Ogródek Robaczka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka

Post »

Dziewczyny, śpieszę podzielić się dobrymi wieściami - powojniki żyją ;:138 Mróz nie zrobił im krzywdy, dzielne roślinki ;:63

Francesca, Zeszłoroczne powojniki dopiero wypuszczają pąki liścienne, więc o nie się nie boję, ale o te posadzone niedawno o o moje się boję wyjątkowo, bo niektóre mają już pąki kwiatowe :shock: Gdyby teraz przemarzły te długie zielone pędy, to musiałyby startować od zera... tych wybujałych mam kilkanaście sztuk, więc byłoby mi okrutnie żal je stracić ;:174
Krysiu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196 Liczę, że róże będą obficie kwitły i sprawią wiele radości w sezonie :tan
U mnie mróz nie wyrządził widocznych szkód, mam nadzieję, że u Ciebie też łagodnie obszedł się z ogrodem ;:108
Reniu, Borowinko - dziękuję ;:196 Ja też czekam na cieplejsze dni, żeby roślinki ruszyły do życia, a potem zleci ... ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie wygląda ścieżka...a czym jest oddzielona od trawnika?
Ja w zeszłym roku odkryłem cudo nad cudami EKOBORDY :!:
I jak już ruszy to niech za szybko nie zleci...oj nie :wink:
Niech trwa :wink:
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Kasiu widzę ,że podobne plany miałyśmy i nawet ten sam czas wykonania :D ,moja ścieżka jest co prawda za Twoją,ale czekałam na kamień i dziś dojechał.Z jakiego kamienia masz ścieżkę,bo ja robię z łupka szarego takiego jaki był użyty do oczka . Napisz mi jeszcze jaka długa jest Twoja ściezka ,bo wydaje się mega długa .
Twoja wyszła pięknie ,mam nadzieje ,że moja będzie równie ładna :D
I jeszcze jedno rozkładałaś włókninę pod kamienie?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Grzesiu :wit Fajnie, że Ci się podoba ;:138 Ścieżka oddzielona jest od trawnika ekobordem, który jest wzdłuż wszystkich rabat w ogrodzie - dlatego zostaliśmy przy tym materiale. Ekobordy są wygodne w użyciu i stosunkowo niedrogie, jednak to materiał krótkoterminowy...po 2 latach juz przerasta przez niego trawnik, więc docelowo będziemy pewnie musieli wymienić go na cegłę klinkierową..ale nie wszystko na raz :uszy Natomiast w tym miejscach gdzie ścieżka styka się z trawnikiem, nie ma wcale oddzielenia - chciałam, żeby wtapiała się w ogród... ;:224 Będę dosadzać też rośliny pomiędzy kamienie, żeby uzyskać 'naturalny' efekt.. ;:108
Grzesiu, ja też sobie i wszystkim życzę, żeby sezon trwał jak nadłużej, oooo tak ;:108 Chcę się nacieszyć na zapas kwiatami i całym ogrodem ;:138
Oluniu ;:7 Ścieżka ma 18 metrów długości, szerokość ok. 80 cm. Kamień to bodajże łupek gnejsowy, w każdym razie jakiś gnejs szaro-rudy. Nie ma włókniny pod kamieniami, jest wzmocnienie betonowe. Tak, ja pisałam, będę dosadzać tam rośliny, więc nie chciałam agro. Prze wejściem do domu mam też niewielki taras z tego kamienia i tam są betonowe fugi, żeby zapobiec wyrastaniu chwastów. Myślę, że przy betonie, agrowłóknina jest zbędna. Oluniu, podziwiałam już Twój ogród - piękny ;:180 Ciekawa jestem, jak będzie wyglądać Twoja ścieżka ;:65 Pozdrawiam serdecznie!

Chciałam Wam przedstawić powojniczki, o które drżałam rano z powodu nocnych przymrozków..żeby nie było, że to bezimienne chabazie ;:131 Zdjęcia zrobiłam po południu - wygląda na to, że niepotrzebnie się zamartwiałam.. ;:130 Jak już wspominałam, powojniki kupione na Gardenii, kilka tygodni temu, rosły sobie w domu, a ok. 2 tygodnie temu trafiły do ogrodu...i stąd moje obawy ;:219

