Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Monia :wit Czy ja dobrze zrozumiałam, że sama wybrukowałaś taras pod ławeczkę? :shock: Jesteś niesamowita ;:180 A ławeczka wygląda cudnie ;:63 Pracuś z Ciebie, ja dzisiaj tylko biegałam z aparatem..na prace ogrodowe czekam jeszcze kilka dni, ale w tym tygodniu chcę zacząć ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, wczoraj patrzyłam na all... - jest sporo sadzonek, ale nie ma przecudnej odmiany, którą bym akurat ja chciała -Rococo. Myślę, że jeśli masz gdzieś niedaleko giełdę, to duża szansa na kupno ładnych odmian ;:108 Dziękuję za pochwały dla ławeczki ;:196

Aniu/ An-ka - mam już ukorzenionego drugiego koleuska o innych barwach - faktycznie ukorzeniają się błyskawicznie. Na rabatkach mogą wyglądać naprawdę ciekawie.
Jeśli chodzi o Anabellę, to nie obawiam się o rozrost na szerokość, bo można ją łatwo podzielić i zmniejszyc, ale zdziwiło mnie, że piszesz o wys.3m :shock: To niemożliwe u Anabelle :shock: Może to jakaś inna odmiana :?:

Reniu - widzę, że rozumiesz mnie doskonale ;:4

Jolusiu - dziękuję ;:196 Niezwykle mi miło, że wspierałaś mnie w czasie tworzenia ogrodu, mimo, że cichutko z boku ;:4 Błędów wciąż popełniam wiele, wciąż coś przesadzam i zmieniam. Problem wynika często też z tego, że rośliny na zdjęciach wyglądają inaczej (zdjęcia są często podrasowane, ciemny róż przekombinowany w fiolet, pomarańczowy na łososiowy itp), a później człowiek się skusi, sadzi w miejsca, gdzie toto powinno pasować, a w kolejnym sezonie zakwitają jakieś żarówy do niczego nie pasujące. To trochę wkurzające. Inne błędy to już moje osobiste. Wynikają często z niewłaściwego planowania nasadzeń. Zwłaszcza na początku posadziłam sporo niezgodnie z tym, jak powinnam. Teraz stopniowo naprawiam te błędy, ale tego nie da się tak na raz zrobić. W tym roku jesienią również będzie u mnie trochę przesadzania. Możliwe, że również w czasie sezonu - wiem, że to niewłaściwe, ale często robię rewolucje w nasadzeniach właśnie w czasie kwitnienia, bo wtedy widzę co mi do czego pasuje :oops:

Majeczko, dobrze przeczytałaś - sama ułożyłam kostkę. Mam wprawdzie obawy co do tej pracy, ale nie pozostaje mi nic innego jak czekać na ocieplenie. Chodzi o to, że robiłam to na zmrożonej ziemi i teraz po rozmrożeniu może kamień nierówno osiąść, mimo podsypki z piasku. Lada chwila się okaże co znów zawaliłam :lol:

Małgoś, ja również nie mogłam się wyłożyć na trawie, bo było zbyt mokro i zimno :lol: Zdecydowanie przyjemniej byłoby to robić w lecie, ale ja jestem niecierpliwa i chciałam już ;:170

Kasiu - tak, sama to zrobiłam ;:108 Mam wprawę, bo już układałam kostkę przy innych rabatkach - to nic wielkiego :uszy A Ty gonisz z aparatem i przyprawiasz człowieka o zawrót głowy tymi pięknymi krokusikami ;:224
U nas wczoraj i dzisiaj padało, co pomogło wybić się pierwszym ogonkom krokusików.
Obrazek
Deszcz był potrzebny. Liczę na to, że pomoże w rozmrożeniu ziemi.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Moni ławeczka śliczna i w bardzo ładnym otoczeniu będzie stała i zapraszała do odpoczynku. Kostka do ułożenia nie jest aż taką filozofią i jak się w sobie zbierze człek to ułoży bez problemu, dlatego dziwię się że niektórzy są zaskoczeni. Jak baba musi to zrobi wszystko. Prawdę mówię Moniczko :?:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit ja dalej jestem może nie zaskoczona, ale pod dużym wrażeniem. ;:108
Przyglądałam się jak to facecik układał mi kostkę i ja bym sobie nie dała rady z tym.
Cement z piachem, ubity, a na to dopiero kostka i dobijana żeby się dobrze zaklinowała.
No ja bym tego nie umiała zrobić, a raczej brak mi siły do takich prac.
Kurcze, dobrze, że doły sama umiem kopać. ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciemierniki ładnie przetrwały zimę pod śniegiem i szykują się do kwitnienia :D :D :D Bardzo lubię ciemierniki i nie mogę się doczekać aż urosną w duże kępy. Mam na razie dwie odmiany - o kwiatach białych i zielonych. Trzeba zdobyć jeszcze bordowe i kremowe ;:65
Obrazek

