Majka 411 - róże 2012 cz.1 (bliżej wiosny)

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majka 411 ? róże 2012 cz.1 (bliżej wiosny)

Post »

Dzieńdoberek :wit

Krysiu, tak się cieszę, że zdarzyłam z rozgarnięciem kopczyków przed deszczami. Prace w domu mnie też czekają, ale co tam?. To może poczekać. :D

Julcia, jak pojadę na trzy dni, to zawsze znajdzie się godzinka, dwie na pracę na rabacie.
Chyba więcej czasu zajmie mi zastanawianie się gdzie co wkopać. Lodówkę muszę zwolnić, dlatego przyspieszenia dostałam. Ja mam bardzo duży parasol i było już tak, że wkopywałam roślinki pod tym parasolem? :tan

Heniu, robiłam dokładnie to samo. Tylko, że ja nadmiar ziemi z kopczyków składuję na specjalnie wycementowanym miejscu tuż za rabatką różaną. Taczusia się przydała? :D Decyzję o rozgarnięciu kopczyków podjęłam jak zobaczyłam co się dzieje pod nimi. Róże bardzo pobudzone i dające ?czadu? , a wiec żeby nie zniszczyć później przyrostów wolałam od razu je rozgarnąć. Udało mi się jakoś nic nie uszkodzić. :tan

Lemeczko, to dzięki Twojemu ?spontanowi? pojechałam na działeczkę. Postaram się częściej myśleć i działać tak jak, to słowo brzmi. :;230 Kwiatki za dwa miesiące. Pashminka ? super przezimowała. ;:168

Aga, jak ja wam zazdroszczę przydomowych ogrodów. Jest tak czasami, że w ostatniej chwili wsiadam i jadę coś tam zrobić, bo właśnie pogoda dopisuje.
Sama nie mogę się doczekać jak one zakwitną. ;:65 ;:65

Moniczko, królewny dzielne, ale zasługa dobrego przezimowania to również, pochodzenie. ;:108

AniuDS, moje kopczyki zawsze są bardzo wysokie, a po zimie robią się trochę oklapnięte, ale na tyle, że nie marzną mi różyczki. Doktorka nie okryłam i mi podmarzły górne gałązki, teraz będzie startował jak rabatówkę. Mój błąd, na drugi rok dostanie kołderkę on, Edenka , Biały Eden, Laguna i A Shropshire Lad. Na tych różach zależy mi żeby nie były rabatówkami. :tan

Majeczko, to moja pierwsza wiosna z takim efektem. U ciebie też nie najgorzej na tyle róż. Ja czekam na Twoje Souveniry. ;:168

Ewciu, co tam przymrozki. Oby mrozów nie było . Ja już nie robie kopców. Może rozłóż na rabacie agrowłókninę, to powinno
zatrzymać te przymrozki. ;:108

Justynko, dzień był bardzo pracowity, decyzja o wyjeździe też spontaniczna. Już nie odczuwam takiego zmęczenia jak po pierwszej wizycie na działce po zimie. Zakwasów coraz mniej.
W Wesołej, na pewno będę róże, przecież to oczywiste. Muszę tam zadzwonić i pogadać kiedy będzie pierwsza dostawa, a oczywiście przy okazji odwiedzić Panią Jolę. Może wypatrzę jakiś igliczek ładny, mały i ciekawy.

Julcia, pokręciłaś, jadę jutro raniutko na trzy dni. Będę sadzić te z lodówki i te co teraz na logi stoją.
Co tam wiatr, aby deszcz nie lał, a popadywać z przerwami może. Widzisz jak ja spragniona grzebania w ziemi. ;:168

Zabeczko, tak naprawdę , to ja mam akurat takie odmiany (czyli wyleczyłam się lata temu z wielkokwiatowych) , a poza tym nowe róże mam ze szkółek zagranicznych przyjechały świetnie ukorzenione dlatego sobie dały radę. Od Petrowica dostałam maluszki, ale korzenia bardzo ładne.
Teraz one idą jak burza. Nauczyłam się przez te wszystkie lata, że podstawa to porządne zdrowe korzenie ;:333

