Kolejny <storczykomaniak> cz.2

ODPOWIEDZ
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak> cz.2

Post »

Same piękności u ciebie, dzięk Tobiepoznałam nazw.ę mego jednego phalenopsisa:) phalaenopsis "Shanghai Stripe" własnieu mnie też się rozkwitł;) :wit
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu bardzo mi miło , witam Cię w moim wątku i cieszę się że jest tutaj coś ciekawego co choć na chwilę zatrzymało Ciebie , że pozostawiasz ślad.
Zapraszam ponownie.

Patrycjo jak fajnie że mogłem w czymś pomóc. Cieszę się że masz tę hybrydę ,jest bardzo wdzięczna a wielkością kwiatów bardzo imponuje .Jej kwiaty osiągają około 10 cm średnicy.
Jak już wcześniej wspominałem na rynku jest sporo podobnych ja sam mam dwie rośliny o podobnej fakturze kwiatu ale jakże różniących się wielkością . Porównanie można znaleźć w I cz mojego wątku.

Dzisiaj w moim wątku powieje dendrobiami?.
Na pierwszy ogień Dendrobium Kingianum, które jest jednym z paru storczyków które stoją okoniem do moich poczynań i nic sobie z nich nie robią. Nie chcą kwitnąć i już.
Tak właśnie czyni i ten osobnik obdarza mnie tylko kejkami , a o kwitnięciu nie ma mowy.

Obrazek Obrazek

Kwiaty ukazały się na Dendrobium Nobile z jasnoróżowymi końcówkami kwiatu i choć nie kwitnie tak obficie jak zeszłego roku to i tak cieszy. Choć bardzo mi brakuje zapachu jakim obdarzał mnie ten storczyk, a w tym roku też zastrajkował.

Obrazek

Pokazały się też pączki na drugim dendrobium z ciemno fioletowymi obrzeżami kwiatu.
?są też i nowe przyrosty.

Obrazek Obrazek

... a teraz pokarzę Wam roślinę, jaką dostałem w prezencie od osób które powróciły do kraju przed świętami Bożego Narodzenia i przywiozły prezent.

Obrazek Obrazek

Gdyby nie to, że są mi bliskie to chyba bym się wtedy na miejscu rozpłakał z wściekłości i niemocy.
Farbowaniec - bo inaczej nie nazywam tych storczyków i nawet się nie zatrzymuję przy nich w sklepach. Cena ich jest niesamowita i na dodatek zeszpecone kwiaty i skrzywdzone rośliny.
Roślina w pseudobulwach miała duże otwory po strzykawkach, którymi był wpompowywany na siłę tusz i na koniec "zaklajstrowana" klejem na gorąco.

Obrazek

Miałem obawy czy uda mi się uratować tą roślinę, choć pewne symptomy były, bo najmłodsza PSB po intensywnym moczeniu dostał zielonkawe czubeczki listków.

Obrazek Obrazek

Roślina została zakupiona w Niemczech powiem tak przez całkowitych laików, jeśli chodzi o storczyki.
Osoby te słyszały nie jednokrotnie, że bardzo podoba mi się Vanda z niebieskimi kwiatami więc pomyślały że zrobią mi tym ogromną radochę, a wprowadziły mnie wówczas w wielkie zakłopotanie.
Dzisiaj dendrobium ma się w miarę dobrze i nieźle sobie radzi dając nowe przyrosty.

Obrazek

Mam cichą nadzieję że w przyszłym roku uda mi się wam pokazać jego białe kwiaty .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marku, na początku wyrażam wielki podziw za doprowadzenie do kwitnienia Dendrobium nobile nr 1 i pąki u nr 2.
Te storczyki to dla mnie 'wyższa szkoła'. Myślałam, że raz spróbuję, ale ktoś mi skrócił męki kradnąc z klatki schodowej
mój eksperymentalny okaz.

