W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7

Post »

32 odmiany piwonii ;:224 Za kilka lat będzie widok jak z najlepszych kolekcji. Życzę zgodności odmianowej!
Mówisz, że zwykły tzn. wielkokwiatowy tulipan skarłowaciał :?: Wygląda teraz jak botaniczny. Ciekawa sprawa.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

No właśnie. 32 odmiany piwonii, to bardzo dużo. Nawet nie wiedziałam, że tyle jest odmian.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko , istne szaleństwo z zakupami tyle peoni żółta śliczna i sorbeta też kupiłaś ;:138 Nawet nie wiedziałam że jest tyle jeżówek :roll: Oj będziesz czarować -jak to wszystko zakwitnie ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Pozwalam sobie na wpisanie się do Ciebie bo piękne kwiaty pokazujesz ciepłych dni życzę. ;:3 ;:3 ;:167
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Witaj :wit ale szalejesz z zakupami ;:63 , ja obiecałam sobie że już więcej nic nie kupię bo nie wiem gdzie ja to wszystko posadze ;:131
Pozdrawiam :wink:
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Bożenko - Bożena Śmigielskanko ;:167 dziękuję. Ja, zrezygnowałam z malw, ponieważ u mnie rosną strasznie niskie i w dodatku liście mają nieciekawe, tz. łapie je jakaś choroba.

Danusiu - dwostr ;:167 dziękuję za info na temat kielisznika. To na razie nie martwię się nim i czekam aż się wyśpi.

Kasiu - robaczek_Poznan ;:167 dziękuję, mam nadzieję, że niejedna piwonia Cię zauroczy. Ja, je uwielbiam, ślicznie kwitną, liście są ozdobą przez cały sezon ogrodowy, a w dodatku niektóre pięknie pachną.
W Biedronce chyba najtaniej można kupić cebulki i kłącza.

Izuniu - chatte ;:167 myślę, że w przyszłym roku skończę z kupowaniem i wezmę się wreszcie za kompozycje ogrodowe, ale czy na pewno, hihihi.
Izuniu, jak ostatnio byłam na działeczce, to policzyłam piwonie iii przed budynkiem rośnie ich 7 szt, to takie pierwsze, duże kępy, które maja już 10 lat; a za budynkiem 21 szt, to te sadzone w ostatnich dwóch latach.
Muszę jeszcze podsumować zakupione w tym roku piwonie ;)

Aniu - kubanki ;:167 współczuję, takich bezmyślnych sąsiadów, głupota ludzka nie zna granic. Dobrze, że się nic nie stało.
A u mnie teraz się zima zrobiła. Powieszone na balkonie pranie na kość zmarzło.

Elu - Tosia1 ;:167 mam nadzieję, że te stare kępy piwonii zakwitną pięknie, jak co roku, ale tegoroczne zakupy, to raczej nie. Muszę trochę poczekać na ich kwiaty.

Marysiu - Michalska ;:167 piwonie kupowałam w tych tz. kapersach iii wybierałam kłącza duże i zdrowe, które puszczają już nowe pędy.
Większość roślin kupuję w zaprzyjaźnionym sklepie ogrodniczym, a piwonie to od Wiśniewski Jacek - Junior, w cenie 10 zł.

Ewuniu - ewa w ;:167 dziękuję. Z, gdzie posadzić będzie problem, ale to dopiero po 15 maja będę się martwić. Już sobie przyrzekłam, że kupuję tylko żółte piwonie i koperkowe.

Zeniu - Zenia ;:167 z tymi cenami piwonii, to jest różnie, to zależy od sklepu ogrodniczego. Miesiąc temu kupiłam piwonie po 9,50 i to takie maleńkie mizerne kłącze, a teraz piękne duże kłącze po 10 zł. Chyba nie ma co się spieszyć ich zakupem, tylko rozsądnie do tego podejść. Najważniejsze, żeby kłącza były dobrej jakości i cena rozsądna.
Zeniu, zaczynam się martwić o moje maki rosnące w ogrodzie. Teraz u nas zima, śniegu nasypało iii miałam już nie jechać na działkę, ale nie wiem czy nie pojadę chociaż na chwilkę, żeby zobaczyć co z moimi makami.
Zakupione w tym roku maki siedzą w doniczkach, na balkonie i mają się, jak na razie dobrze. Jutro je sfoce.
U nas dwa dni temu padał deszcz z gradem i eM mówi, że na działce mokro jest. Wczoraj dosypało śniegu, to już nie wiem, jak roślinki z tym wszystkim sobie poradzą.

