W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7
Re: W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2011 r /cz.7
Halinko życzę Ci tylko siły do oprawy tych roślin.Bo będzie taki moment że złapie Cię hamulec tak jak mnie. Co do przylaszczki to co opisałaś to złapała je choroba grzybowa w ciągu lata i to jest przyczyną ich zaginięcia. 

- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłeczko - takasobie
cieszę się, że masz maka wschodniego czerwonego
A masz może fotkę tego maku
Gdybyś miała inne niż moje i w nadmiarze, to chętnie jedną sadzoneczką się zaopiekuję
Dla mnie maki, to jedne z najładniejszych kwiatów i nie wyobrażam sobie ogrodu bez maków.
Szczerze mówiąc, to ja też mam w ogrodzie wiele roślinek, a nie wiem jak się nazywają. Przeważnie to są te, które kupiłam na ryneczku. Poszukuje jakiejś roślinki, a potem okazuje się, że już rośnie w moim ogrodzie
Czytałam gdzieś, że kupiłaś nasiona ostróżki letniej. Ja, ją kiedyś wysiałam i potem przez kilka lat sama się rozsiewała. Bardzo ładnie się prezentuje. Myślę, że nie będziesz żałowała, że ją kupiłaś.
Jeżeli chodzi o ostróżkę trwałą, to mam jedną niebieską, to już stara kępa, jak będą małe siewki, to jak chcesz, to mogę Ci wysłać.
Halinko - eukomis
dziękuję
Miło mi, że do mnie wpadłaś
Ja, do Ciebie cały czas zaglądam, tak cichutko
Marysiu - Michalska
nooo, to już wiem, dlaczego nie mam przylaszczek
Dziękuję, że mnie oświeciłaś
Teraz muszę poczytać w necie na ten temat.
Myślę, że ja jeszcze trochę poszaleję z zakupami, a potem będę musiała skończyć, bo po pierwsze miejsca braknie, a po drugie będą ważniejsze wydatki, wykończenie domu, żeby się wprowadzić.

A masz może fotkę tego maku

Gdybyś miała inne niż moje i w nadmiarze, to chętnie jedną sadzoneczką się zaopiekuję

Dla mnie maki, to jedne z najładniejszych kwiatów i nie wyobrażam sobie ogrodu bez maków.
Szczerze mówiąc, to ja też mam w ogrodzie wiele roślinek, a nie wiem jak się nazywają. Przeważnie to są te, które kupiłam na ryneczku. Poszukuje jakiejś roślinki, a potem okazuje się, że już rośnie w moim ogrodzie

Czytałam gdzieś, że kupiłaś nasiona ostróżki letniej. Ja, ją kiedyś wysiałam i potem przez kilka lat sama się rozsiewała. Bardzo ładnie się prezentuje. Myślę, że nie będziesz żałowała, że ją kupiłaś.
Jeżeli chodzi o ostróżkę trwałą, to mam jedną niebieską, to już stara kępa, jak będą małe siewki, to jak chcesz, to mogę Ci wysłać.
Halinko - eukomis

Ja, do Ciebie cały czas zaglądam, tak cichutko

Marysiu - Michalska

Dziękuję, że mnie oświeciłaś

Myślę, że ja jeszcze trochę poszaleję z zakupami, a potem będę musiała skończyć, bo po pierwsze miejsca braknie, a po drugie będą ważniejsze wydatki, wykończenie domu, żeby się wprowadzić.
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To będzie u Ciebie makowo
Czy tawułka to też nasionka 

- HalinaK
Romciu - Romualda Witczak
ojjj, będzie u mnie makowo, tylko nie wiem, czy dobrze robię, że o tym tak głośno mówię
Szczerze mówiąc, to na temat maków muszę jeszcze sporo się dowiedzieć. Na razie wiem, że są jednoroczne i bylinowe
Mam nadzieję, że tych, których nie można siać nie mam
Jeżeli chodzi o tawułki, to one nie z nasion ... chyba. Ja, kupuję gotowe sadzonki, karpy.
Kiedyś miałam tawułki w kolorze białym i różowym - cudnie pachniały !!!
Ale tak się rozrosły, że nie było szansy ich wykopać i przesadzić w inne miejsce. Te karpy są strasznie twarde.
Jesienią ścięłam, a w następnym roku kosiarką niszczyłam odrosty ... było bardzo ciężko, ale w końcu udało się.
Musiałam je zlikwidować, ponieważ na ich miejscu chciałam posadzić żywopłot z sosenek.

