Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Post »

Ojej, dziękuję! :tan ;:138
Nie wrzuciłam linku, ponieważ jeszcze nie założyłam wątku ze swoimi zdjęciami.
Myślę, że poczekam z tym do wakacji. Wtedy zrobię dużo zdjęć i dam Ci znać oczywiście. ;)
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Z parapetu do ogrodu :heja
Dla odmiany proponuję przyjrzeć się ciekawej ale tym razem ogrodowej roślinie,doskonale maskującej prześwitujące ogrodzenia jak płoty z siatki,przęsła betonowe i inne oraz do oplatania ogrodowych altan.
Jest nią winobluszcz japoński trójklapowy.
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekZachęcam do hodowli i pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit

Dziękuję za piękne słoneczniki . ;:180

Jak zawsze u Ciebie wszystkie pięknie zaprezentowane rośliny .Zaciekawiła mnie ostatnia ogrodowa :uszy
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej Arkadius! Przychodzę z rewizytą :) Powiedz, co robisz swojej diffenbachii że tak pięknie i zdrowo rośnie? ;:138 Ja swoją muszę wywalić na szmelc, ciągle jej liście brązowieją a tak przynajmniej zwolni doniczkę :evil: Wszystkie kwiaty piękne ale jeszcze muszę pochwalić zielistkę - przepiękny okaz!
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halo Karolina'o :wit
Witam.Ja chyba jednak jeszcze urosnę-z pewnością domyślasz się dlaczego?Mówi się,że: albo-pańskie oko konia tuczy,albo- masz dobrą rękę do roślin etc.etc.Zgadzam się z takim podejściem do zagadnienia tylko po części!Nie chiałbym się wymądrzać bo do takich nie należę i broń mnie od tego Boże ale jeżeli spełni się podstawowe warunki dla prawidłowej wegetacji roślin a to:odpowiednie podłoże,regularne nawożenie,nasłonecznienie-ale w odpowiednim czasie i do pewnego momentu,podlewanie stosownie do potrzeb danej rośliny to do tego można a nawet trzeba dodać obserwowanie roślin,pielęgnację i inne.Moja kumpela-fajna zresztą, suszy mi od czasu do czasu głowę tym,że,cytuję-mówię do moich roślin śpiewam im a one jak marniały tak marnieją!Zadałem sobie trud i przyjrzałem się jej parapetowcom.No i sprawa się rypła:a to wysuszona ziemia,a to gnijące od spodu liście od podlewania z góry itd.itd.Karolinko,po pewnym czasie od zakupu diffenbachii trzeba ją przesadzić do większej doniczki bo ma przerost korzeni.Kupić dobrą ziemię ogrodniczą nie za ciężką ale z domieszką torfu.Diffenbachia lubi glebę wilgotną a więc nie przesuszać podłoża.Za ostrym nasłonecznieniem nie przepada-więdnie a i liście mogą brązowieć.W zimie marnieje to fakt i dlatego ja osobiście już pod koniec lutego zaczynam odmładzanie-patrz wstecz do mego postu pod tyt.Przestroga!Nawoź regularnie zgodnie z instrukcją na opak.,ja stosuję Bioflorin w płynie bo pałeczki innego nawozu u nnie nie zdawały egzaminu???Stos.go na przemian z nawozem z dżdżownic kaliforn.Nie wywalaj proszę swojej,której liście brązowieją,tylko odetnij górę ,no nie widzę jej i nie wiem jak wygląda ale jeżeli górne wierzchołkowe liście są jeszcze w miarę zdrowe to tnij w połowie jej długości albo w 1/3 górnej części i wsadź do słoika z wodą aby się ukorzeniła.Obserwuj bo teraz już po tygodniu mogą pojawić się zawiązki korzeni i już można pęd/dy/wsadzić do doniczki i postawić w słońcu do czasu przyjęcia się jej-ok.2 tygodni-tylko nie spal,obserwuj!Potem utaw ją dalej od słońca.Co do zielistki Sternberga to postępowanie jest prawie,że identyczne ale nie lubi przelewania bo brązowieją jej końce!.Podłoże powinno się zmieniać co roku na wiosnę prawie wszystkim roślinom.Mimo,że tego tak dużo na ten temat to i tak kwintesencja.Do tego dołóż jeszcze maksimum cierpliwości i choć po części serca na początek /nie wątpię,że dokładasz?/a będą cieszyć swym wyglądem i rosnąć jak na drożdżach.Życzę powodzenia i wytrwałości a na szczęście by hodowla roślin przynosiła efekty ,dołączam jeden z jednej diffenbachii zielony,soczysty liść.P.S.Tak mi się rozmnażają,że muszę je rozdawać znajomym bo brak mi na nie miejsca.Pozdrawiam ;:138 Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jatra witam :wit
Fajnie,że znowu jesteś,miło Cię widzieć!Chcę wierzyć,że przesłane Ci słoneczniki rozjaśniły Ci nieco kolejny pochmurny dzień???
Ponieważ polubiłaś kolażyki to być może nie odmówisz przyjęcia kolejnego,którym to chciałem Ci przypomnieć minioną porę roku.P.S.Jeżeli przesyłam Ci go poraz wtóry,to sorki.Pozdrawiam ;:138

