W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7

Post »

Halinko życzę Ci tylko siły do oprawy tych roślin.Bo będzie taki moment że złapie Cię hamulec tak jak mnie. Co do przylaszczki to co opisałaś to złapała je choroba grzybowa w ciągu lata i to jest przyczyną ich zaginięcia. ;:224
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłeczko - takasobie ;:167 cieszę się, że masz maka wschodniego czerwonego :wit
A masz może fotkę tego maku :?:
Gdybyś miała inne niż moje i w nadmiarze, to chętnie jedną sadzoneczką się zaopiekuję ;:196
Dla mnie maki, to jedne z najładniejszych kwiatów i nie wyobrażam sobie ogrodu bez maków.

Szczerze mówiąc, to ja też mam w ogrodzie wiele roślinek, a nie wiem jak się nazywają. Przeważnie to są te, które kupiłam na ryneczku. Poszukuje jakiejś roślinki, a potem okazuje się, że już rośnie w moim ogrodzie :oops:

Czytałam gdzieś, że kupiłaś nasiona ostróżki letniej. Ja, ją kiedyś wysiałam i potem przez kilka lat sama się rozsiewała. Bardzo ładnie się prezentuje. Myślę, że nie będziesz żałowała, że ją kupiłaś.
Jeżeli chodzi o ostróżkę trwałą, to mam jedną niebieską, to już stara kępa, jak będą małe siewki, to jak chcesz, to mogę Ci wysłać.

Halinko - eukomis ;:167 dziękuję ;:196 Miło mi, że do mnie wpadłaś :D
Ja, do Ciebie cały czas zaglądam, tak cichutko :D

Marysiu - Michalska ;:167 nooo, to już wiem, dlaczego nie mam przylaszczek :?
Dziękuję, że mnie oświeciłaś ;:196 Teraz muszę poczytać w necie na ten temat.
Myślę, że ja jeszcze trochę poszaleję z zakupami, a potem będę musiała skończyć, bo po pierwsze miejsca braknie, a po drugie będą ważniejsze wydatki, wykończenie domu, żeby się wprowadzić.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To będzie u Ciebie makowo :;230 :;230 Czy tawułka to też nasionka :?:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romciu - Romualda Witczak ;:167 ojjj, będzie u mnie makowo, tylko nie wiem, czy dobrze robię, że o tym tak głośno mówię :;230
Szczerze mówiąc, to na temat maków muszę jeszcze sporo się dowiedzieć. Na razie wiem, że są jednoroczne i bylinowe :oops:
Mam nadzieję, że tych, których nie można siać nie mam :oops:

Jeżeli chodzi o tawułki, to one nie z nasion ... chyba. Ja, kupuję gotowe sadzonki, karpy.
Kiedyś miałam tawułki w kolorze białym i różowym - cudnie pachniały !!!
Ale tak się rozrosły, że nie było szansy ich wykopać i przesadzić w inne miejsce. Te karpy są strasznie twarde.
Jesienią ścięłam, a w następnym roku kosiarką niszczyłam odrosty ... było bardzo ciężko, ale w końcu udało się.
Musiałam je zlikwidować, ponieważ na ich miejscu chciałam posadzić żywopłot z sosenek.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Wita jHalinko :wit Dzisiaj widać troszkę wiosnę , a w przyszłym tygodniu ruszysz chyba na ogród i będziesz próbowała ciężko pracować. Chociaż nie wiem czy ziemia rozmarzła?? ;:1 Do miłego zobaczenia pa pa ;:138
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Widzę ,że jesteś makowo zakręcona :D Dobrze,że masz duży ogród,bo maki będą mogły rozrastać się w nim do woli!
Halinko,co sadzisz w sąsiedztwie maków,by po przekwitnięciu zasłonić te nieatrakcyjne już resztki? Ciągle eksperymentuję, ale jeszcze nie znalazłam tego właściwego rozwiązania.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Halinko,kupiłam nasionka jakis maków jednorocznych,ciekawe czy one potem się same rozsiewają?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - Ewiczka52 ;:167 w przyszłym tygodniu wybieram się do ogrodu, ale chyba niewiele tam zrobię ze względu na pogodę, nooo ale najważniejsze, że zobaczę, co w trawie piszczy ;:196

Danusiu - dwostr ;:167 strzał w dziesiątkę ;:196 Maki strasznie mnie kręcą i będą w moim ogrodzie rozrastać się do woli :tan ... żeby tylko chciały rosnąć :lol:

