Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Agatko, mam pierwszy raz tego szafirka i jestem ciekawy, jaki będzie. Inne szafirki były zbyt odważne i wypuściły dużo listków do połowy stycznia. Potem pomarzły. Teraz liżą rany i zazdroszczą tym bardziej roztropnym :)

Grażynko, podpatrzyłem u Ciebie łany puszkinii i śnieżyc. U mnie tylko pojedyncze egzemplarze.
Przylaszczce 'Alba' chyba przypasowało miejsce, bo prześcignęła starszą, niebieską :)

Kasiu, tulipan dla Ciebie. Tulipan tarda też już ma maleńkie pączki ale u tego jest co pokazać :D
Obrazek

Halinko, dziękuję :) Chciałbym więcej przylaszczek ale na razie cieszy mnie ta ślicznotka (gatunek jeszcze nie kwitnie)
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

U mnie wiosny jeszcze nie ma to u innych podziwiam...Piękne maluszki Ci kwitną :D
Przylaszczka zachwycająca...masz ich więcej czy tylko tą odmianę :?:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku zima wraca na weekend.
Czy przykryjesz kwitnące rośliny ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

No nie, Ty już masz szafirka? :shock: I tulipanka? ;:154
A u mnie tylko ranniki i krokusy. Przedwiośnie, psia kość :roll:
Podbiał przytargałam kiedyś do ogródka, chociaż obawiałam się nieco jego ekspansji, ale ... jemu u mnie nie jest za dobrze i chyba się wyprowadził ;:218 Za sucho dla niego ...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Fragola :!: U mnie wiosna rozkręca się ale nie tak znowu szybko. Ogrody Forumowiczów z Wielkopolski czy Dolnego Śląska dużo bardziej ukwiecone :)
Oprócz przylaszczki 'Alba' jest jeszcze gatunek, który dopiero zakwitnie.

Kogra, zima już się skończyła. Jak przyjdzie ochłodzenie, rośliny będą musiały sobie poradzić. Ewentualne podmarznięcia pąków - trudno; grunt by roślina przeżyła :)

Chatte, u mnie ranniki już przekwitają. Za dużo ciepłego. Ale za to inne kwiaty przyspieszyły.
Wiesz, w takiej ilości odmian zawsze jest szansa, że coś się wybije przed szereg. To tylko jeden tulipan i jeden szafirek. Wszystko inne daleko w tyle 8-)
Podbiałowi nie za dobrze? W moich rodzinnych stronach porasta piach. Ma duże skórzaste liście podbite filcem więc suszy raczej się nie boi.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku moje ranniki też już kończą kwitnienie , i niektóre krokusy , choć jeszcze nie wszystkie zakwitły .

Ja okryłam rabatę ze storczykami na kilka dni ,żeby mróz nocą czasem ich nie przemroził .

Genia
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

mojej przylaszczki nie widzę ,pewnie po niej , szafirki tez jeszcze nie mają pączków a krokusy część przekwita a nie które dopiero wychylają główki , wiosna dłużej potrwa .. U mnie wieje ,zimno i nie chce się wychodzić na dwór Ale mam co robić w szklarni .. tam ciepło ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, ja przykryję pustynniki, bo im grozi zgnicie, gdyby rzeczywiście spadł śnieg. Może doniczki będę miał w pogotowiu i ponakrywam tulipany na noc, bo większość botanicznych ma już pąki.

Janko, fajnie, że masz szklarnię. Moje marzenie i chcę coś sklecić ze starych okien.
Przylaszczka fioletowa jest za głęboko w cieniu i ma problemy z zakwitnięciem. Natomiast biała pogubi zaraz płatki, jak tak dalej będzie wiało :?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jacku - myślisz, ze takie przymrozki moga zaszkodzić kwiatom? Wydawało mi sie, ze przymrozki w granicach -3/4 to standard w marcu i cebulowe dają sobie radę,...większych mrozow u nas nie zapowiadają..ale powojniki chyba muszę okryc.. ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku ja też nakryłam pustynniki gałązkami z iglaków , już wypuściły kiełki .