Pastellka
Obrazek

Chippendaile
Obrazek

;:168
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Majeczko, wyglada na to ze dokonujesz właściwych różanych wyborów, a one odwdzieczaja sie zdrowym i pięknym wzrostem ;:63 doświadczenie masz ogromne, ja sie dopiero uczę..wiec testuje wszystkie, wielkokwiatowe rowniez, licząc ze łagodny klimat bedzie im sprzyjać...ten sezon bedzie doswiadczalny...pierwszy poważny test :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju dobrze,że na działeczce masz lodówkę i możesz tam przechować swoje skarby do czasu posadzenia ;:108
Właśnie rozglądam się za Pastelką do donicy na balkon.Miałabym pod nosem i mogłabym na okrągło podziwiać.
Z Rosarium nie opłaca mi się jednej zamawiać,z przesyłką dużo wyjdzie ;:173
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiek, :D wstyd się przyznać, ale przez mój ogród przewinęło się ??.i różnych odmian róż (specjalnie nie napisałam ile, tak będzie lepiej, bo to temat rzeka i nie na forum)
Lata praktyki pozwoliły mi wybrać te, które świetnie się spisują u mnie, a raczej w moich warunkach. Czy one się odwdzięczają, może i tak, ale przede wszystkim to one są zdrowe i dlatego piękne. Nauczyłam się wszystkiego na forum. Też mam zachcianki i wtedy kupuję coś nowego, bo chcę sama zobaczyć albo sprawdzić czy to prawda. Czasmi kupuję, bo róża jest piękna. Wybieram się do Ciebie. ;:65

Ania, :D mnie dopiero po jakimś czasie olśniło, że mogę ją podłączyć i zrobić z lodówki chłodnię dla roślinek. :;230
Pastella bardzo dobrze nadaje się do donic. Może sprawdź w P.
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit Majko, cały czas leje i podlewa :heja . Roślinki się cieszą, oby tylko mrozek nie przyszedł.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju w P tzn Przytoku?
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit No i tajemnica wyszła na jaw :;230
Z pozdrowieniami Ala
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alutka, ale jest ciepło - prawda, bo mój M coś marudzi, że ma jutro padać śnieg. :;230
Jak się cieszę, że podlewa, a ja zdjęłam kopczyki. :tan :tan

Jak tajemnica z tym P? , to nie to samo P co kiedyś.

Ania, tak, masz blisko więc koszty przesyłki nie wystąpią ;:108
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Kuzynka też mnie straszyła śniegiem. Nawet poszłam szykować włókninę do okrycia. Szkoda by było takich pięknych listeczków
Z pozdrowieniami Ala
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

U nas przelotny i słaby deszcz, ale za to wiatr niemiłosierny i zimno :?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz co, to ja włączę TV i posłucham ale na kilku stacjach, bo niektórzy kłamią.
Jak tylko śnieg, to nic im nie zrobi. ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju wiem,fajnie gdyby była ... ;:170 Boję się tam jechać,bo znam moja reakcję jak zobaczę wszystkie w kupie:) :uszy
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Aniu, pewnie byś wróciła nie tylko z Pastellą ;:108 i skąd ja to znam :;230
Z pozdrowieniami Ala
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, owszem tu też pada deszcz, ale jest ciepło +8C, tylko ten wiatr i jego zawodzenie. Już mnie to zmeczyło. ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alutka102 pisze::wit Aniu, pewnie byś wróciła nie tylko z Pastellą ;:108
Pamietam Alu w tamtym roku odkryłam szkółkę latem,kiedy było już wszystko przebrane,a ja stałam z wlepionym wzrokiem wpatrując się w różane krzaczki,a rodzinka mnie poganiała,może i dobrze,bo stałabym tam pół dnia ;:202
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”