Danusiu, ja też ciągle eksperymentuję z tym towarzystwem bylinowym, dlatego ciągle latam ze szpadelkiem i przesadzam :;230

Maki bylinowe wymagają gleby żyznej, wapiennej, przepuszczalnej oraz słonecznego stanowiska, dlatego trzeba im zapewnić towarzystwo roślin, które też maja takie wymagania i rozrastają się silnie latem, kiedy maki przekwitną.
Planuję posadzić maki w środkowej części rabat bylinowych w towarzystwie nachyłków, kocimiętki, zawilców japońskich, marcinków, czosnków ozdobnych, margarytek, gipsówki i tawułek.
Ale, co z tego wyjdzie, hihihi ... na pewno będę latała z łopatą iii przesadzała :;230

Jeżeli ktoś ma sprawdzone, w jakim towarzystwie sadzić maki bylinowe, to baaardzo proszę o rady ;:180

Maki jednoroczne będą rosły w towarzystwie astrów i pozostałych jednorocznych na rabatce cebulowej. I tu też będę eksperymentować :;230

Małgosiu - malgocha1960 ;:167 ja, maki jednoroczne w tamtym roku pierwszy raz siałam, więc nie mam z nimi doświadczenia.
Rabatkę, na której rosły dokładnie dwa razy przekopałam, więc nie liczę, że się wysieją, nooo ale ... kto wie :lol:
Mam nasionka i pod koniec kwietnia będę wysiewała bezpośrednio na rabatkę.
Myślę, że bezpieczniej zebrać nasionka, tylko, że to wcale nie jest taka prosta sprawa.
Kiedy nasionka zaczynają już w makówkach grzechotać i tylko należy zaczekać, żeby się wysuszyły, to one znikają w tajemniczy sposób.
Moja mama robiła dochodzenie, kto pozrywał te makówki, syn pękał ze śmiechu, że robimy problem z takiego błahego powodu, nie było winnego, nikt się nie chciał przyznać iii w końcu doszliśmy do wniosku, że to musiały być jakieś zwierzaki ... w końcu doszliśmy do wniosku, że to ... ptaki :;230
W tym roku do sprawy podejdę bardziej profesjonalnie. Na makówki nałożę stylonowe skarpetki. Ale, czy się uda, czy te ptaki nas nie przechytrzą :;230
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Halinko..widzę że zaszalałaś z zakupami. ;:63 . Szczęściara..udało ci się kupić tyle pięknych bylinek. ;:138 w tym maki które i mnie zaczęły się bardzo podobać. Nie powiem bo także trafiłam na końcówkę dostawy...którą oczywiście wzięłam. :;230 . Tak więc mam jeżówkę "Groen", i maka. Niestety nie pisze jaki. Jeden już u mnie rośnie, kto wie czy ten zakupiony nie będzie taki sam. Także się głowię ze znalezieniem dla nich miejsca, a raczej z doborem towarzystwa. ;:7
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu ;:167 maków nigdy za wiele, mam nadzieję, że ten który kupiłaś teraz będzie inny ;:196
Zakupione przeze mnie maki miały śliczne, zdrowe korzenie, mam nadzieję, że zakwitną w tym roku.
Jeżówki, niestety, korzenie miały dość mizerne, ale może w doniczce się wzmocnią i coś z nich będzie :lol:

Ponoć, maki bylinowe nie lubią przesadzania, dlatego taki problem z doborem dla nich odpowiedniego towarzystwa.
Jak mi coś nie będzie pasowało, to towarzystwo będę zmieniała :;230
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Halinko mam czerwone maki wschodnie, które dawno temu wyhodowałam z nasion. Trudno je przesadzać, bo korzenią się bardzo głęboko i po wykopaniu zawsze jakaś część korzenia zostaje i odrasta.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Halinko, fajnie, że możesz, tzn. masz warunki do sadzenia maków. U mnie maki wschodnie ciągle wygniwają. A tak mi się podobają i sadziłem już kilka razy :? No cóż - nie można mieć wszystkiego.
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Halinko ale makowa panienka z ciebie :D ale będzie co podziwiać :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko moje maki rosną wśród trawek. To zestawienie mi się podoba.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Maki to takie trochę zapomniane kwiaty. Nie wiedziałam, że one w ogóle mają jakieś odmiany. CHylę czoła, że się nimi zainteresowałaś, bo to bardzo oryginalna i niebanalna kolekcja. Ale maki chyba kwitną dość krótko, prawda? Przynajmniej takie zwykłe, czerwone, polne. Może odmianowe utrzymują kwiaty troszkę dłużej?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”