Magnolie kwitnienie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Suba
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 cze 2010, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magnolia - uprawa

Post »

Wielkie dzięki, jak rozumię mam spryskać lub pomalować funabenem, gdy się ociepli, ale czy jakieś robaki mi nie wejdą do tej szpary krawędzie rozeszły się na jakieś 5 mm :x
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Wejdą to wyrzuć :lol:
Ja tu chichoczę, wybacz, ale drzewa rosły zanim jeszcze ludzkość na świat przyszła... rana ma być czysta i sucha. Drzewo zabezpieczy sobie tkanki pod raną; samego pęknięcia zapełnić nie ma jak, dopóki go nie zaleje z zewnątrz narastający kalus. Stąd pomalowanie farbą z fungicydem zapewnia pewną (niewielką w istocie, ale zawsze coś) dodatkową ochronę przed zakażeniem drewna.
I tyle. Są jeszcze pewne metody bardziej ambitne, które można zastosować przy poważnych uszkodzeniach, ale to dla profesjonalistów i w tym przypadku nie potrzeba. Przemarznięcie jest dla drzewa groźniejsze niż pęknięcia na pniu.
:wit
Suba
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 cze 2010, o 13:18

Post »

Dzięki :lol: to tak już jest, jak coś nie jest po naszej myśli to szukamy przyczyn i sposobu leczenia nie dajac szans przyrodzie ;:14 a jak zauwazyłeś radzi sobie całkiem nieżle. jeszcze raz dzięki :oops:
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam mam pytanie odnosnie mikoryzy. Posiadam mikoryzę dla wrzosowatych czy mogę ją na wiosnę podsypać przy korzeniach magnolii. Magnolia sadzona była w ubiegłym roku w czerwcu, czy dać sobie spokój.
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

,,Proszę o pomoc! trzy lata temu dostałam ,,starą" - magnolię (nie znam nazwy) w postaci sporego drzewka ok.1,8m wysokości. Okrywam, zasilam itp, ale nie zakwitła (u darczyńcy też nie). Roslinka ma już ok 12-14 lat! Jest jakiś ratunek? "
tak napisałam w kilka miesięcy temu, ale dopiero teraz mogę zamieścic obiecane zdjęcia, choc po tej zimie mogę już nie miec problemu.....

-- 25 mar 2012, o 14:05 --

nie udało się ;:124
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

A moja magnolia właśnie zaczęła kwitnąć :tan . Przy tej pogodzie za tydzień będzie cała w kwiatach.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

renzal pisze:Proszę o pomoc! trzy lata temu dostałam ,,starą" - magnolię (nie znam nazwy) w postaci sporego drzewka ok.1,8m wysokości. Okrywam, zasilam itp, ale nie zakwitła (u darczyńcy też nie). Roslinka ma już ok 12-14 lat! Jest jakiś ratunek? :shock:

pozdrawiam

Renzal
Obrazek
Obrazek
może teraz?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Dzisiaj magnolia wygląda tak:
Obrazek Obrazek
anetik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lut 2012, o 12:13

Post »

Witajcie, jestem z okolic Krakowa, a widzę, że sporo osób również z tego regionu. Do moich kolekcji magnolii poszukuję odmiany Lennei lub Genie i nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś wie gdzie taka dostanę ( małopolskie i okolice Kalwarii i Wadowic ) to będę zobowiązana. Zależałoby mi zakupić ją teraz przed kwitnieniem, bo może zakwitłaby już u mnie :D
Awatar użytkownika
Destiny
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2012, o 10:01
Kontakt:

Re: Magnolia - kiedy do gruntu?

Post »

hejka, mam pytanko, właśnie w biedronce pojawiły się magnolie po ok 13 zł, i kiedy można je wsadzić do ogrodu, jaki miesiąc jast najlepszy, czy trzeba czekać dop maja?? i czy krzaczek można przetrzymać w piwnicy?? bo w domu to chyba za ciepło jej będzie? :shock:
buziaki ;:196
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Re: Magnolia - kiedy do gruntu?

Post »

Zależy gdzie były trzymane przed przyjazdem do sklepu, krzewy jak i drzewa , byliny można już sadzić , najlepszy moment. Jeżeli była trzymana w szklarniach czy innych pomieszczeniach zahartował bym ją przez okres kilku tyg. i dopiero wsadził do gruntu. Zapytaj kierownika , pracownika sklepu z kąd przyjechały.
anetik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Sama sobie odpowiem, bo znalazłam co chciałam, szkoda że tu nikt się nie pojawia bo mam parę pytań do fanów magnolii... może jednak. Czytałam posty, że niektórzy czasami tną magnolię ( wiem, że nie jest to zalecane ) ale chciałam się dopytać, tych co tną, jakie mają efekty i skutki i kiedy tną i jak dużo?? Czekam na kwitnienie może się wtedy pojawicie.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

anetik, a gdzie 'Genie' znalazłaś? Czy mogłabyś napisać?
Ja moje magnolie staram się nie ciąć, ale czasem muszę, wtedy trzeba posmarować rany maścią ogrodniczą. Młode egzemplarze jednak lepiej nie ciąć.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja cięłam magnolię, bo chciałam formę drzewka.
Jak najbardziej można ją przycinać ale zaraz po kwitnieniu i zanim zaczną się rozwijać liście, wtedy nie płacze. Miejsc cięcia niczym nie smarowałam
anetik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Genie, nie znalazłam, jedynie Lennei i Rustice Rubre, ale to mi wystarcza :D Na genie będę dalej polować
dzięki za informacje co do cięcia !!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”