Moja mała "dżungla" - part II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part II

Post »

To widzę, że się napracowalaś tak samo jak ja przy kwiatuszkach, faktycznie poczuły wiosnę:).
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluję maleńkich przyrostów na fiołeczkach! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też uwielbiam obserwować, jak się tak przy listku coś wykluwa... :tan
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27

Post »

To czekamy na zdjęcia poprzesadzanych :wink:
karcias
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 23:35

Post »

Witam:)
dopiero znalazłam ten wątek i muszę się wziąć później za przejrzenie całego, na razie tylko zerknęłam - mnie dopiero przesadzanie czeka - ziemia już leży tylko czasu brak - moje nowe sadzonki fiołeczków (bo na nazwę nie zdrobnioną to są za małe :D) też wypuszczają nowe zielone i jestem w siódmym niebie! tylko teraz miejsca na parapecie zaczyna brakować - a mówiłam jak mi go wymieniali, żeby zrobić bardzo duży...
gratuluję ślicznych kwiatów i pozdrawiam :)
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

No to efekty mego przesadzania:

skrętnik rzekomo "Nerys" (ten po prawej) miał duużo liści a o kwiatkach ani myśli, i tak już rok! :evil: więc rozdzieliłam trochę, jakiś NN (po lewej) (naklejeczka się ewekuowała :oops: ) też na rozsadzanie się załapał i tak to mam liści a liści, a gdzie kwiatki?

Obrazek

Obrazek

załapało się pod łopatkę i sedum (M nawet mi pomagał :shock: )

Obrazek

oraz przekwitnięte grudniki i anturium, które nie dość, że niewiadomego koloru to rozrosnąć nie chce ;:124

Obrazek

Posadziłam też trochę poukorzenianych liści fiołków i skrętników, miejsca na słonecznych parapetach już dawno nie mam więc nie wiem jak one sobie poradzą :roll: ale przecież nie wywalę co nie? ;:14

;:196 dla Wszystkich!
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
karcias
100p
100p

Post »

miałam kiedyś pięknego skrętnika o fioletowych kwiatach z białym środkiem - póki tata nie upiekł mi go na dworze w 30 stopniach w pełnym słońcu.

Próbowałaś go przesuszyć trochę? U mnie zawsze działało - tydzień czasem 2 bez podlewania (ale tak, żeby liście nie zwiędły) i po podlaniu kwitł jak głupi - chyba z wdzięczności :)
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

karcias - witaj u mnie :wit jak Ci starczy cierpliwości to możesz poczytać :uszy bo klawiatura nie papier, ręce nie bolą to potrafię pisać i pisać... ;:224 Też chciałam większe parapety przy ich wymianie w grudniu, ale te uciekające ciepło itp bla bla bla facetów mnie skutecznie odwiodło od tego pomysłu i mam co mam, cieszę się, że mam :;230
karcias pisze:Próbowałaś go przesuszyć trochę?

skrętniki u mnie nie są zalane, podlewam je baaardzo ostrożnie bo popłynęły już kiedyś 2 czy 3 więc teraz to ja z pewną dozą nieśmiałości podchodzę z konewką, podlewam po troszku i co kilka dni, na ogól wtedy kiedy listeczki zaczynają być już mniej tęgie ;:108 (a że codziennie po kilka razy koło nich łażę to i nie problem zauważyć kiedy podlać :;230 )

mroofka pisze:Ja też uwielbiam obserwować, jak się tak przy listku coś wykluwa...

no, z tym, że jak zrobię czasem im foto to nagle czują się zawstydzone czy co i rosnąć nie chcą :evil:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

No mniodkowa, cos tam poprzesadzałaś, ale chyba nie wszystko ;:224 :wink:
Jak patrzę na mojego fiołka afrykańskiego z samych liści od kilku miesięcy, to chyba rozumiem twoje uczucia do niekwitnących kwiatków. a w ogóle to moja cierpliwość dla kwitnących jest na wyczerpaniu, poza balkonowymi oczywiście. :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jagoda wiesz czym się umęczyłam? do tego kwiatka ziemia taka, do tego kwiatka taka, do tego mieszanka tego i tego... ;:223 a niech to cholera ;:14 a do tego te listki fiołków, małe sadzonki... do takich plastikowych kieliszków jednorazowych ładowałam ;:223
a jeszcze palmę przesadziłam we właściwą dla niej doniczkę, ale zdjęcie nie wyszło, więc next time...

