowość. Może warto popytać w kilku miejscach? czasami jedna faktura i rodzaj bardzo drogi, a inny może być tańszy, choć różnica w wyglądzie niewielka
Ja znalazłam np. betonowa imitację drewna w formie dużego pniaka (przekrój dużego drzewa) wymiary w cm: 40x35x4,2; waga: 11,40 kg; cena brutto: 31 zł/szt, ale są też betonowe deski od 7 zł za sztukę, nie wydaje mi się żeby metr wyszedł 200zł. Wyślę Ci linka na PW.
Krysiu, u mie też dzisiaj chłodnawo, ale śniegu całe szczęście nie ma..
Tulipanki sadziłam na warcie, rzędami, w klombach, kupach i jak popadnie
Jest ich u mnie z 500 sztuk...
Tulipanki, tulipanki...moje ulubione cebulkowe
Już powoli startują, ale jak patrzę na ubiegłoroczne zdjęcia to już na nie czas. Na zdjęciach z 15go kwietnia ubiegłego roku, kwitła mi już cała rabata tulipanowa
W tym roku wydają się jednak dosyć.. karłowate Liście trochę pokarbowane, a pączki kwiatowe głęboko siedzą w liściach..Może to złudzenie, ale liście wydają się mniej okazałe niż ubiegłoroczne. A jak się zachowują Wasze tulipanki?
Fotka z 15 kwietnia 2011:

Nie mam identycznego ujęcia, ale spójrzcie na same tulipany - te długaśne to czosnki, tulipany to te powykręcane liliputy

..chociaż 2 tygodnie to szmat czasu, może jeszcze wystrzelą..

Aga, ja miałam równie bojowe nastawienie, ale szybko się wyleczyłam

Aancyk - dziękuję, bardzo mi miło Cie gościć

Halinko, miło mi

Margo, być może chodzi o to, że to nowość. Może warto popytać w kilku miejscach? czasami jedna faktura i rodzaj bardzo drogi, a inny może być tańszy, choć różnica w wyglądzie niewielka

Ja znalazłam np. betonowa imitację drewna w formie dużego pniaka (przekrój dużego drzewa) wymiary w cm: 40x35x4,2; waga: 11,40 kg; cena brutto: 31 zł/szt, ale są też betonowe deski od 7 zł za sztukę, nie wydaje mi się żeby metr wyszedł 200zł. Wyślę Ci linka na PW.
Krysiu, u mie też dzisiaj chłodnawo, ale śniegu całe szczęście nie ma..

Tulipanki, tulipanki...moje ulubione cebulkowe

W tym roku wydają się jednak dosyć.. karłowate Liście trochę pokarbowane, a pączki kwiatowe głęboko siedzą w liściach..Może to złudzenie, ale liście wydają się mniej okazałe niż ubiegłoroczne. A jak się zachowują Wasze tulipanki?
Fotka z 15 kwietnia 2011:

Nie mam identycznego ujęcia, ale spójrzcie na same tulipany - te długaśne to czosnki, tulipany to te powykręcane liliputy

..chociaż 2 tygodnie to szmat czasu, może jeszcze wystrzelą..

wiesz co Kasiu jak teraz czytam o tych tulipankach to moje też mają zdeformowane listki, w ogóle jakieś dziwne są.... mimo, że były przecież sadzone nowe cebulki i zupełnie na nowym miejscu, ale mi się zdaję, że to wina ciepłego grudnia i stycznia, wtedy one częściowo się pokazały no i luty to mróz i snieg i dostały po głowie
zaś te co się nie pokazały w styczniu to teraz ich listki są proste ale za to kwiatów nie widzę....dziwne
ale nie ma co się martwić na zapas, pewnie zakwitną
ojej taka była przesyłka z cebul.pl?
no to ..... 

zaś te co się nie pokazały w styczniu to teraz ich listki są proste ale za to kwiatów nie widzę....dziwne

ale nie ma co się martwić na zapas, pewnie zakwitną

ojej taka była przesyłka z cebul.pl?

U mnie jest to samo. Poza botanicznymi - pozostałe są mizerne, wydaje się, że mają same liście, pączków kwiatowych próżno szukać. Też mnie to martwi.
Kasiu, dzięki za zaproszenie
. To Prima Aprilis? 

Kasiu, dzięki za zaproszenie