Tu na razie jest ściernisko ale będzie ..... ogród - harwi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki tulipanka nam też się podoba ;) Dobrze, że mam zdolnego mężusia ;) ale mnie tez bolą ręce od piłowania szlifowania i malowania hihi i wymyślania mu nowych kombinacji hihi

Roślinek skalnych to tylko te co widać na fotkach ;) i mam nadzieje, że się rozmnożą.
A z warzywniaka może sie uda kto wie może zajączki będą łaskawe hihi :D

Już prawie skończony dokończę malowanko i małe prace zabezpieczające i brakuje mu tylko roślinek
Obrazek

Dzięki anwi :D
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Witaj Harwi :D ... podziwiam tempo prac i ta budowla (!!!) ogrodowa jest na medal :) ja też dopiero teraz zaczynam swą przygodę z ogrodem, widzę, że muszę nabrać tempa, bo wszyscy mnie wyprzedzą ;)
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Post »

Witaj Wiolu!

Widzę, że idziesz jak burza... podziwiam jak dużo już zrobiliscie. Skalniak zapowiada się super.
Sasanki śliczne (też sobie ostatnio kupiłam :wink: )

Kawał ziemi macie :D Aż sprawdziłam gdzie to jest... to moja (była) strona miasta. Na Jerzmanowie mam kumpelę :D Pamiętam jak Jarnołtów był kupowany...czas leci.

Trzymam kciuki za dalszy tak szybki postęp prac.
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiolu! Ale się tu pozmieniało! Kawał roboty wykonaliście, skalniaczek ślicznie się zapowiada, no i nowe roślinki też piękne i kolorowe!
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Witaj Wiolu. :D :D :D
Oglądając Twoje zdjęcia, przypomniałam sobie swoje początki, było podobnie, a nawet gorzej, bo chwastowisko po pas.
Minęło 8 lat i właściwie już mogę nazwać to miejsce ogrodem.
Moja działka jest troszkę większa, ale ma podobną szerokość - 20m do 23m.
Z początku nie wiedziałam jak rozsądnie zagospodarować taki pasek. Z czasem okazało się, że jej kształt jest bardzo wygodny.
Zapraszam do zaglądnięcia, do mojego ogrodu, może coś Cię zainspiruje.

Moje rady na początek.
Nie wierz, że zapamiętasz nazwy roślin albo że utrzymają Ci się etykietki. Każdą nową roślinę, jeżeli znasz jej nazwę wprowadzaj do komputera. Rób zdjęcia i dokumentuj jej rozwój.
Ja tego nie robiłam od początku, i do tej pory mam jeszcze trochę nieznanych z nazwy roślin.
Sama na siebie jestem zła o to gapiostwo, ale wtedy, na początku, cieszyłam się, że "coś" rośnie nie przejmowałam się tym co rośnie.
Efekt tego niezapisywania, kupowanie posiadanych już roślin.
Może Ty już prowadzisz taką dokumentację, więc niepotrzebnie piszę, jeżeli tak, to wybacz. :D

Jeszcze jedno.
Wybudowaliście piękny trejaż. Czy brałaś pod uwagę wiatry?
W takim "szczerym" polu wieją jak d..... :evil:
Szkoda by było gdyby wichrzysko zniszczyło taką śliczną konstrukcję.

Wiolu na początek pomyśl o drzewach. Na działce musi być trochę cienistych miejsc, bo w naszym regionie lata bywają baaardzo gorące. Zechcesz posadzić rośliny lubiące półcień, i będziesz z utęsknieniem czekała na wolno rosnące drzewa.
Brzózki są ładne, ale pod nimi nic nie posadzisz, są pazerne.
Sadząc drzewka myśl od razu o ich systemie korzeniowym, czy będzie można pod nimi posadzić, np. Rh, czy hosty, czy inne piękne cieniolubne.

