Tamaryszku drogi dziękuję Ci bardzo za Twoje sugestie. Co do krokusów to ja staram się sadzić je w dużych grupach bo wtedy pieknie wyglądają. Niestety czasami padają ofiarami nornic, których u mnie pod dostatkiem - chociaż już się uczę i wiem, gdzie najchętniej grasują. Teraz jeszcze drżę o niektóre cebule lili

, wprawdzie starałam się e sadzić w tych miejscach, gdzie ich nie było, ale kto wie gdzie sie pojawiły. A Ty nie masz tego problemu? Przecież też mieszkasz na skraju dużego lasu? Bardzo trafnie odczytałaś mój opis tej rabaty. Moje pierwsze zamierzenie było stworzyć ze świerków jednolite tło dla mniejszych drzew i krzewów, stanowiących drugą linię. Ale teraz sama już nie wiem co zrobić, stąd też była ta prośba do Was. Nie wiem co będzie dalej ze świerkami..... Dokładnie obejrzałam korzenie, dziurę po świerku, jego igły na białej kartce, przekrój pnia - i nic niepokojącego nie znalazłam. Ale ja jestem tylko amatorem i czasami oczywiste objawy jakiejś choroby mogą być dla mnie niewidoczne. Ten temat jeszcze jest u mnie otwarty, dlatego też na razie chyba się wstrzymam z sadzeniem .... sama nie wiem co robić
Uleńko oj mam dylemat, mam.... Ta choina to też jest jakaś myśl. Muszę o niej poczytać i ją poogladać. Jakieś pomysły już mi się tlą w głowie, ale muszę iść do ogrodu i sprawdzić ile tam mam miejsca i ile trwnika mogę skasować

. A na razie leje i leje..... Jeszcze raz dziękuję
Agatko dzięki bardzo za wtrącenie się do dyskusji. Głos kazdej z Was jest dla mnie na wagę złota i naprawdę jestem Wam niesamowicie wdzięczna. Dzięki za linka jutro będę studiować bo dzisiaj już ledwo widzę klawiaturę
Grażynko metasekwoje już mam

- i to przywiezioną z Wojsławic - bardzo ładnie rośnie i ma już sporo ponad dwa metry. Bardzo ją lubię

Cypryśnika też mam, posadziłam w miejsce po pierwszym świerku, więc zostaje choina....? Niesamowicie się cieszę, że mam tyle teraz do przemyślenia bo ja przy tej dziurze już się wypaliłam.
Asiu już mi brak słów podziekowań dla Was. Po prostu

Nie jestem za tujami, ale jutro obejrzę, a nuż to będzie ten strzał?
Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za pomoc 
Naprawdę jestem Wam niesamowicie wdzięczna i pozwólcie, że będę was jeszcze nękać ale już jutro - upss dzisiaj. Teraz dość już tej nocnej zmiany, bo muszę do pracy wstać przed siódmą
CDN....