Najbardziej martwią mnie korony cesarskie bo tylko w 1 miejscu wyszły te czerwone a reszta siedzią w ziemi jak zaklęte lub zgniły .

Genia :wit
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JACKU Podglądam wiosnę u Ciebie ładnie wiele roślinek kwitnie, z cesarską koroną chyba będzie kłopot bo ich nie widać.Natomiast pustynniki są niezniszczalne.Przylaszczkę masz piękną, moja niebieska,biała zaczyna dopiero uwydatniać kwiatuszki. :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, myślę że przymrozek -3-4 stopnie nie zaszkodzi roślinom. Ale niektóre tulipany mają mocno nabrzmiałe pąki. Mam ich niewiele więc co mi szkodzi narzucić na nie doniczki? To zajmie 3 minuty :) Ale to tylko wtedy, jak rzeczywiście będą zapowiadali silny przymrozek.

Geniu, ja na pustynniki chcę narzucić coś przeciwdeszczowego (doniczki czy inne plastyki). Po gałązkach woda dotrze do bardzo wrażliwej szyjki korzeniowej.
Korony cesarskie u mnie też już duże ale tylko pomarańczowe. Twoja żółta chyba jeszcze nie wyszła. Sprawdzę. Dziś wyraźnie poczułem mocny zapaszek liści koron :)

Marysiu, u Ciebie koron cesarskich jeszcze nie widać :?: :shock: U mnie mają już spore pióropusze więc widać i czuć je z daleka.
A co do pustynników to niestety na mojej gliniastej glebie zniszczalne. W tamtym roku połowę wygniło wiosną. Teraz są przesadzone w bardziej przepuszczalne miejsce ale po złych doświadczeniach wolę nie ryzykować.
Druga przylaszczka - niebieska (choć jak dla mnie to ona fioletowa) dopiero się gramoli 8-)
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku biała przylaszczka to prawdziwe cudo, nawet nie wiedziałam, że takie są. Czy ten szafirek to taki grubas czy tylko tak wygląda? :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 zainteresował mnie u Ciebie temat pustynników. Nie mam jeszcze z nimi doświadczenia, ale cały czas mam problem. Otóż, wychodzą wiosną, a potem nagle znikają, nie wiem dlaczego tak się dzieje. To już trwa z trzy lata.
Dwa lata temu kupiłam trzy pustynniki i po posadzeniu znikły z powierzchni ziemi. Spisałam je na straty.
W tamtym roku w ogóle się nie pokazały, a w tym roku zauważyłam, że wystawiły kiełki, ale mnie zaskoczyły.
Sadząc je przygotowałam odpowiedni drenaż, rosną na podwyższonej rabatce, bo wiem, że nie lubią mieć mokro w nóżkach, na zimę okrywam gałązkami iglaków iii to wszystko, co przy nich robię.
Może powinnam, tak jak piszesz, przykryć doniczkami :?:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JacekP pisze:Geniu, ja na pustynniki chcę narzucić coś przeciwdeszczowego (doniczki czy inne plastyki). Po gałązkach woda dotrze do bardzo wrażliwej szyjki korzeniowej.
Korony cesarskie u mnie też już duże ale tylko pomarańczowe. Twoja żółta chyba jeszcze nie wyszła. Sprawdzę. Dziś wyraźnie poczułem mocny zapaszek liści koron :)
)
Jacku ja zawsze wiosną nakrywam tylko gałązkami a na zimę w ogóle nie zabezpieczam , na razie dobrze się trzymają .
A korony u mnie w tym roku marnie wychodzą , dziś zobaczyłam jeszcze 1 , chyba żółta .

W miejscach następnych gdzie powinny być , puste dołki , czyżby mogły całkiem zginąć bo zgniłych tez nie było .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”