Co do Dendrobium kingianum, przekopiowałam Ci ze strony http://www.orchidarium.pl (Storczyki od A doZ) pomocniczy tekst:

"Dendrobium kingianum zwykle wytwarza wiele keiki, zwłaszcza gdy zimą dostarcza się jej zbyt dużo wody. W naturze keiki odpadają po osiągnięciu dojrzałości i tworzą nowe rośliny.
W uprawie rośliny często wytwarzają keiki zamiast kwiatów, jeśli nie zapewni się im chłodnego suchego spoczynku.
Macierzysta roślina lepiej kwitnie jeśli keiki zostaną usunięte i posadzone, gdy tylko rozwiną system korzeniowy.
Ponieważ rośliny nie zakwitną dopóki nie przejdą suchego chłodnego spoczynku, wszystkie uśpione pąki mogą się rozwinąć
i zakwitnąć po odpowiednim, koniecznym okresie spoczynku i może to nastąpić nawet po kilku latach. Może to dać spektakularny widok.
"

Ja miałam kiedyś to Dendrobium i kwitło bez problemu. Myślę, że i Ty sobie z nim poradzisz ;:108

Farbowane Dendrobium z kolei, też wprawiłoby mnie bardziej w osłupienie niż zachwyt. Masz rację, to skrzywdzona roslina,
a Ty spełniłeś dobry uczynek ratując ją. Niech Ci pięknie kiedyś zakwitnie (byle nie na niebiesko :roll: ). Póki co już masz
dobre efekty opieki. Na pewno się uda :)
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Joasiu :wit
Ależ uroslem , nie masz pojęcia jak miło czyta sie takie wypowiedzi odwiedzających.
Nie wiem czemu ale akurat te storczyki czują się u mnie dobrze i kwitną rok w rok choć z różnym skutkiem raz ogromną ilością kwiatów i cudownie pachną a innym razem ( tak jak teraz) cieszą mnie tylko kilkoma kwiatami.
Bardzo dziękuję za "skrócony opis pielęgnacji kingianum" .
Wyobraź sobie że te wszystkie , chyba wszystkie warunki mam spełnione.....?
Dendrobium kingianum nie chce mi rozkwitnąć ale żyje nadzieją że kiedyś mi to wynagrodzi :!:
Joasiu dziękuję za wiarę we mnie , dendrobium nobile (niebieskie ma się coraz lepiej więc już chyba po kryzysie i szoku jaki przeżyła roślina podczas farbowania jej w tak brutalny sposób.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witam Cię :wit Marwes.
Super okazy i ekstra zdjęcia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Biedne dendrobium. Aby strzykawką ? ;:219 Wystarczy przecież podlać barwnikiem spożywczym ...
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arkadius 121, witam serdzecznie w mych progach i dziękuje za tyle pochwał. Zapraszam ponownie.
Aniu, oj biedny naprawdę ten i wiele mu podobnych storczyków, ale cóż nie robi się we współcesnym świecie aby interes się kręcił....

?.już sporo czasu upłynęło i wiele stron przybyło w wątku więc pora na pleione moje lodówkowe śpiochy . W tym roku troszkę mi się o nich zapomniało i puściły niezłe zawiązki liściowe lub kwiatowe ,to jest naprawdę trudno ocenić które.
Mała relacja z dzisiejszego sadzenia tego pięknego storczyka.
Tak wyglądają wyjęte i oczyszczone storczykowe bulwy które sobie zimowały w lodówce

Obrazek

Obrazek

Przygotowane , umyte i wydezynfekowane pojemniki do sadzenia.
Brązowy na keramzyt ,a zielony taki typowy do sadzenia cebul na podłoże. Ktoś zapyta na pewno dlaczego dwa, już piszę ponieważ storczyk latem wynoszony jest do ogrodu a na dworze panuje różna pogoda słońce i deszcz więc brązowy z keramzytem który jest zarazem odwodnieniem zapobiega zbyt szybkiemu przesychaniu podłoża(brak perforacji na ścianach) ,a w razie gdy zostanie zalany przez deszcz to wyjmuję z brązowego i wtedy koszyk szybciej przesycha aby roślina nie stała w wodzie.
Obrazek

Obrazek

Wygotowany keramzyt przez pół godziny i wsypany do brązowego pojemnika jako drenaż