Rozpisałam się niemożliwie. Przepraszam. :D :D :D

Życzę Tobie, i sobie też, ładnej pogody dla ogrodomaniaków. :lol:
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cynamon, Mikkaka, Daisy dzięki za odwiedziny. Nie wywiało was hihi
Na Jerzmanowie mam kumpelę Very Happy Pamiętam jak Jarnołtów był kupowany...czas leci.
No i one są już dzielnicami wrocławia może w następnej kolejności będzie Gałów ;) Jak będziesz u kumpeli to zapraszam na grila mam już nawet ławkę hihi

Lila31- jestem bardzo wdzięczna za twoje rady. Zamówiła sobie właśnie etykietki ale i tak prowadzę sobie taki zeszyt ogrodu w którym pisze co kiedy robiliśmy kupowaliśmy itd ;) Ale w komputerze zrobię sobie taki z roślinkami super sprawa i fotki ;)
że "coś" rośnie nie przejmowałam się tym co rośnie.
ja też szczególnie jak coś dostałam i ten ktoś nie wiedział co to jest
:oops:
Wybudowaliście piękny trejaż. Czy brałaś pod uwagę wiatry?
W takim "szczerym" polu wieją jak d..... Evil or Very Mad
hhihi właśnie dlatego go wybudowaliśmy :P Bo tak wiało, a nie było się za co schować. Jest naprawdę solidnie zrobiony na podmurówce ;) i nawet nie drgnie podczas wiatrów. A my tam mamy już ławeczkę i nam nie dmucha ;) Dlatego też ten dół jest z całych desek -to dla nas, a góra dla roślinek hihi

Drzewka to było właśnie pierwsze co sadziliśmy znaczy iglaki ;) sosny i świerki z nich będzie troszkę cienia mam nadzieje ;) Koło trejażu są posadzone brzózki i wierzby. Nie wiedziałam że brzoza jest taka bazerna :oops:
Rozpisałam się niemożliwie. Przepraszam.
--no coś ty mów mów ja wszystko koduje i zapisuje takie rady są na wagę złota

:D
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiolu :P
Widzę że skalniak ci się powoli zapełnia roslinkami :lol: . Jak się to wszystko rozrośnie to będzie dopiero co oglądać ;:111 .Jeszcze troszkę a będziesz miała busz :D .
Budowla jak widzę też ma solidną podstawę :lol: , to tylko teraz ją trzeba obsadzić jakimiś pnączami i będzie super :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Witaj Krajanko :-)
Bardzo zaimponował mi Wasz planistyczny sposób urządzania ogrodu.
Wszystko wycyzelowane, niemal jak w podręczniku " Rzetelnego Ogrodnika".
Oczywiście, najbardziej ucieszył mnie kompostownik, bo wierz lub nie, ale spotkać osobę, która myśli o tym urządzeniu przy zakładaniu opgrodu, to jak znaleźć czarną perłę :-)
Zagospodarowanie kamieni - extra pomysł. Może jeszcze sąsiedzi zechcieliby przy bronowaniu podrzucić Wam swoje?
Byłoby piękne ogrodzenie w przyszłości :lol:
Trójnóg- kapitalny , w sam raz dla Pytii :lol: , której przydałoby się towarzystwo Bachusa!
Winne grona zwisające do spragnionych ust...
Poza tym - słońce jest, woda jest, a i ochrona zimą łatwa do zapewnienia( budowlana mata słomiana).

Milinowi i wiciokrzewowi źle wróżę, gdy w ziemi powieją wiatry - to dobre rośliny do zamkniętych przestrzeni lub angielskiego klimatu :?

Coż więcej - imponujący Kierownik Budowy z Ciebie! :P
A tanie i fajne sadzonki sa w ogrodnictwie w Kątach W-wskich przy zjeździe z autostrady :)
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolcia -Dzięki za odwiedziny. Tak powolutku się będzie zapełniać ;) i mam nadzieję, że się rozrośnie i w końcu i ja pokaże co tam u mnie w trafie piszczy ;) Trejaż (my tak go nazywamy) właśnie obsadziłam wiciokrzewem (dwie sadzonki) z zachodniej strony i południowej zwykłym bluszczem. Na efekty trzeba będzie sporo czasu poczekać :?