Paul Farges/Summer Snow, biały
Obrazek

Blue Explosion & Ernest Markham (różowy)
Obrazek

Błękitny Anioł, bladoniebieski
Obrazek

Polish Spirit, granatowy/fiolet
Obrazek

Ville de Lyon, różowy
Obrazek Obrazek

Beautiful Bride, biały
Obrazek

Krakowiak, różowy
Obrazek

Jan Paweł II, biały
Obrazek

Kilkanaście innych wypuszcza już listki, ale tutaj - jak sami widzicie - zagrożenie przymrozkami jest największe.. :?
*moje wątki*
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Kasiu
ja też zamarłam na chwilę, jak zobaczyłam rano szron :shock:
Ale najwyraźniej nic się nie stało roślinkom. Ufff!
od razu pomyślałam o twojej cudnej wisience ;)
Powojniczki dzielnie się trzymają! Tylko patrzeć jak zakwitną! ;:136
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Kasiu powojniki mocno wybiły ,a tu straszą przymrozkami .Mam nadzieję ,że nie nadejdą zbyt duże i nie zaszkodza roślinom
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Kasiu, piękne śnieżniki pokazałaś :!: Ich białe środki aż skrzą się :!:
A widok tylu saren musiał wprawić w osłupienie :shock: Chyba że to u Was normalne :?: ;:224
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zielono się zrobiło :D U mnie wciąż raczej szaro i w dodatku zimno. Siedzę w domu, a robota sama się zrobić nie chce :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, miałam podobną reakcję ;:202 Teraz mam dylemat..co z nimi zrobić przed kolejnymi mrozami...? Wisienka już wkopana dzisiaj... ;:224
Andrzejku, to mnie właśnie martwi.. :roll:
Jacku, mój M zauważył to stado za oknem i zdążyliśmy tylko wybiec przed dom ;:oj Patrzyliśmy oniemiali, a gdy krzyknęłam "aparat, aparat!" sarenki już dobiegały do lasu :;230 Przed oknem kuchennym mamy pola i las po prawej stronie, często widać pojedyncze sarenki, czasem małe z rodzicami, ale nigdy wcześniej nie widzieliśmy takiego stada :shock: Bliskość lasu sprawia, że powoli przyzwyczajamy się do widoków sarenek, zajęcy..ale zawsze robi to na mnie wrażenie ;:108 W końcu jestem mieszczuchem z krakowskiej dżungli ;:131
Śnieżniki są urocze, uwielbiam ten błękit ;:170
Obrazek Obrazek

Ewa, ufff...całe szczęście jeszcze zielono, ale rano było biało od szronu :shock: Wróciłam do domu po 17, więc za późno było na poważne akcje ogrodowe, ale udało mi się zrobić obchód powojników, a potem wsadziłam hortensję i wisienkę ;:333
*moje wątki*
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Kasia, Ty masz wszystko inaczej, jakbyśmy mieszkały w innych krajach....pięknie......
zmiana ze scieżka w ogrodzie jest bardzo przemyślana....szczegolńie te przeplatające się płynnie rabaty po dwóch stronach. Uzupełniające się linie...miodzio 8-)
jesteś bardzo konsekwentna....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Kasiu ,a możesz mi napisać ile kamienia Tobie wyszło? Ja kupiłam dwie tony ,a mam podobną długość i mały placyk ok.4m2 pod huśtawkę i zastanawiam się czy mi starczy.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Ojej...faktycznie będzie niewesoło, gdyby (tfu, tfu) przyszły przymrozki...a do zimnych ogrodników jeszcze dwa miesiące :?
Kasiu miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle. W razie czego skrzykniesz całą rodzinę i okryjecie wszystko.
Pamiętam, jak latałam ze słoikami, aby przykryć lilie, bo chwycił mróz :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, Dziękuję Ci za miłe słowa ;:180 Bardzo się cieszę, że Ci się podoba i dostrzegłaś główny zamysł projektu :uszy Początkowo rozważałam rabaty po obu stronach w myśl zasady - im więcej miejsca dla róż tym lepiej - jednak uznałam, że zachowanie linii i kształtów jest ważniejsze. Wtedy zaczęłam szukać innych miejsc na powiększenie rabaty różanej i tak wyszła mi duża 'fala' przy tarasie. Jestem zadowolona z całości, ale jeszcze sporo pracy przede mną ;:65 Justynko, gdy zdarzają się takie anomalia pogodowe jak mróz w maju i wszystko czernieje w ciągu jednej nocy, to mam ochotę się wyprowadzić z tego kraju do tropików...ale jeżeli pogoda nie płata nam takim psikusów...to lubię ten zakątek, mój mały raj :uszy

Oluniu, nie kupowałam na tony, tylko metry kwadratowe - wyszło 13 metrów. Wydaje mi się, że 2 tony to jednak będzie za mało. Gdy miałam układany taras pod ławką, poszło ponad 2 tony kamienia, a to niewielki teren (widać na fotkach).

Iwonko, chyba będę sama biegać ;:131 Mój M ciągle zajęty, a do owijania kwiatków raczej nie ma ręki :;230 radzisz agrowłókninę? Czy coś innego?
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Śnieżniki rzeczywiście piękne , miałem je kilka lat temu , lecz jakoś mi wyginęły .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dziewczyny, powojniki są naprawdę wytrzymałe.
W zeszłym roku pączki miały już w styczniu. Przetrwały lutowe mrozy.
Załatwił je dopiero mróz majowy ale to dlatego, że cała wegetacja ruszyła na całego.
Teraz są jeszcze na wpół uśpione.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”