Obrazek

Obrazek

Do zielonego koszyczka na bulwy wsypane jest specjalnie spreparowane i przygotowane podłoże ( sphangum ,drobna kora, perlit, drobna frakcja keramzytu,leżakowane liście bukowe i drobno pocięte igły sosnowe też wylezakowane)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W koszyczku układamy bulwy bardzo delikatnie i przysypujemy je na wysokość 1/3 -1/2 wysokości bulwy bez ubijania i ugniatania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak oto doszliśmy do końca całość codziennie leciutko nawilżam przez zraszanie aby nie dopuścić do zaschnięcia ani do zalania roślin . Po przekwitnięciu jak miną przymrozki a jest to zazwyczaj około maja wystawiam do ogrodu w półcień i bardzo intensywnie naworzę aby nowe bulwyktóre się wykształcą nabrały masy bo to one będą kwitnąć w przyszłym roku a stare obumierają.

Obrazek
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Teraz tylko czekać ;:224
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Marku, wspaniała fotorelacja ;:138
Będę z ciekawością śledzić ciąg dalszy.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marku,
miałam u Ciebie sporo do nadrobienia. :oops:
Cudowne kwitnienia zbiorówki. Ładnie je ustawiłeś do zdjęcia.
No i te serduszka storczykowe. Ty masz naprawdę fantazję. ;:196
Co do farbowanego to się nie wypowiadam bo mi ciśnienie idzie do góry.
Za to gratuluję Twoich własnych kwitnień na dendrobiu.
No i ta szczegółowa fotorelacja z sadzenia plaione. Już czekam niecierpliwie na ich rozwój. Mają takie delikatne kwiatuszki.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wiosennie :wit , bardzo dziękuję za odwiedziny i pozostawione wpisy.
Aniu i Alu ja też czekam z niecierpliwością na rozkwit pleione , kwiaty mają bardzo ciekawe i w jaskrawym odcieniu amarantu.
Lubię podglądać jak trwa ich rożwuj. Dzisiaj na największych bulwach widać wykształcające się pąki kwiatowe
Obrazek Obrazek

Asiu bardzo dziękuję za tak wiele miłych i ciepłych słów ;:196 .
Dendrobium kwitnie ale zastrajkowało sobie i obdarzyło mnie niestety nie tak dużą ilością kwiatów jak zwykle.
Cieszę się jednak że zapach jaki wydziela ten storczyk podczas kwitnienia jest nadal piękny mimo tak niewielkiej ilości kwiatów .
Pleione są bardzo ciekawymi i godnymi uwagi storczykami .
Muszę się rozejrzeć za innymi odmianami.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.....dzisiaj dalszy ciąg zachowań storczyków które mnie bardzo cieszą a zarazem dziwią ;:oj :!:
Phalaenopsis Philadelphia która kwitnie u mnie od 25 grudnia 2011i stracił trochę ze swej piękności bo nie ma połowy kwiatków( zdjęcie z wczoraj)ale nadal wygląda rewelacyjnie

Obrazek

wypuszcza nowy pęd kwiatowy

Obrazek
takie coś naprawdę cieszy :tan , a dla storczyka należą się ;:63 ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marku, wspaniały pokaz uprawy Pleione ;:63 ;:215
Przy tak wspaniałej opiece, życzę Ci zdobycia jeszcze innych odmian tego storczyka. Widziałam na wystawie w Dreźnie
te ciekawe kwiaty w różnych odmianach kolorystycznych. Są piękne ! :)

Phal. Philadelphia niezwykle żywotna u Ciebie. Chyba podeślę Ci moją, żeby wzięła dobry przykład z 'koleżanki' :wink:
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Marku wspaniała lekcja z sadzenia Plejone. ;:138 ;:180
Wspaniale już wykształcone paki mają. Philadelphia ;:oj cóż mojej duuużo brakuje do takiego wyglądu jak u Ciebie. ;:224
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Mareczku jak miło oglądać Twoje plejone zaraz będziemy podziwiać kwiatuszki .Pamiętam jakie piękne były rok temu :D Ach ta Twoja philadelphia nie dość że kwitnie tak długo to już następny pęd pokazuje ;:63 ,moja coś się miga ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”