Obrazek[/

url] [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f569440cc5fd14c.html]Obrazek
Awatar użytkownika
tasikk
200p
200p
Od: 8 lut 2012, o 08:57

Post »

Patrzac na Twoje fotki Arkadius, to az mi wstyd moje zamieszczac :;230 :;230
Cudne roslinki no i jeszcze lepszy fotograf ;:333
Pozdrawiam Kasia
Moje kwiatuszki
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tasik!
Przeglądałem akurat Twój wątek by ,zanim Ci odpowiem na Twój dzisiejszy u mnie post przyjrzeć się Twoim zdjęciom ,do których jesteś tak krytycznie ustosunkowana.Nie jestem profesjonalistą ale udzieliłem Ci obszernej odpowiedzi w ramach mojej wiedzy i zamiast umieścić ją w swoim wątku,umieściłem przez zasiedzenie się u Ciebie w Twoim-przepraszam.Ponieważ nie ma sensu się powtarzać,zajrzyj do siebie i przeczytaj.Tu zamieszczę jedynie ponownie mój kolaż z zagadką-jaka to roślina,kórej nazwy nie znam a chciałbym poznać-odstrasza komary?Pozdrawiam ;:138 Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

WOW! Jaki niestamowity winobluszcz!! Aż szczena opada... Ja o takim mogę tylko pomarzyć. Respekt, stary. ;) ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180
Powiedz mi jak Ty to robisz, że tak pięknie i zdrowo u Ciebie rośnie? Ja kupiłam małą sadzonkę w lecie, ale biedak chyba nie przeżył :cry:
Naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem. ;:108
Wrzos także cudny (przycinasz go na wiosnę?)
tasikk- zgadzam się z Tobą w stu procentach. Świetny z Ciebie grafik i fotograf. Moje fotki są bez porównania.

PS Widzisz, dobrze, że Cię poprosiłam o te zdjęcia z ogrodu! :;230 (Można by je było przenieść do wątku o ogrodach)
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit winobluszcz bardzo ciekawy i to drzewko z owocami ;:138
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27

Post »

Roslinka która pokazałes -to komarzyca :wink:
-zawsze latem wsadzam ją dookoła tarasu z pelargoniami -ładnie się prezentuje i niby komary ostrzasza :wink:
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Anula.

Z winobluszczem postępuję identycznie jak z parapetowcami-patrz mój post do Karoliny.Nie spiesz się z wyrzuceniem swojego,może się jeszcze odrodzi bo są one wrażliwe na przemarzanie,chyba,że przy sadzeniu podłożyłaś mu do dołka obornika?-to może być po nim!!!
Wrzos był podlewany przez cały czas,kwiatostany się wysuszyły ale wyglądają jak żywe i w tym tygodniu trzeba je wyciąć.
Z wątkiem ogrodowym się nie spieszę bo część uprawowa roślin ozdobnych ulegnie mimo mych protestów likwidacji.Jest to nieduży ogród wokół domu i zrobiło się ciasno.A to wjazd za wąski, a to przejścia nie ma itd.itp. no i zostałem przegłosowany!Pozostanie tylko druga część ogrodu z iglakami,ale chcę przeforsować miejsce pod domem chociaż na róże ale marne szanse i pozostaną mi chyba iglaki i parapetowce???Załączam Ci kolaż z drugą połową ogrodu abyś mogła mieć jako takie rozeznanie.Pozdrawiam ;:138

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Marudzia ;:180
Za podanie nazwy:komarzyca.Musiałem na to czekać parę lat bo moim leniwcom nie chciało się zapytać o nazwę pani z targu?
Rzeczywiście chyba masz rację,że "ponoć" odstrasza komary.,które mnie lubią najbardziej.Mimo wszystko w altanie jest ich mniej-tak mi się bynajmniej wydaje?Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam :wit

Oksi :wit
Jak tam Twoje grubosze?Pozdrawiam :uszy
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

[quote="konwalia12"]Ależ piękne pomarańcze! Naprawdę należą Ci się gratuacje
No i znowu się zaczyna..
konwalia twoje astry to kaktusy! :twisted:
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cytrusowy hubi!
Nie wnikając w treść Twego postu skierowanego w moim wątku do Konwalii 12-tzn.-czy jest to komplement,czy uwaga krytyczna pod Jej adresem-przenieś go proszę do wątku Konwalii 12,bo byc może czeka na wiadomośc od Ciebie a do mnie może nie zajrzeć.Pomyliłeś wątki prawda?-no cóż zdarza się.Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”