cierpliwość do kwitnących też miałam przez zimę na wyczerpaniu, ale nadeszła wiosna i kwiatki się zrehabilitowały więc trochę im odpuściłam ;:224 wyjadę jeszcze na weekend i już w ogóle powinny poczuć luz :;230
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, ty to jesteś jednak niesamowita z tą ziemią. :shock: Ja w tym roku wszystkim kwiatkom zafundowałam mieszankę własnego pomysłu. Mam nadzieję, ze im nie zaszkodzi. Jednego jestem pewna. Z racji na obecność perlitu i włókna kokosowego jest na pewno przepuszczalna, więc chyba wreszcie niczego nie przeleję. :;230
Awatar użytkownika
Anankee
100p
100p
Od: 31 sty 2012, o 08:36

Post »

Ja jako początkująca to nie do końca wiem/pamiętam jaka roślinka jaką ziemię lubi ale się szkolę. Tylko, że miejsca zaczyna powoli na wszystkie szpargały ogrodnicze brakować.
A Ty dziewojo nie szalej tak bo kwiatuszki to ma być przecież przyjemność :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

rapunzel pisze:a w tym roku wszystkim kwiatkom zafundowałam mieszankę własnego pomysłu.

ja do każdego kwiatka ładuję ten nieszczęsny perlit po 8zł za 5l ;:223 już mi niewiele zostało, w ogóle to jak tylko się wzięłam za sadzenie palmy to 1/4 z 20l worka ziemi po-szła! nie miałam tej do palm (nie pomyślałam jakoś, ale mam przecież 1 palmę) i siedzi w uniwersalnej... z perlitem ;:172
też żyję nadzieją, że dzięki tej przepuszczalnej nie pozalewam szczególnie skrętników, ale i tak sobie nie wierzę i podlewam ociupinkę i wpycham palucha najpierw w ziemię ;:108
Anankee pisze:a jako początkująca to nie do końca wiem/pamiętam jaka roślinka jaką ziemię lubi ale się szkolę.

myślisz ja pamiętam?? ja mam taką sklerozę, że w 2 lata po ślubie w urzędzie nie potrafiłam podać jego daty :;230 ale mam, kajecik typowo "zielony" (okładka niestety czarna) i tam zanotowane: paproć: ziemia taka i taka, anturium: taka z taką... ;:224 (dodatkowo: Monika-chce takiego kwiatka, Ania takiego :wink: a Iwonka ma dla mnie... fioletowego grudnika ;:224 nikt się nie wymiga :;230 )
Anankee pisze:A Ty dziewojo nie szalej tak bo kwiatuszki to ma być przecież przyjemność

no teraz jak już poprzesadzałam to będzie przyjemność - patrzenia na kwitnienie :tan oby! :twisted: bo wydaje mi się, że chyba wszystko siedzi w tym w czym miało siedzieć więc teraz to tylko sadzenie ewentualnych nowości, czyli znając mnie co chwilę będę się grzebać w ciemnej masie :;230
karcias
100p
100p

Post »

najlepiej kwitną nie podglądane :D ja mojego skrętnika kiedyś przesuszyłam, a potem zalałam i łaziły mi w ziemi takie małe białe robaczki - było potem wielkie przesadzanie i płukanie korzeni i doniczki, ale wygrałam z nimi :uszy

Ja ciekawa jestem kiedy moim nowym fiołkom zachce się kwitnąć... obawiam się, że rok poczekam a cierpliwości nie mam za grosz:D

super pomysł z tym perlitem ! ;:138 szkoda, że przeczytałam o nimdopiero teraz bo mnie też by się przydał - niby podlewam ostrożnie ale jak mi czasem ręka zadrży :oops: No nic - nie wiem czy mama przeżyje kolejną wyprawę do obi ze mną :D
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Skrętniki piękne i gęściutkie, pewnie niedługo zakwitną.
A kajecik na zielone również mam ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”