Witaj Hanka miło, że wpadłaś na moje pole :lol: Hmn mówisz że
bardzo zaimponował mi Wasz planistyczny sposób urządzania ogrodu.
Wszystko wycyzelowane, niemal jak w podręczniku " Rzetelnego Ogrodnika".
to baardzo duży komplement dla nas. Ponieważ my każdą rzecz robimy pierwszy raz ;) Mamy zero doświadczenia z urządzaniem ogrodów i roślinami. Ale my od zawsze lubimy zieleń i dłubanie w ziemi hihi Nasi znajomi na balangę a my nie dajemy rady bo po całym dniu na działce kopaniu, sadzeniu, piłowaniu wożeniu kamieni to marze tylko o kąpieli i spaać hihi
Zagospodarowanie kamieni - extra pomysł. Może jeszcze sąsiedzi zechcieliby przy bronowaniu podrzucić Wam swoje?
;) fajnie by było by same do nas przyszły. Ale mamy ich pozwolenie na pozbieranie tylko rąk brakuje do pracy. Mój M mówi, że "no drzewo posadził dom zacznie budować to syna mu brakuje do pomocy "hihi
Milinowi i wiciokrzewowi źle wróżę,
oj to niedobrze bo właśnie go posadziłam :cry: :cry:
A tanie i fajne sadzonki sa w ogrodnictwie w Kątach W-wskich przy zjeździe z autostrady
dzięki. tam jeszcze nie byłam. Ale za to dość tanio (tak mi sie wydaję) jest w kwiatonie i jeszcze tam są dwa po drodze w sumie koło siebie w Radwanicach. To jak się na Siechnice jedzie. ;)
Coż więcej - imponujący Kierownik Budowy z Ciebie!
-- taaa ja pomysły mam ale wykonanie to zasługa w 90% mojego M ;) Ja tylko pomagam ile daje rade ale mięśnie mam lipne hihi;))) Przy szlifowaniu deseczek na kratkę to miałam zakwasy nawet w palcach hihi No wiecie ale sporo tego było :oops:
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiolu ja mam wiciokrzew na kratce i nie sprawia mi kłopotu a milin w tym roku wyciełam bo nie kwitł 7 lat i po prostu zamieniłam go na różę pnącą uetersen :lol:
Ja milin puściłam tylko z jednego odrostu i też nie było z nim kłopotu. Pokaże ci póżniej jak znajdę zdjęcie :P
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola bardzo chętnie bym zobaczyła ten twój wiciokrzew ;) Tylko, że u mnie to naprawdę będzie mu wiało z zachodu boję się że sobie nie poradzi :cry: No zobaczymy ;)

Fox ja też nie przywiązuję zbytniej wagi i jak mi sie podoba to jest moja hii. Ale z drugiej strony fajnie znać ich nazwę ;) rodzaj odrazu mogę poczytać jakie ma wymagania co lubi a co nie. Ja się dopiero uczę i każda taka informacja jest dla mnie cenna i pozwala uniknąć rażących błędów.
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p
Od: 27 mar 2007, o 13:35

Post »

Witaj Harwi-Krajanko :D
Tyle zapału i serca wkładacie w ten kawał ziemi, że szybko będzie widać efekty. Piękny obszar do zagospodarowania.
Parę postów wcześniej pytałaś o roślinki "bez nazwy"- wg mnie na pierwszym zdjęciu jest hebe, a na drugim rogownica (kwitnie na biało)- tworzy gęste poduchy, szybko zadarnia obszar, dość ekspansywna.

pozdrawiam
Mariola
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Wrocek rulezzz hihi

Dzięki za info Hebe już namierzyłam ;) I nawet nie wiedziałam, że tyle odmian jest a śliczne są. :D
A rogownica- Już zapisuje ;)

A ty masz swoja działeczkę? Masz już swój wątek? Chętnie cię odwiedzę ;) Ja szukam sąsiadów koło Gałowa :lol:
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Post »

Wiolu!
Jak już ławeczka jest to na pewno przyjadę :wink: Najważniejsze to gdzieś przycupnąc i odpocząc. :D
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak już ławeczka jest to na pewno przyjadę Wink Najważniejsze to gdzieś przycupnąc i odpocząc.
hiih ławeczka to szumnie powiedziane ;) Deska obita wykładziną by nie mokła i położona na cegłach buhahha opieramy się na razie o trejaż - ale sie wygodnie siedzi nawet no i stolik też sobie zrobiliśmy prowizoryczny. Kto by tam siedział, na chwilkę się przycupnie i do roboty :lol: :lol: :lol: A zostawiam tam wszystko wiec jak zmoknie albo ktoś ukradnie nie będzie aż tak szkoda ;) Docelowo zrobimy co innego.

Ale te prowizorki pierwsze grille i ognisko już przeżyły :lol:

Zapraszam bardzo serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”