Szczerze mówiąc, to na temat maków muszę jeszcze sporo się dowiedzieć. Na razie wiem, że są jednoroczne i bylinowe

Mam nadzieję, że tych, których nie można siać nie mam

Jeżeli chodzi o tawułki, to one nie z nasion ... chyba. Ja, kupuję gotowe sadzonki, karpy.
Kiedyś miałam tawułki w kolorze białym i różowym - cudnie pachniały !!!
Ale tak się rozrosły, że nie było szansy ich wykopać i przesadzić w inne miejsce. Te karpy są strasznie twarde.
Jesienią ścięłam, a w następnym roku kosiarką niszczyłam odrosty ... było bardzo ciężko, ale w końcu udało się.
Musiałam je zlikwidować, ponieważ na ich miejscu chciałam posadzić żywopłot z sosenek.
- Ewiczka52
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
Wita jHalinko
Dzisiaj widać troszkę wiosnę , a w przyszłym tygodniu ruszysz chyba na ogród i będziesz próbowała ciężko pracować. Chociaż nie wiem czy ziemia rozmarzła??
Do miłego zobaczenia pa pa 

Pozdrawiam Ewula
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Widzę ,że jesteś makowo zakręcona
Dobrze,że masz duży ogród,bo maki będą mogły rozrastać się w nim do woli!
Halinko,co sadzisz w sąsiedztwie maków,by po przekwitnięciu zasłonić te nieatrakcyjne już resztki? Ciągle eksperymentuję, ale jeszcze nie znalazłam tego właściwego rozwiązania.

Halinko,co sadzisz w sąsiedztwie maków,by po przekwitnięciu zasłonić te nieatrakcyjne już resztki? Ciągle eksperymentuję, ale jeszcze nie znalazłam tego właściwego rozwiązania.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Halinko,kupiłam nasionka jakis maków jednorocznych,ciekawe czy one potem się same rozsiewają?
- HalinaK
Ewuniu - Ewiczka52
w przyszłym tygodniu wybieram się do ogrodu, ale chyba niewiele tam zrobię ze względu na pogodę, nooo ale najważniejsze, że zobaczę, co w trawie piszczy
Danusiu - dwostr
strzał w dziesiątkę
Maki strasznie mnie kręcą i będą w moim ogrodzie rozrastać się do woli
... żeby tylko chciały rosnąć
Danusiu, ja też ciągle eksperymentuję z tym towarzystwem bylinowym, dlatego ciągle latam ze szpadelkiem i przesadzam
Maki bylinowe wymagają gleby żyznej, wapiennej, przepuszczalnej oraz słonecznego stanowiska, dlatego trzeba im zapewnić towarzystwo roślin, które też maja takie wymagania i rozrastają się silnie latem, kiedy maki przekwitną.
Planuję posadzić maki w środkowej części rabat bylinowych w towarzystwie nachyłków, kocimiętki, zawilców japońskich, marcinków, czosnków ozdobnych, margarytek, gipsówki i tawułek.
Ale, co z tego wyjdzie, hihihi ... na pewno będę latała z łopatą iii przesadzała
Jeżeli ktoś ma sprawdzone, w jakim towarzystwie sadzić maki bylinowe, to baaardzo proszę o rady
Maki jednoroczne będą rosły w towarzystwie astrów i pozostałych jednorocznych na rabatce cebulowej. I tu też będę eksperymentować
Małgosiu - malgocha1960
ja, maki jednoroczne w tamtym roku pierwszy raz siałam, więc nie mam z nimi doświadczenia.
Rabatkę, na której rosły dokładnie dwa razy przekopałam, więc nie liczę, że się wysieją, nooo ale ... kto wie
Mam nasionka i pod koniec kwietnia będę wysiewała bezpośrednio na rabatkę.
Myślę, że bezpieczniej zebrać nasionka, tylko, że to wcale nie jest taka prosta sprawa.
Kiedy nasionka zaczynają już w makówkach grzechotać i tylko należy zaczekać, żeby się wysuszyły, to one znikają w tajemniczy sposób.
Moja mama robiła dochodzenie, kto pozrywał te makówki, syn pękał ze śmiechu, że robimy problem z takiego błahego powodu, nie było winnego, nikt się nie chciał przyznać iii w końcu doszliśmy do wniosku, że to musiały być jakieś zwierzaki ... w końcu doszliśmy do wniosku, że to ... ptaki
W tym roku do sprawy podejdę bardziej profesjonalnie. Na makówki nałożę stylonowe skarpetki. Ale, czy się uda, czy te ptaki nas nie przechytrzą

Danusiu - dwostr

Danusiu, ja też ciągle eksperymentuję z tym towarzystwem bylinowym, dlatego ciągle latam ze szpadelkiem i przesadzam