Jacku - JacekP ;:167 z tymi odmianami piwonii, to ja się chyba nigdy nie połapię.
Po świętach, jak będę miała więcej czasu, to poczytam na temat poszczególnych piwonii, kiedy i w jakim kolorze dokładnie kwitną, żeby je w odpowiednim miejscu posadzić już na stałe, czyli muszę zastanowić się nad kompozycją ogrodową.
Te tulipany, to mnie zupełnie zaskoczyły, a może one już ze starości zdziwaczały.

Halinko - hala67 ;:167 tych piwonii, to jest bardzo dużo.
Piwonie drzewiaste, dość kapryśne są.
Mam jedną drzewiastą i chyba przy tej jednej zostanę, bo miejsca brakuje.
Piwonie bylinowe są dość bezproblemowe, nooo i należą do roślin długowiecznych, więc warto je sadzić, dlatego tak szaleję z ich zakupem.
Piwonie koperkowe, bardzo mi się podobają, nie udało mi się jeszcze kupić ani jednej iii na ich temat jeszcze nic nie wiem.

Romciu - Romualda Witczak ;:167 dziękuję. Chyba za bardzo zaszalałam z tymi zakupami piwonii.
Sorbeta miała najmniejszy korzonek, ale kupiłam, bo sobie pomyślałam, że mogę jej już nie spotkać. Mam nadzieję, że korzonek da sobie radę i kwiaty będą cieszyły moje oczy.
Romciu, ja myślałam, że jest tylko jedna jeżówka, ta zwykłą różowa, lecznicza, a im głębiej badam temat jeżówek, tym ich więcej i coraz piękniejsze napotykam w @.

Jolu - lojka 63 dziękuje za odwiedzinki. Ja, do Ciebie też zaglądam, ale tak cichaczem, bezszelestnie.

Justynko - amatorka015 ;:167 masz rację, chyba najwyższy czas opamiętać się i skończyć z zakupami.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Wiedziałam, że jesteś już potentatką piwoniową! ;:138
Ależ to musi być zapach, jak taka ilość kwitnie ;:224
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 niestety nie wszystkie piwonie pachną :? Kupując piwonie kieruję się kwiatkiem na opakowaniu, a nie nazwą i czy pachnie :oops: taka ze mnie gapa.
Mam jedną starą odmianę piwonii, różową, która cudnie pachnie, a zapachu pozostałych w ogóle nie zauważam.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Halinko, wyrastasz na prawdziwą piwoniową ekspertkę na Forum ;:108 Przy takiej kolekcji, to nie dziwota ;:180
Teraz nie opędzisz się od pytań.. :;230 A ja czekam na Twoje cudowne okazy latem.. ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Halinko, ta żółta peonia to bylinowa? Nawet nie wiedziałam, że są takie. :roll: W ub. roku kupiłam drzewiastą. Na etykietce była
żółta. Jak zakwitła na czerwono - malinowo byłam trochę zawiedziona. Reszta na PW
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

A to ciekawe :shock: Pojęcia nie miałam, że są niepachnące piwonie ...
Mam tylko stare odmiany i każda pachnie trochę inaczej, ale każda dość mocno. Myslałam, że wszystkie pachną :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Halinko,ale bedzie piwoniowo u ciebie.Malwy u mnie też maja chore liscie,ciekawe czym to trzeba pryskać?Mimo tego nie zrezygnuję z nich,bo je bardzo lubię.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Halinko...domyślam się że twoje maczki w doniczkach już się pokazują. ;:108 . Moje jak zaklęte. Chyba im dzisiaj zajrzę gdzie trzeba :;230 , no coś za długo. ;:224 . Ciekawe czy te podmarznięte na działce jeszcze wypuszczą. Z piwoniami masz rację, z kupnem nie ma co się spieszyć. Liczę na te targi że będzie od wyboru do koloru, obym się nie przeliczyła. :;230. Na działkę na razie nie jeżdżę..brak czasu a i nic nie kwitnie. ;:223
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Wczoraj widziałam piwonie - i żółte tez :) - w Praktikerze, najdroższa była ok. 35 zł. Były różniaste duże i małe i różne kolory ;:oj
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Halinko wiosenne iryski przepiękne a kolor niesamowity, bardzo mi się podobają. Tulipanki lada dzień rozwiną się i zrobi się kolorowo, czekamy na takie widoczki. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”