Z kolei prawie wszystkie wrzośce zmarzły zupełnie :cry:
Obrazek

Co najmniej kilkanaście krzaczkow do wykopania. Choć bardzo lubię wrzosce, to jednak już ich nie będę kupować. Muszę zastąpić je innymi roslinkami. Ciekawe ile jeszcze strat naliczę po zimie ;:224
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Ale fajna ławeczka...jak w angielskim ogrodzie......sezon przed nami więc życzę miłych posiedzeń. :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko/Edulkot - jak baba się zaweźmie to wszystkiemu da radę :;230

Majeczko - akurat w tym miejscu robiłam podsypkę bez cementu. Wszędzie w innych miejscach dawałam podsypkę mieszaną z cementem - jest na pewno lepsza i nie pozwala na przerost chwastow i trawy. Pod ławeczką dałam sam piasek. Mam nadzieję, ze wystarczy, choć boję się, czy nie będzie za mało twarde takie podłoże (cement powoduje lepsze ubicie). Cisy z czasem dadzą cień, więc liczę bardziej na mech między kostką niż trawę.

Elu - coś takiego chciałabym osiągnąć, jak w starych, angielskich ogrodach. Trzeba jednak czasu, żeby cisy zagęściły się nieco w tym żywoplociku i jeszcze drzewa i krzewy w ogrozie muszą urosnąć.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia :wit Ciemierniki wygladają bardzo ładnie, muszę je w tym roku posadzić u siebie ;:108 Wiosenka się zbliża duuuuużymi krokami ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam 1 ciemiernik, też mam zamiar polować na inne. Są prześliczne i takie dzielne!
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, Gosiu - macie rację - ciemerniki są śliczne, zwłaszcza, że kwitną wcześniej niż inne kwiaty, a przecież po zimie każdy spragniony kolorow w ogrodzie ;:108 :uszy Niedawno widziałam prześliczne ciemierniki w wielkich kępach w OBI, ale cena mnie powaliła na kolana - ponad 60zł :shock: Z bólem serca pożegnałam te ślicznotki i poszłam po doniczki ;:65
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Moniczko, jaką masz pogodę, ziemia odmarza ? Mam kolejną różę do wsadzenia, Gosia przysłała mi Janet.
W niedzielę pojadę na działkę, ale obawiam się, że jeszcze grunt nie odpuści, żeby kopać. :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majuś, do mnie również dzisiaj przyszły róże od Gosi :heja :heja :heja Są piękne, wielopędowe :D Niestety nie dało się jeszcze kopać. Zamoczyłam do jutra, może jutro mąż wykopie mi doły kilofem.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia a nie lepiej posadzić w donice? Grunt jeszcze zimny, nie nagrzany a te róże chcą już słońca.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, niby tak, ale ja i tak muszę sypnąć ziemię z worków, więc myślę, że nie byłoby tak źle. Temp. ma być już ciepła, a w weekend niemal lato. Ja na jeden dołek muszę wsypać min. 50 litrów ziemi (musimy dużo wybierać kamienia z naszego gruntu). Ona nie zmrozi się już, a jeśli będzie ciepło, to też szybko się nagrzeje.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, co Ty masz za teren, że kilofem kamienie łupiecie. Współczuje bardzo ile to pracy wymaga, żeby
doprowadzić ogród do takiego pięknego jak Twój.
Z jakiej szkółki warto kupić , muszę to sobie zanotować. ;:132
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”