Maki bylinowe wymagają gleby żyznej, wapiennej, przepuszczalnej oraz słonecznego stanowiska, dlatego trzeba im zapewnić towarzystwo roślin, które też maja takie wymagania i rozrastają się silnie latem, kiedy maki przekwitną.
Planuję posadzić maki w środkowej części rabat bylinowych w towarzystwie nachyłków, kocimiętki, zawilców japońskich, marcinków, czosnków ozdobnych, margarytek, gipsówki i tawułek.
Ale, co z tego wyjdzie, hihihi ... na pewno będę latała z łopatą iii przesadzała

Jeżeli ktoś ma sprawdzone, w jakim towarzystwie sadzić maki bylinowe, to baaardzo proszę o rady

Maki jednoroczne będą rosły w towarzystwie astrów i pozostałych jednorocznych na rabatce cebulowej. I tu też będę eksperymentować

Małgosiu - malgocha1960

Rabatkę, na której rosły dokładnie dwa razy przekopałam, więc nie liczę, że się wysieją, nooo ale ... kto wie

Mam nasionka i pod koniec kwietnia będę wysiewała bezpośrednio na rabatkę.
Myślę, że bezpieczniej zebrać nasionka, tylko, że to wcale nie jest taka prosta sprawa.
Kiedy nasionka zaczynają już w makówkach grzechotać i tylko należy zaczekać, żeby się wysuszyły, to one znikają w tajemniczy sposób.
Moja mama robiła dochodzenie, kto pozrywał te makówki, syn pękał ze śmiechu, że robimy problem z takiego błahego powodu, nie było winnego, nikt się nie chciał przyznać iii w końcu doszliśmy do wniosku, że to musiały być jakieś zwierzaki ... w końcu doszliśmy do wniosku, że to ... ptaki

W tym roku do sprawy podejdę bardziej profesjonalnie. Na makówki nałożę stylonowe skarpetki. Ale, czy się uda, czy te ptaki nas nie przechytrzą

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Witaj Halinko..widzę że zaszalałaś z zakupami.
. Szczęściara..udało ci się kupić tyle pięknych bylinek.
w tym maki które i mnie zaczęły się bardzo podobać. Nie powiem bo także trafiłam na końcówkę dostawy...którą oczywiście wzięłam.
. Tak więc mam jeżówkę "Groen", i maka. Niestety nie pisze jaki. Jeden już u mnie rośnie, kto wie czy ten zakupiony nie będzie taki sam. Także się głowię ze znalezieniem dla nich miejsca, a raczej z doborem towarzystwa. 

- HalinaK
Zeniu
maków nigdy za wiele, mam nadzieję, że ten który kupiłaś teraz będzie inny
Zakupione przeze mnie maki miały śliczne, zdrowe korzenie, mam nadzieję, że zakwitną w tym roku.
Jeżówki, niestety, korzenie miały dość mizerne, ale może w doniczce się wzmocnią i coś z nich będzie
Ponoć, maki bylinowe nie lubią przesadzania, dlatego taki problem z doborem dla nich odpowiedniego towarzystwa.
Jak mi coś nie będzie pasowało, to towarzystwo będę zmieniała

Zakupione przeze mnie maki miały śliczne, zdrowe korzenie, mam nadzieję, że zakwitną w tym roku.
Jeżówki, niestety, korzenie miały dość mizerne, ale może w doniczce się wzmocnią i coś z nich będzie

Ponoć, maki bylinowe nie lubią przesadzania, dlatego taki problem z doborem dla nich odpowiedniego towarzystwa.
Jak mi coś nie będzie pasowało, to towarzystwo będę zmieniała

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Halinko mam czerwone maki wschodnie, które dawno temu wyhodowałam z nasion. Trudno je przesadzać, bo korzenią się bardzo głęboko i po wykopaniu zawsze jakaś część korzenia zostaje i odrasta.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Halinko, fajnie, że możesz, tzn. masz warunki do sadzenia maków. U mnie maki wschodnie ciągle wygniwają. A tak mi się podobają i sadziłem już kilka razy
No cóż - nie można mieć wszystkiego.

- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Halinko ale makowa panienka z ciebie
ale będzie co podziwiać 

"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko moje maki rosną wśród trawek. To zestawienie mi się podoba.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Maki to takie trochę zapomniane kwiaty. Nie wiedziałam, że one w ogóle mają jakieś odmiany. CHylę czoła, że się nimi zainteresowałaś, bo to bardzo oryginalna i niebanalna kolekcja. Ale maki chyba kwitną dość krótko, prawda? Przynajmniej takie zwykłe, czerwone, polne. Może odmianowe utrzymują kwiaty troszkę dłużej?